Γιατί οι μετοχές financials χάνουν το πάρτι;

Η υπόθεση των hedge funds της Bear Stearns εγείρει φόβους ότι οι οίκοι θα πρέπει να υποβαθμίσουν τις αξίες των στεγαστικών δανείων τους στα βιβλία τους, προκαλώντας ”ντόμινο” ή κινδύνους στο σύστημα. Εάν οι πιστώσεις δευτερογενών στεγαστικών δεν πωλούνται, οι traders ίσως υποχρεωθούν να πωλήσουν άλλα, πιο υγιή περιουσιακά στοιχεία. Ο κίνδυνος και μόνο να γίνει κάτι τέτοιο ήταν αρκετός για να προκαλέσει ξεπούλημα στα χρηματοοικονομικά χαρτιά.

του John Authers, Investment Editor

από τη στήλη The Short View

Οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι χάνουν το χρηματιστηριακό πάρτι. Ο επιμέρους δείκτης Financials του S&P 500 διολίσθησε χθες σε αρνητική περιοχή για το έτος, προτού ανακάμψει λίγο πριν από το κλείσιμο. Και πέρα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη Rimes Online, ο δείκτης FTSE World Financials έχει ενισχυθεί μόνο 3,2% από την αρχή του έτους σε εγχώριο νόμισμα - πολύ πίσω δηλαδή από την άνοδο 8,5% του FTSE World.

Γιατί έχει χάσει τη φόρα του ο κλάδος; Η άνθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων συνεχίζεται και θα έπρεπε να βοηθάει τις χρηματοοικονομικές μετοχές. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και η μεταστροφή της αγοράς ομολόγων σε μια πιο ”ομαλή” ή μεγαλύτερη καμπύλη απόδοσης.

Η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ είναι πλέον 20 μονάδες βάσης υψηλότερη από των 2ετών ομολόγων: Συνήθως κάτι τέτοιο είναι ευνοϊκό για τις τράπεζες, που κερδίζουν δανειζόμενες σε βραχυπρόθεσμα επιτόκια και επενδύουν σε μακροπρόθεσμα.

Γιατί λοιπόν να πωλούνται τα financials; Προφανώς εξαιτίας της δευτερογενούς αγοράς στεγαστικών δανείων.

Η κατάρρευση αρκετών πιστωτών δευτερογενούς αγοράς στις ΗΠΑ φέτος κάποιες στιγμές είχε τρομάξει το χρηματιστήριο. Η αισιοδοξία ότι τα προβλήματα του κλάδου ειναι περιορισμένα εξανεμίστηκε τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των προβλημάτων σε δύο hedge funds της Bear Stearns που διαθέτουν πιστώσεις δευτερογενών στεγαστικών δανείων.

Η αγορά των τιτλοποιημένων δευτερογενών στεγαστικών δεν είναι ρευστή. Τα περιστατικά εγείρουν φόβους ότι οι οίκοι θα πρέπει να υποβαθμίσουν τις αξίες των στεγαστικών δανείων τους στα βιβλία τους, προκαλώντας ”ντόμινο” ή κινδύνους στο σύστημα.

Εάν οι πιστώσεις δευτερογενών στεγαστικών δεν πωλούνται, οι traders ίσως υποχρεωθούν να πωλήσουν άλλα, πιο υγιή περιουσιακά στοιχεία. Ο κίνδυνος και μόνο να γίνει κάτι τέτοιο ήταν αρκετός για να προκαλέσει ξεπούλημα στα χρηματοοικονομικά χαρτιά και να ωθήσει υψηλότερα τις αποκλίσεις που πληρώνονται για την ανάληψη μεγαλύτερου κινδύνου.

Και υπάρχουν χρηματοοικονομικοί τίτλοι που απεχθάνονται τα υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Η ακίνητη περιουσία, που κατά κανόνα γίνεται αντικείμενο αγοράς χάρη στην απόδοση του μισθώματός της, υποχωρεί όταν τα απαλλαγμένα από κίνδυνο επιτόκια ανεβαίνουν. Ο δείκτης real estate investment trust του S&P έχει πέσει 20% από τον Ιανουάριο, ενώ ο UK Reits του FTSE έχει υποχωρήσει 15,6% στο έτος.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v