”Έκρηξη” εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως

Διπλάσιες είναι στο α’ εξάμηνο οι εξαγορές και συγχωνεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με πέρυσι, με την αξία τους να φτάνει στο καθ’ όλα εντυπωσιακό ποσό των 2.780 δισ. δολαρίων. Στην ”κορυφή” οι εξαγορές από εταιρίες private equity.

των Lina Saigol στο Λονδίνο και James Politi στη Ν. Υόρκη

Εντυπωσιακή πορεία ακολούθησε η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο για το α’ εξάμηνο του 2007, καθώς διπλασιάστηκε φτάνοντας στα 2.780 δισ. δολάρια (2.067 δισ. ευρώ). Και όλα αυτά παρά τις ανησυχίες των εταιριών για προβλήματα στην πιστωτική αγορά αλλά και τον φόβο των αγορών ότι ”ο κύκλος” εξαγορών και συγχωνεύσεων βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του.

Από το 2003, επικεφαλής επιχειρήσεων αλλά και εταιρίες private equity, εκμεταλλευόμενοι το χαμηλό κόστος δανεισμού αλλά και τις ισχυρές κεφαλαιουχικές εισροές, φροντίζουν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε εξαγορές εταιριών οι οποίες διαθέτουν ελκυστικές αποτιμήσεις.

Πάντως το τελευταίο διάστημα αρκετές εταιρίες έχουν αναβάλει προγράμματα αύξησης κεφαλαίου, έκδοσης μετοχών ή ομολογιακών δανείων, φοβούμενες την ”αδυναμία” της δευτερογενούς αγοράς στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ. ”Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί ενδέχεται να πλήξουν το ενδιαφέρον των εταιριών private equity για εξαγορές στο β’ εξάμηνο του 2007”, σημειώνει ο κ. Kamal Tabet, κορυφαίο στέλεχος της Citigroup.

Οι εξαγορές από εταιρίες private equity έφτασαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 568,7 δισ. δολαρίων, ήτοι κατά 23% υψηλότερα από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 459,2 δισ. δολαρίων που είχαν αγγίξει στο β’ εξάμηνο του 2006. Μεταξύ αυτών εξέχουσα θέση κατέχουν οι προσφορές εξαγορών για τις εταιρίες Alltel, First Data, SLM και Atladis.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας Dealogic, η δραστηριότητα των private equity αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών εξαγορών και συγχωνεύσεων που ανακοινώθηκαν φέτος.

Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική αντιστοιχούν στο 44% των εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως στο α’ εξάμηνο, με αξία 1.230 δισ. δολάρια. Στις ΗΠΑ οι συμφωνίες αυξήθηκαν 37%, ενώ στην ευρύτερη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού η αξία τους έφτασε στα 353,4 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον κ. Gavin MacDonald, κορυφαίο στέλεχος της Morgan Stanley, οι προοπτικές για νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις παραμένουν θετικές. ”Η δυνατότητα μείωσης του ρίσκου είναι αυτή που ενεργοποιεί τον κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων”, σημειώνει.

Στις αναδυόμενες αγορές ο όγκος ενισχύθηκε 17% στα 356 δισ. δολάρια, με τη Ρωσία να αποτελεί την αγορά-στόχο, ακολουθούμενη από Κίνα και Ινδία.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v