Επενδυτική φρενίτιδα στην Ευρώπη με καύσιμο... Ντράγκι

Πώς εξηγούνται τα αλλεηπάλληλα ρεκόρ σε χρηματιστηριακούς δείκτες και εισροές κεφαλαίων στην Ευρώπη. Ο παράγοντας Ντράγκι, οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων επενδυτών και το αδύναμο ευρώ. Τι βλέπουν οι αναλυτές.

  • Του Joel Lewin
Επενδυτική φρενίτιδα στην Ευρώπη με καύσιμο... Ντράγκι

Σε επίπεδο ρεκόρ ανήλθαν οι εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια φέτος, με φόντο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την απότομη πτώση της ισοτιμίας του ευρώ.

Περίπου 35,6 δισ. δολ. εισέρρευσαν φέτος σε ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 32 δισ. δολ. που είχε επιτευχθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ 33,6 δισ. δολ. ήταν οι εκροές από αμερικανικά μετοχικά αμοιβαία την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR.

Την εβδομάδα που πέρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πάτησε τη σκανδάλη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του 1,1 τρισ. ευρώ. Υπό την εποπτεία του επικεφαλής αυτής Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων ώστε να αντιμετωπιστεί ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη και να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Η εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έχει στρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ –η οποία μέχρι πρότινος βρισκόταν στο επίκεντρο λόγω της επιθετικής νομισματικής χαλάρωσης- στην Ευρώπη όπου το QE μόλις ξεκίνησε. Η Ευρώπη καταγράφει τώρα σημαντικά υψηλότερη απόδοση από ό,τι οι ΗΠΑ συγκριτικά με τα κέρδη των μετοχών και τις κεφαλαιακές ροές.

«Έχουμε την ένεση ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα που δίνει ώθηση στις τοποθετήσεις και τους επενδυτές που δείχνουν μεγάλο ενθουσιασμό να τοποθετηθούν. Το QE απομακρύνει μεγάλο μέρος από τον κίνδυνο στην αγορά. Είναι πολύ μεγάλο ράλι» εξηγεί ο Simon Colvin αντιπρόεδρος της Markit.

Η εκκίνηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρώπη έρχεται σε αντίθεση με τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει φέτος σε αύξηση επιτοκίων. Αυτή η απόκλιση πολιτικής έχει πυροδοτήσει την αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρώ υποχώρησε 3% μόνο την προηγούμενη εβδομάδα και 13% από τις αρχές του έτους. Σε όρους δολαρίου, οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι αμετάβλητες για το 2015.

Η υποτίμηση του ευρώ έχει δώσει ώθηση σε επιχειρήσεις της ευρωζώνης καθιστώντας τις εξαγωγές τους πιο ανταγωνιστικές. Οι μετοχές σε αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Fiat Chrysler, η Peugeot και η Renault έχουν εκτιναχθεί από τις αρχές του έτους, ενώ ο DAX πέρασε τις 12.000 μονάδες καταγράφοντας νέο ρεκόρ. Από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί περισσότερο από 21%, ενώ ο αμερικανικός S&P 500 έχει υποχωρήσει 0,7% σε όρους τοπικού νομίσματος.

«Θα ήταν λάθος για έναν διαχειριστή κεφαλαίων να στερήσει από τους πελάτες του αυτήν την ιδιαίτερη γενναιοδωρία της κεντρικής τράπεζας. Τα χαρτοφυλάκιά μας εκμεταλλεύονται πλήρως τον παράγοντα Ντράγκι» αναφέρει ο Didier Saint-Georges, γενικός διευθυντής του επενδυτικού fund, Carmignac Gestion.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει εκτινάξει τη ζήτηση για ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα οδηγώντας πτωτικά τις αποδόσεις τους (που κινούνται αντιστρόφως των τιμών) σε ιστορικά χαμηλό σημείο.

Καθώς όλο και περισσότερα ομόλογα προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις -που σημαίνει ότι οι πιστωτές πληρώνουν για να έχουν το προνόμιο να δανείσουν χρήματα στα κράτη- οι επενδυτές βρίσκονται σε κυνήγι αποδόσεων και προσφεύγουν σε πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις όπως οι μετοχές.

«Αυτές οι στρεβλώσεις των αγορών κάνουν το Μάριο Ντράγκι τον καλύτερο φίλο των βραχυπρόθεσμων επενδυτών στην ευρωζώνη, καθώς μειώνεται η ανάληψη κινδύνου, ενώ αυξάνεται η αξία των τοποθετήσεων» εξηγεί ο κ. Saing George.

Παρ' όλα αυτά όμως, ενώ οι μετοχές της ευρωζώνης ενισχύονται σθεναρά, η υποτίμηση του ευρώ  αποδυναμώνει τα κέρδη των ξένων επενδυτών. Για παράδειγμα, υπήρξε μείωση στην απόδοση του DAX από 20% σε 5%.

Αυτό εξηγεί την ταχεία άνοδο του Europe Hedged Equity Fund, από το Wisdom Tree Investment που προσφέρει στους επενδυτές έκθεση σε blue chips ευρωζώνης ελαχιστοποιώντας τον αντίκτυπο των αντίθετων κινήσεων στην αγορά συναλλάγματος. Το fund, που έχει προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια 6 δισ. δολ. φέτος, δεκαπλασίασε τις τοποθετήσεις του τους τελευταίους 12 μήνες στα 12 δισ. δολ.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v