Νεφελώδες το β’ 6μηνο για τη Wall Street

Οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με οδηγό την τεχνολογία, έχουν καταθέσει υγιείς αποδόσεις μέχρι στιγμής στο έτος, αλλά η αβεβαιότητα προοιωνίζεται νεφελώδη καιρό στο β’ εξάμηνο. ”Οι αποτιμήσεις είναι καλές, αλλά όχι αρκετά ελκυστικές ώστε να βοηθήσουν τις μετοχές να αντέξουν τους στροβιλισμούς, στους οποίους περιλαμβάνονται η αποκλιμάκωση των κερδών, οι αυξήσεις των επιτοκίων και η προοπτική αύξησης της αποφυγής κινδύνου”, αναφέρουν αναλυτές στους ”FT”.

του Michael Mackenzie από τη Νέα Υόρκη

Οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με οδηγό την τεχνολογία, έχουν καταθέσει υγιείς αποδόσεις μέχρι στιγμής στο έτος, αλλά η αβεβαιότητα προοιωνίζεται νεφελώματα στο β’ εξάμηνο.



”Οι αποτιμήσεις είναι καλές, αλλά όχι αρκετά ελκυστικές ώστε να βοηθήσουν τις μετοχές να αντέξουν τους στροβιλισμούς, στους οποίους περιλαμβάνονται η αποκλιμάκωση των κερδών, οι αυξήσεις των επιτοκίων και η προοπτική αύξησης της αποφυγής κινδύνου”, δηλώνει ο κ. Tom McManus, διευθύνων επενδυτικός σύμβουλος της Bank of America Securities.

Η τράπεζα εκτιμά ότι ο δείκτης S&P 500 θα κλείσει το έτος στις 1.550 μονάδες, στόχος αναβαθμισμένος από τις 1.465 μονάδες του Απριλίου. Ο S&P διαμορφώνεται στις 1.525 μονάδες με άνοδο 7,6% μέχρι στιγμής στο έτος.

Μια πιο αισιόδοξη άποψη είναι ότι ο περιορισμός των προβλημάτων στην αγορά στεγαστικών δανείων, η ταχύτερη της αναμενόμενης οικονομική ανάπτυξη και η ομαλοποίηση των πληθωριστικών πιέσεων θα πρέπει να τονώσουν τις μετοχές. Η έντονη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων και οι επαναγορές τίτλων περιλαμβάνονται επίσης στους παράγοντες που συνηγορούν υπέρ ενός μετοχικού ράλι.

Η περίοδος ανακοίνωσης τριμηνιαίων αποτελεσμάτων ξεκινά την επόμενη εβδομάδα και οι αναλυτές της Thomson Financial περιμένουν ότι τα κέρδη β’ τριμήνου θα αυξηθούν 4,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Στις αμερικανικές επιχειρήσεις με πολυεθνικές δραστηριότητες, το αδύναμο δολάριο και η ισχυρή διεθνής ανάπτυξη θα προσφέρουν αρκετή στήριξη.

Ο Dow Jones Industrial Average έχει αυξηθεί 8,8% στις 13.565,84 μέχρι στιγμής στο έτος. Τόσο ο Dow όσο και ο S&P κατέκτησαν νέα ρεκόρ στις 4 Ιουνίου, αλλά και οι δύο απέτυχαν στη συνέχεια να ξεπεράσουν αυτές τις αιχμές.

Ο κ. Marc Pado της Cantor Fitzgerald εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Dow και ο S&P θα πιάσουν τους στόχους των 14.000 και 1.620 μονάδων αντιστοίχως μέχρι το τέλος του έτους. ”Συνεχίζουμε να περιμένουμε ανάκαμψη στο γ’ τρίμηνο”, δηλώνει.

Η Thomson εκτιμά ότι η εταιρική κερδοφορία θα αυξηθεί 6,2% στο γ’ τρίμηνο και 12,1% στο δ’ τρίμηνο, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περσινά τρίμηνα.

Αρκετοί αναλυτές αμφισβητούν όμως τη δυνατότητα των μετοχών να ανέλθουν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα. ”Δεν περιμένω να επαναληφθεί το α’ εξάμηνο. Οι μετοχές θα κατορθώσουν να έχουν σταθεροποιητική παρουσία, αλλά ο υψηλότερος πληθωρισμός και τα επιτόκια θα πλήξουν τις αγορές”, πιστεύει ο κ. Jack Ablin, διευθύνων επενδυτικός σύμβουλος της Harris Private Bank.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v