Η ”επιστροφή” της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Η υψηλή κεφαλαιοποίηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιστρέψει στο προσκήνιο. Άλλωστε σε Βρετανία, Ευρώπη και Ιαπωνία έχει κατορθώσει από τις 5 Μαρτίου να ξεπεράσει σε αποδόσεις τη μικρή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Παράλληλα, εξετάζοντας τα P/E διαπραγμάτευσης αντίστοιχων δεικτών, τα large caps αποδεικνύονται φθηνότερα.

του Chris Brown-Humes από τη στήλη ”The Short View”

Μία από τις πλέον σταθερές τάσεις στις διεθνείς αγορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών είναι έτοιμη να αλλάξει: η συνεχιζόμενη αδύναμη πορεία των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε σύγκριση με αυτές της μεσαίας και της μικρής.

Καθώς οι διεθνείς αγορές ανακάμπτουν από τα χαμηλά επίπεδα που άγγιξαν στις 5 Μαρτίου, οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης υπεραποδίδουν σε σύγκριση με της μεσαίας σε Βρετανία, Ευρώπη και Ιαπωνία.

Η στροφή είναι εντυπωσιακή, ιδιαίτερα στη Βρετανία. Ενώ ο FTSE 100 έχει άνοδο 10%, για τον FTSE 250 έχει φθάσει στο 8,8%. Ακόμη όμως και η παραπάνω διαφορά δεν αποδίδει τον ”πόνο” αρκετών μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με τον κ. Chris Watling της Longview Economics, αν και ο FTSE 250 υποχώρησε 5% τον περασμένο μήνα, για περίπου 40 μετοχές η πτώση ήταν υψηλότερη του 10%.

Μοναδική εξαίρεση είναι οι ΗΠΑ, όπου ο S&P 100 έχει ενισχυθεί 11,4% από τις 5 Μαρτίου, ενώ ο S&P 400 έχει αντίστοιχα σημειώσει άνοδο 12,7%. Όμως, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσαν και στις ΗΠΑ.

Οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν ωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια, την ισχυρή διάθεση ανάληψης ρίσκου και την ακμάζουσα ρευστότητα, δηλαδή από τα ίδια στοιχεία που έχουν ευνοήσει τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών αλλά και τις αγορές πίστης. Με τη βελτίωση των αγορών πίστης, παρά την αύξηση των επιτοκίων, ίσως βρισκόμαστε στην αρχή της αλλαγής για τη διάθεση ανάληψης ρίσκου, τάση η οποία θα ενισχύσει τη ”δημοτικότητα” της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι σαφώς φθηνότερη από τη μεσαία. Το P/E του S&P 100 είναι 16,7, ενώ του S&P 400 φτάνει στο 22,7. Αντίστοιχα το P/E του FTSE 100 είναι 12,6, ενώ του FTSE 250 βρίσκεται στο 19. Επιπλέον, η υψηλή κεφαλαιοποίηση διαθέτει καλύτερους ισολογισμούς.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δραστηριότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι προσφορές από private equity για την υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι πλέον περισσότερο συχνές. Η τάση μπορεί να ενισχυθεί εάν τα private equity νιώσουν την ανάγκη να στοχεύσουν σε εταιρίες με φθηνότερη αποτίμηση -αυτό ισχύει για την υψηλή κεφαλαιοποίηση- ιδιαίτερα σε μια εποχή που το κόστος χρηματοδότησης αυξάνει.

Το πρόβλημα πάντως είναι ότι η υπεραπόδοση της υψηλής κεφαλαιοποίησης υπήρξε η συμβουλή του μέσου όρου των αναλυτών τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, όμως αυτοί τώρα έχουν τελικά διαψευστεί. Είναι πολύ νωρίς να υποστηρίξουμε ότι μία δομική αλλαγή έχει ξεκινήσει. Αλλά όσο η αγορά μειώνει τη διάθεση ανάληψης ρίσκου, τόσο η υψηλή κεφαλαιοποίηση ευνοείται.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v