Αγριεύει η κόντρα Ρωσίας-ΗΠΑ για τα όπλα στην Ουκρανία

Η αμερικανική απειλή εξοπλισμού της Ουκρανίας κλιμακώνει την ομοβροντία από πολεμικές ιαχές στην Μόσχα. Γιατί τα δυτικά όπλα στα χέρια Ουκρανών στρατιωτών, θα δώσουν ένα νέο όπλο στον Β. Πούτιν.

  • της Kathrin Hille (Μόσχα)
Αγριεύει η κόντρα Ρωσίας-ΗΠΑ για τα όπλα στην Ουκρανία

Κορυφαίος σύμβουλος θεμάτων ασφαλείας του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιχειρούν να σύρουν την Ρωσία σε απευθείας πόλεμο στην Ουκρανία μέσω του υπό μελέτη σχεδίου για εξοπλισμό του Κιέβου, καταδεικνύοντας ότι η Μόσχα θα έπαιρνε μια τέτοια κίνηση πολύ στα σοβαρά.

«Οι Αμερικανοί επιχειρούν να σύρουν την Ρωσική Ομοσπονδία σε ενδοκρατική στρατιωτική διαμάχη, για να πετύχουν μεταβολή του καθεστώτος μέσω των γεγονότων στην Ουκρανία και εντέλει να διαλύσουν την χώρα μας», δήλωσε ο Nikolai Patrushev, επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας του Κρεμλίνου.

Η προειδοποίηση ήταν το πρώτο σχόλιο ανωτάτου επιπέδου από την Μόσχα όσον αφορά την κλιμακούμενη διαμάχη με την Ουάσιγκτον για την παροχή θανατηφόρων όπλων στον ουκρανικό στρατό που βρίσκεται σε πόλεμο με τους φιλορώσους αποσχιστές.

Η έναρξη της προμήθειας όπλων θα ήταν «μια ακόμη επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν άμεσα στις συγκρούσεις», πρόσθεσε ο κ. Patrushev, προσθέτοντας ότι αν η Ουάσιγκτον έκανε ένα τέτοιο βήμα, η διαμάχη «θα κλιμακωνόταν παραπάνω».

Ο κ. Patrushev είναι ένας από τους στενότερους συμβούλους του κ. Putin –και πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών παρακολούθησης FSB που διαδέχτηκε την KGB- και ένας από τους αξιωματούχους ασφαλείας με την βοήθεια των οποίων ο Πρόεδρος κυβερνά την χώρα.

Τα σχόλια του προστίθενται στην κλιμακούμενη ομοβροντία από πολεμικές ιαχές, που έχουν πείσει πολλούς στην Μόσχα ότι η ρωσική ηγεσία προετοιμάζει την χώρα για ευρύτερο πόλεμο. Αλλοι ωστόσο μεταφράζουν την κλιμάκωση της ρητορικής ως μπλόφα για να ενισχυθεί η θέση της Μόσχας στις συνεχιζομενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Dmitri Trenin, επικεφαλής του Carnegie Center της Μόσχας, βραχίονα του αμερικανικού think-tank, ανήκει στο πρώτο στρατόπεδο. «Αν έκαναν την κίνηση οι ΗΠΑ να προμηθεύσουν όπλα στον ουκρανικό στρατό», για την ρωσική κυβέρνηση θα ήταν η κίνηση «που πραγματικά θα άλλαζε το παιχνίδι», δήλωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Dmitry Kiselev, ένας από τους βασικούς διαχειριστές προπαγάνδας του κ. Putin, για μια ακόμη φορά επανέφερε την απειλή πυρηνικού πολέμου. Σχολιάζοντας για την διαμάχη περί αμερικανικού εξοπλισμού της Ουκρανίας σε εκπομπή του στην κρατική τηλεόραση,ο κ. Kiselev διάβασε την παράγραφο του ρωσικού στρατιωτικού διατάγματος που αναφέρει ότι η χώρα διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα όχι μόνο ως αντίδραση σε επίθεση με πυρηνικά όπλα αλλά και σε περίπτωση που μια διαμάχη με συμβατικά όπλα «απειλεί την ίδια την ύπαρξη του κράτους.»

Ο κ. Kiselev προκάλεσε σοκ στον πλανήτη πριν 11 μήνες, όταν προειδοποίησε ότι η Ρωσία παραμένει η μόνη χώρα που μπορεί «να μετατρέψει τις ΗΠΑ σε ραδιενεργή σκόνη». Εκτοτε, υπάρχει σταθερή ροή από άμεσες πολεμικές προειδοποιήσεις από την Μόσχα. Καθώς οι σχέσεις με την Δύση έχουν επιδεινωθεί κατά την διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας ρωτούν επανειλημμένα τους δυτικούς συναδέλφους τους, αν πραγματικά θέλουν να διακινδυνεύσουν έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο ή το «αδιανόητο» ενδεχόμενο της πυρηνικής αντιπαράθεσης.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία έχει αυξήσει την συχνότητα των «πυρηνικών σημάτων» όπως τα αποκαλούν οι στρατιωτικοί: Δοκιμές πυραύλων και ετοιμότητας της πυρηνικής υποδομής. «Είναι γεγονός ότι μια θεωρητική διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα έπαιρνε πυρηνική μετατροπή πολύ γρήγορα, γιατί αυτή είναι η μόνη σφαίρα στην οποία μπορεί ακόμη να φτάσει το ΝΑΤΟ», σχολίασε αξιωματούχος της Μόσχας.

Οι The Moscow Times, αγγλόφωνη ανεξάρτητη εφημερίδα, πρόσφατα παρέθεσε δηλώσεις ανώνυμου συμβούλου του υπουργείου αμύνης να λέει ότι ο αμερικανικός εξοπλισμός της Ουκρανίας θα προκαλέσει την Ρωσία να προχωρήσει την αναμέτρησή της με την Δύση πέρα από την περιοχή.

Ωστόσο, μολονότι η Μόσχα σκληραίνει την γλώσσα, συνεχίζει να επιδιώκει μια συμφωνία για να λήξουν οι εχθροπραξίες με το Κίεβο. Σε σύνοδο στο Μινσκ σήμερα με τον Ουκρανό πρόεδρο Petro Poroshenko, την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο François Hollande, ο κ. Putin θα προσπαθήσει να αναβιώσει την συμφωνία κατάπαυσης πυρός που είχε υπογραφεί στο Μινσκ τον Σεπτέμβριο και κατέρρευσε.

«Η πιο σημαντική επίπτωση που θα προκαλέσει η παροχή όπλων στην Ουκρανία, θα είναι να κάνει τον πόλεμο ακόμη πιο αιματηρό», σχολίασε εμπειρογνώμονας της ρωσικής άμυνας, που διατηρεί την ανωνυμία του. «Δεν μπορείς να αλλάξεις την πορεία της μάχης γιατί, όσο οπλισμό κι αν προσφέρεις στο Κίεβο, η Ρωσία μπορεί να βάλει περισσότερο και γρηγορότερα,» δήλωσε.

Ο σύμβουλος αμύνης της κυβέρνησης σχολίασε ότι το σκεπτικό της Ουάσιγκτον είναι να αυξήσει τον αριθμό των νεκρών Ρώσων στρατιωτών, ώστε να δυσκολευτεί ο κ. Putin να δυσκολευτεί να κερδίσει την λαϊκή υποστήριξη για τις κινήσεις του.

Αμυντικοί εμπειρογνώμονες σχολιάζουν ότι η βασική δυσκολία για την Μόσχα θα μπορούσε να ήταν ότι ένα άνοιγμα στον ουκρανικό πόλεμο, θα την κάνει πιο ευάλωτη σε άλλες ρωγμές, όπως τον Βόρειο Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
Την ίδια ώρα, Ρώσοι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα δυτικά όπλα στα χέρια των Ουκρανών στρατιωτών, θα δώσουν στον κ. Putin ένα νέο όπλο. «Θα τον βοηθήσουν να κερδίσει τον προπαγανδιστικό πόλεμο, γιατί εντέλει οι ΗΠΑ θα αποδειχθούν πράγματι αυτό που ισχυρίζεται: Συμμέτοχοι στην διαμάχη,» σχολιάζει ο ανεξάρτητος αναλυτής Alexander Golts.

Ρώσοι αναλυτές προσθέτουν ότι η Ουάσιγκτον θα χρειαστεί να στείλει στρατιωτικό προσωπικό μαζί, για να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στρατιώτες στα όπλα. «Αλλιώς θα είναι χαμένη υπόθεση,» δήλωσε ο Ruslan Pukhov, επικεφαλής του αμυντικού think-tank CAST.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v