Το Grexit σκιάζει την «αξία» που κρύβουν οι ελληνικές μετοχές

Μπορεί κάποιοι αγοραστές που φορτώνουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών να μην πτοούνται από την προοπτική των εκλογών αλλά η -ελάχιστη έστω- πιθανότητα επιστροφής της δραχμής ενέχει τόση αβεβαιότητα, που δεν συνάδει με την επένδυση σε αξία, γράφει η στήλη Lex.

  • της στήλης Lex
Το Grexit σκιάζει την «αξία» που κρύβουν οι ελληνικές μετοχές

Κάθε Πρωτοχρονιά, η Aegean Airlines δωρίζει στους επιβάτες από ένα ρόδι, σύμβολο καλής τύχης. Στους επενδυτές της, η αεροπορική εταιρία δίνει απόδοση επί επενδυμένου κεφαλαίου 21% -αρκετά πάνω από το κόστος επί του κεφαλαίου της- σε μια τιμή με Ρ/Ε μόλις 7 φορές έναντι των προβλεπόμενων κερδών. Δεν είναι θέμα τύχης. Η Aegean αναδιοργάνωσε τις δραστηριότητές της στα χρόνια της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας. Ισως μάλιστα εδώ να υπάρχει αξία.

Εκτός κι έρθει κακοτυχία. Υπάρχουν αρκετές πιθανότητες το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο μετά τις γενικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Θέλει να «κουρέψει» την ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους προς του πιστωτές της ευρωπαϊκής κυβέρνησης.

Μπορεί οι αγοραστές που «φορτώνουν» στο Χρηματιστήριο Αθηνών να μην έχουν πρόβλημα με όλα αυτά. Η Ελλάδα έχει εξασφαλίζει εδώ και πολύ καιρό κούρεμα των ιδιωτικών ομολόγων. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται να τιμήσει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, όπως και τα χρέη προς το ΔΝΤ. Και η αναδιοργάνωση των δανείων της ευρωζώνης είναι αναπόφευκτη έτσι κι αλλιώς. Ανέρχονται στα €200 δισ. –περισσότερα από το ΑΕΠ της χώρας- από το σύνολο των €320 δισ. του ελληνικού χρέους κι έχουν ήδη υποστεί... κοπτοραπτική με μειώσεις επιτοκίων και παρατάσεις λήξεων. Ένα ισχυρότερο, ταχύτερο ξεκαθάρισμα μπορεί να βοηθήσει την νεαρή ελληνική οικονομική ανάκαμψη και εντέλει να βοηθήσει και τους μετοχικούς συντελεστές.

Υπάρχει όμως και η παγίδα. Αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ξεφύγει» στις συνομιλίες για το χρέος, οι επίσημοι πιστωτές θα διακόψουν τις υπόλοιπες εκταμιεύσεις δόσεων. «Και τι έγινε;» θα απαντήσει ο τολμηρός επενδυτής: Η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και δανείζεται χρήματα απλώς και μόνο για να ξεπληρώνει τα χρέη της. Και πάλι βέβαια, το χρηματοδοτικό «κενό» φέτος είναι €13 δισ. και θα ανέβει στα €30 δισ. αν γίνει «εμπάργκο» στις δόσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως προγραμματίζει να εκδώσει βραχυπρόθεσμα ομόλογα στις τράπεζες, για υποστήριξη. Έτσι θα κινδυνεύσει όμως να έρθει σε αντιπαράθεση με την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ, όμως, πιθανόν να αποκλείσει τα ελληνικά ομόλογα από τον κατάλογο με τις αποδεκτές εγγυήσεις, αν η χώρα ξεφύγει από το πρόγραμμα προσαρμογής. Δεν θα δει με συμπάθεια την χρήση αυτής της εναλλακτικής πηγής χρηματοδότησης που έχει απομείνει στις τράπεζες –τον εναλλακτικό δανεισμό από την εθνική κεντρική τράπεζα- ως μορφή χρηματοδότησης του κράτους. Κι έτσι, αγενέστατα ίσως, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί γρήγορα εκτός του ευρώ.

Θα έχει προηγηθεί όχι μόνο κακή τύχη, αλλά και μια σειρά από κακές στρατηγικές επιλογές. Είναι ελκυστικό να ανιχνεύεις την αξία στις ελληνικές μετοχές. Αλλά, επιστροφή της δραχμής -όσο μικρές κι αν είναι οι πιθανότητες- ενέχει επίπεδα και μορφές αβεβαιότητας, που δεν συνάδουν με την επένδυση σε αξία.

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v