O Σαρκοζί αντιμέτωπος με το δικό του Γουοτεργκέιτ;

Σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών βάζει σε κίνδυνο την προσπάθεια του Νικολά Σαρκοζί να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Η κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2017, οι δωρεές του Καντάφι και η κρίσιμη δικαστική απόφαση.

O Σαρκοζί αντιμέτωπος με το δικό του Γουοτεργκέιτ;

O Nικολά Σαρκοζί ήρθε αντιμέτωπος με μια δικαστική περιπλοκή που απειλεί να κηλιδώσει την επιστροφή του στην πολιτική, όταν δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του να διακοπεί έρευνα για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Η απόφαση της Πέμπτης από το δικαστήριο εφέσεων στο Παρίσι σημαίνει ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα στον κ. Σαρκοζί και τον δικηγόρο του που αποκαλύπτουν υποτιθέμενη προσπάθεια διαφθοράς δικαστή για την διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στοιχείο στην έρευνα. Ο κ. Σαρκοζί υπέβαλε έφεση κατά της απόφασης, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

Η απόφαση λήφθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κ. Σαρκοζί, ο οποίος προσπαθεί να αναμορφώσει το κεντροδεξιό κόμμα του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017. Ο πρώην πρόεδρος επέστρεψε στην πολιτική την περασμένη χρονιά για να ενώσει την κεντροδεξιά παράταξη, η οποία έχει διασπαστεί από τις εσωτερικές έριδες και τα σκάνδαλα μετά την ήττα από τον σοσιαλιστή ηγέτη Φρανσουά Ολάντ το 2012.

Μετά την εκλογή του ως επικεφαλής του κεντροδεξιού UMP (Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα) τον Νοέμβριο, ο κ. Σαρκοζί θέλει να λάβει άδεια να αναμορφώσει και να ονομάσει το κόμμα ως «Οι Ρεπουμπλικάνοι» σε συνέδριο στο τέλος του μήνα στο Παρίσι.

Μολονότι μια νέα γενιά πολιτικών και η αυξανόμενη δημοτικότητα του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζουπέ έχουν διαβρώσει την δημοτικότητα του μεταξύ των δεξιών ψηφοφόρων, ο κ. Σαρκοζί έχει πολλές πιθανότητες να γίνει ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία μετά την νίκη που πέτυχε στις τοπικές εκλογές το Μάρτιο.

Αλλά η δικαστική απόφαση της Πέμπτης αποτελεί μια υπενθύμιση για τα νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Η απόφαση του ανώτατου γαλλικού δικαστηρίου εφέσεων μπορεί να ληφθεί μήνες μετά την τελευταία έφεση του κ. Σαρκοζί. Αλλά αν επικυρώσει την απόφαση του δικαστηρίου του Παρισιού, η υπόθεση για διαφθορά, στην οποία ο κ. Σαρκοζί βρίσκεται υπό επίσημη έρευνα – ένα βήμα πριν του απαγγελθούν κατηγορίες – θα ξεκινήσει και πάλι και πιθανότατα θα οδηγήσει σε δίκη.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες υποκλάπηκαν στο πλαίσιο διαφορετικής έρευνας σχετικά με κατηγορίες για παράνομες δωρεές 50 εκατ. ευρώ από τον πρώην Λίβυο δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι στην προεκλογική καμπάνια του κ. Σαρκοζί το 2007. Ο κ. Σαρκοζί έχει αρνηθεί τις κατηγορίες.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde είχε μεταδώσει ότι στις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί, ο πρώην πρόεδρος φαίνεται να λαμβάνει εμπιστευτικές πληροφορίες για έρευνες που συνδέονται με το πρόσωπο του από έναν υψηλόβαθμο εισαγγελέα και εμφανίζεται πρόθυμος να τον βοηθήσει να κερδίσει μια θέση στο Μονακό.

Οι συνομιλίες αυτές οδήγησαν στο άνοιγμα τις έρευνας για διαφθορά. Τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Σαρκοζί τέθηκα και επίσημα υπό την έρευνα των αρχών μετά από ανάκριση δώδεκα ωρών.

«Δεν έχω διαπράξει κάποια πράξη που να είναι αντίθετη με τις ρεπουμπλικανικές αρχές ή τον νόμο. Έγινε μια απόπειρα να με γελοιοποιήσουν» είχε πει τότε ο κ. Σαρκοζί.

Εκπρόσωπος του UMP κατήγγειλε την Πέμπτη «όσους προσπαθούν να εμποδίσουν τα σχέδια του» και «την χειραγώγηση της δικαιοσύνης για να αποτραπεί η επιστροφή του Νικολά Σαρκοζί».

Ο κ. Σαρκοζί δήλωσε στο κανάλι BFMTV την Πέμπτη ότι έχει καθαρή την συνείδηση του.

Τον Οκτώβριο του 2013, έρευνα σε κατηγορίες ότι ο κ. Σαρκοζί δέχθηκε παράτυπη χρηματοδότηση από την πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας, Λιλιάν Μπετανκούρ, μπήκε στο αρχείο λόγω έλλειψης στοιχείων.

 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v