Lex: Οι πιέσεις στις τράπεζες και το contrarian στοίχημα

Πού αποδίδονται οι βαριές απώλειες των ελληνικών τραπεζών στο χρηματιστήριο. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα και ποια είναι η γνώμη των συντακτών της στήλης Lex για το… ανάποδο στοίχημα.

Lex: Οι πιέσεις στις τράπεζες και το contrarian στοίχημα

Απογοητευτικά νέα από την Ελλάδα. Το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται, δεν κέρδισε τις εκλογές έχοντας ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στις τράπεζες να έχουν γενναιόδωρες αποδόσεις. Ως αναγνώριση του γεγονότος οι μετοχές των τραπεζών έπεσαν σημαντικά τη Δευτέρα: η ΕΤΕ 13%, η Πειραιώς 18%, η Alpha Bank 12%. Η πτώση ήρθε μετά τις μεγάλες απώλειες του Δεκέμβρη και συνεχίζεται και σήμερα.

Είναι ελαφρά σοκαριστικό ένα κόμμα που υπόσχεται να τερματίσει χρόνια μιζέριας να κερδίζει. Όμως η φασαρία που γίνεται είναι υπερβολική;

Αφήστε στην άκρη προς ώρας τον τρόμο πιθανής εξόδου της χώρας από το ευρώ. Εστιάστε στις ανησυχίες της κάθε ημέρας. Η πρώτη είναι η μείωση καταθέσεων, καθώς οι αποταμιευτές γίνονται νευρικοί. Αυτό συμβαίνει ήδη.

Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις υποχώρησαν από τα 179,1 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούλιο σε 177,8 τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αλλά οι εκροές επιταχύνθηκαν έκτοτε. Το εφιαλτικό σενάριο είναι επανάληψη του 2012 όταν οι καταθέσεις από 200 δισ. ευρώ υποχώρησαν σε 159 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχει απόδειξη ότι θα ξαναγίνει, αλλά κάθε εκροή ενός ευρώ αυξάνει τη χρηματοδοτική στενότητα στις τράπεζες. Εκτακτη χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη (και κάποιες τράπεζες έχουν ήδη υποβάλει αίτημα), όμως η χρήση της συνδέεται με τα collateral που είναι διαθέσιμα. Η εναλλακτική είναι να επιχειρηθεί να συγκρατηθούν οι καταθέσεις αυξάνοντας τα επιτόκια. Αυτό όμως μπορεί να μην δουλέψει, αλλά και αν επιτύχει θα μειώσει τα κέρδη.

Η δεύτερη ανησυχία προέρχεται από την πλευρά του ισολογισμού. Δεν είναι μόνο το κρατικό χρέος που θέλει να περιορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα κυβέρνηση θα στραφεί στις τράπεζες και θα υιοθετήσει πιο γενναιόδωρη στάση για τα ιδιωτικά χρέη.

Προσθέστε αυτές τις ανησυχίες και η πρόβλεψη γίνεται άσχημη. Η Morgan Stanley πρόσφατα έκοψε τις προβλέψεις για την καθαρή κερδοφορία της Alpha Bank και της Πειραιώς κατά περισσότερο από 90% για φέτος και πάνω από το 1/5 για την επόμενη χρονιά.

Σε αυτό το σημείο είναι δελεαστικό να είσαι contrarian. Η Alpha και η Πειραιώς άντλησαν κεφάλαια πέρυσι. Η πρώτη διαθέτει δείκτη Tier 1 (fully loaded) με βάση τη Βασιλεία ΙΙΙ στο 14,9%, η δεύτερη έχει 13,4%. Αμφότερες δείχνουν άνετες.

Με μόλις 0,6 φορά ενσώματη λογιστική αξία (tangible book value), κάθε άλλο παρά ακριβές μοιάζουν. Όπως θα πει κάθε hudge fund που έκανε περιουσία στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, μόνο παίρνοντας ρίσκο όπως αυτό είναι δυνατές οι μεγάλες αποδόσεις.

Δελεαστικό, δηλαδή, αλλά μέχρι να υπάρξει περισσότερη ορατότητα για την κυβερνητική πολιτική και τον βαθμό των εκροών, όχι αρκετά…

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v