Οι... αριθμοί που χαρακτήρισαν μια ολόκληρη χρονιά

Οι συντάκτες των FT συγκεντρώνουν τα εντυπωσιακότερα στατιστικά στοιχεία της χρονιάς. Η «βουτιά» του πετρελαίου και τα πρόστιμα που κλήθηκαν να πληρώνουν οι τράπεζες. Η τηλεθέαση, τα... iphone και το twitter.

Οι... αριθμοί που χαρακτήρισαν μια ολόκληρη χρονιά

Πόσο αξίζει σήμερα μια ιστοσελίδα online δημοπρασιών; Τι έκανε την Taylor Swift έξαλλη από θυμό; Πόσοι γερουσιαστές των Δημοκρατικών έχουν απομείνει στο αμερικανικό Νότο; Και τι έχει καταγράψει μεγαλύτερη πτώση, το ρούβλι ή η τιμή του πετρελαίου; Αυτοί είναι οι αριθμοί του 2014.

Επιχειρήσεις

$66 δισ.: Η αξία της εταιρείας που παρασκευάζει το Botox, η Allergan, όπως υποδηλώνει η φιλική εξαγορά από ακτιβιστές. Ήταν το μεγαλύτερο φαρμακευτικό deal της χρονιάς.

£297 εκατ.: Το πρόστιμο που πλήρωσε η GlaxoSmithKline όταν κρίθηκε ένοχη από κινεζικό δικαστήριο για δωροδοκία γιατρών.

$25 δισ.: Το ποσό που άντλησε η Alibaba, η κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, στη δημόσια εγγραφή της τον Σεπτέμβριο –πρόκειται για το μεγαλύτερο IPO που έχει γίνει ποτέ στις ΗΠΑ.

$84.000: Η τιμή για μια θεραπεία 12 εβδομάδων με Sovaldi, η οποία καταπολεμά την Ηπατίτιδα C.

$19 δισ.: Η τιμή που κατέβαλε το Facebook για την απόκτηση της WhatsApp τον Φεβρουάριο, η οποία έδωσε τον «τόνο» σε μια χρονιά που οι αποτιμήσεις των διαδικτυακών εταιρειών... αψήφησαν τη βαρύτητα.

$8,9 δισ.: Το πρόστιμο που πλήρωσε η BNP Paribas, παρά τις αντιρρήσεις της γαλλικής κυβέρνησης, για την παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων.

$178 δισ.: Τα συνολικά πρόστιμα που πλήρωσαν κορυφαίες τράπεζες παγκοσμίως λόγω της οικονομικής κρίσης.

$ 496.044: Τόσα λέει η Taylor Swift ότι της έδωσε το Spotify για να κάνει streaming τα τραγούδια της στις ΗΠΑ. Η Swift απέσυρε τη μουσική της από το site, λέγοντας πως... δεν πληρώνονταν αρκετά...

Επιστήμη και Τεχνολογία

300 εκατ ενεργοί χρήστες του Instagram τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τους 284 εκατ. ενεργούς χρήστες του Twitter.

26,02 εκατ. νοικοκυριά στη Βρετανία είχαν τηλεόραση στο τέλος του 2014. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η κατοχή συσκευής τηλεόρασης σημειώνει πτώση στη Βρετανία.

39 λεπτά: Ο μέσος χρόνος που περνούν καθημερινά στο Facebook οι αμερικανοί χρήστες κοινωνικών δικτύων.

$4,1 εκατ.: Η τιμή για το μετάλλιο του νομπελίστα James Watson την ανακάλυψη της δομής διπλής έλικας του DNA. Ο αγοραστής Alisher Usmanov επέστρεψε το μετάλλιο στον επιστήμονα.

$10,3 δισ.: Το μέγιστο ποσό που εκτιμάται ότι θα δαπανήσει η NASA μέχρι το 2021 για το επανδρωμένο ερευνητικό διαστημόπλοιο Orion.

10 εκατ iPhone6 και iPhone6 Plus αγοράστηκαν την πρώτη εβδομάδα πωλήσεών τους από την Apple τον Σεπτέμβριο.

20 εκατ podcast downloads του Serial, μιας σειράς που αφορά μια αληθινή ιστορία έρευνας δολοφονίας.

7.857: Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τότε που ξέσπασε ο Ebola, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ της 27ης Δεκεμβρίου.

Πολιτική

24,9%: Οι ψήφοι υπέρ του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Είναι το μεγαλύτερο γαλλικό κόμμα στο ευρωκοινοβούλιο.

3.400 μετανάστες πέθαναν στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της UNHCR.

€125 εκατ: Η αξία της εγγύησης που επιβλήθηκε στον ουκρανό ολιγάρχη Dmitri Firtash τον Μάρτιο, όταν συνελήφθη στην Αυστρία για δωροδοκία ινδού κυβερνητικού αξιωματούχου.

0 γερουσιαστές και πολιτειακοί κυβερνήτες των Δημοκρατικών στον «βαθύ» Νότο, μετά τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

68.631 τα ασυνόδευτα παιδιά που συνελήφθησαν από τις αμερικανικές συνοριακές αρχές το 2014, αριθμός αυξημένος κατά 76%.

3.000 ευρωπαίοι εκτιμάται ότι εντάχθηκαν στις τάξεις των ισλαμιστικών ομάδων που μάχονται στη Συρία και στο Ιράκ, σύμφωνα με τον ευρωπαϊο αντιτρομοκρατικό συντονιστή Gilles de Kerchove.

529 υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου Mohamed Morsi καταδικάστηκαν σε θάνατο από αιγύπτιο δικαστή σε μαζική δίκη που έγινε τον Μάρτιο, στο πλαίσιο της καταστολής της απαγορευμένης Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

30.000: Ο εκτιμώμενος αριθμός των στρατιωτών που φυλάσσουν την Μοσούλη, οι οποίοι δραπέτευσαν κατά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους τον Ιούνιο.

Οικονομικά

€3 τρισ.: Το μέγεθος του στόχου για τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της ΕΚΤ.

0,5%: Η τελευταία εκτίμηση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης το 2014, ποσοστό πολύ χαμηλότερο του στόχου του 2%.

5%: Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των ΗΠΑ το γ' τρίμηνο.

8 φορές έχει χρεοκοπήσει η Αργεντινή.

21,2%: Η απόδοση του δολαριακού ομολόγου λήξεως το 2027 της Βενεζουέλας στις 2 Δεκεμβρίου, το υψηλότερο επιτόκιο από οποιοδήποτε άλλο κρατικό ομόλογο παγκοσμίως.

$15: Το ελάχιστο ωρομίσθιο στο Σαν Φρανσίσκο, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τον ομοσπονδιακό μισθό των $ 7.25. Ο δήμαρχος Edwin Lee δήλωσε πως το νέο ωρομίσθιο δείχνει ότι «μπορούμε να αντισταθούμε στο αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών». 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v