Επιταχύνεται η έξοδος των ξένων από την Ρωσία

Με αυξανόμενους ρυθμούς εγκαταλείπουν την Ρωσία οι ξένοι πολίτες, εξαιτίας της πολιτικής αντιπαράθεσης με την Δύση και της οικονομικής κρίσης. Ανησυχητική η έξοδος από τους μεγάλους ξένους επενδυτές. Αποδυναμώνεται ο μαγνήτης για εργαζόμενους μετανάστες.

  • της Kathrin Hille (Μόσχα)
Επιταχύνεται η έξοδος των ξένων από την Ρωσία

Οι ξένοι φεύγουν την Ρωσία με πρωτοφανείς ρυθμούς, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική αντιπαράθεση με την Δύση και η οικονομική κρίση επιτείνουν την διεθνή απομόνωση της χώρας. 

Εξαιρουμένων των ατόμων που έφυγαν από την Ρωσία για να γλιτώσουν τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία, τον περασμένο μήνα οι ξένοι κάτοικοι ήταν 417.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρσι, εμφανίστηκε δηλαδή μείωση 4,7% λιγότεροι, σύμφωνα με τα επίσημα μεγέθη της ρωσικής κυβέρνησης. 

Οι αριθμοί των εξόδων από πολλές δυτικές χώρες έχουν διολισθήσει κατά το ένα τρίτο σχεδόν, καταδεικνύοντας την αποξένωση της Μόσχας από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ εξαιτίας της διαμάχης στην Ουκρανία. 

Οι πιο σημαντικές αποχωρήσεις αφορούν χώρες που υπήρξαν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ρωσία. Εως τις 20 Ιανουαρίου, ο αριθμός των Γερμανών στην Ρωσία είχε μειωθεί κατά 240.113, με πτώση 31% από τον Ιανουάριο 2014. 

Ο αριθμός των ατόμων από τις ΗΠΑ έχει μειωθεί 36%, από την Βρετανία 38% και από την Ισπανία 41% στην εν λόγω περίοδο. 

Η έξοδος καταδεικνύει τις επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ρωσίας, που πλήττεται από τις δυτικές κυρώσεις και την βουτιά των τιμών του πετρελαίου, το οποίο αποτελεί βασικό εξαγωγικό προϊόν της. Το ρούβλι έχει χάσει περίπου 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου στο τελευταίο 12μηνο και η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί έως 4,5 φέτος. Η συρρίκνωση αυτή θα πλήξει τόσο τις ξένες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία όσο και τις ίδιες της ρωσικές επιχειρήσεις. 

Από τα ρωσικά στατιστικά στοιχεία δεν είναι ξεκάθαρος ο εντοπισμός του ποιος φεύγει και γιατί, καθώς τα μεγέθη για τους τουρίστες και τους ιδιώτες επισκέπτες είναι ανακατεμένα με εκείνα που αφορούν τους επιχειρηματίες, τους εργάτες και τους ομογενείς. Επιχειρηματίες τονίζουν όμως ότι τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ανεπίσημα στοιχεία τα οποία δείχνουν εκροή στελεχών από δυτικές επιχειρήσεις. 

«Οι εταιρίες προσπαθούν να κρατήσουν όσο το δυνατόν λιγότερους ομογενείς για να μειώσουν το κόστος,» σχολιάζει ο Jens Boehlmann, στέλεχος του γερμανο-ρωσικού εμπορικού επιμελητηρίου. «Η τάση υπήρχε από παλιά, αλλά πολλαπλασιάστηκε από τα τέλη του 2014». Το επιμελητήριο αναφέρει ότι ο αριθμός των γερμανικών εταιριών στην Ρωσία έχει μειωθεί στις 6.000 από 6.167 το 2013. 

Η Ρωσία χάνει επίσης ταχύτατα την ελκυστικότητά της έναντι των κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Σύμφωνα με τα επίσημα ρωσικά στοιχεία, ο αριθμός των ατόμων από το Ουζμπεκιστάν, που είναι μακρά η μεγαλύτρη πηγή μεταναστών προς την Ρωσία, μειώθηκε κατά 100.000 πέρσι, όπως επίσης δραματικά μειώθηκαν οι αριθμοί από το Τατζικιστάν

Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα κινήσεων πληθυσμού, εκτιμούν ότι ο βασικός λόγος για την μείωση είναι η υποτίμηση του ρουβλίου και οι νέες διατάξεις για την εργασία των μεταναστών. Προβλέπουν ότι η έξοδος θα επιταχυνθεί τους ερχόμενους μήνες και ότι η Ρωσία θα μπορούσε πολύ σύντομα να χάσει το στάτους του μεγάλου μαγνήτη για εργαζόμενους μετανάστες. 

Εξαιρουμένων των Ουκρανών, οι μόνες αφίξεις που αυξήθηκαν ήταν από την Λευκορωσία και την Κίνα.

 

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v