Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρονιά «καταιγίδων» στις αγορές το 2015

Γιατί η χρονιά θα φέρει σκαμπανεβάσματα στα χρηματιστήρια εξηγεί ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BlackRock. Οι στρατηγικές των κεντρικών τραπεζών και γιατί το QE της FED είναι «αναντικατάστατο». Οι αποτιμήσεις και η σύγκριση με τα ομόλογα.

Χρονιά «καταιγίδων» στις αγορές το 2015

Το 2015 θα είναι ξανά μια χρονιά των κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με τον Ewen Cameron Watt, ο οποίος είναι επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BlackRock. Εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η επέκταση των ισολογισμών, αν και με μικρότερο ρυθμό απ’ ότι το 2014 και αυτό θα οδηγήσει σε μεταβλητότητα τις αγορές.

Όπως σημειώνει πλέον η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει πάρει το ρόλο που έπαιζε η FED και αναμένεται να λάβει «βοήθειες» από την ΕΚΤ. Καθώς όμως σε κάποια σημεία του πλανήτη αποσύρεται ρευστότητα και αλλού προστίθεται θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα σκαμπανεβάσματα στις αγορές.

Σύμφωνα με τον ίδιο το QE από την ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει μια σημαντική διαφορά από αυτό της FED και αυτό είναι το νόμισμα. Το δολάριο, όντας παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα επηρεάζει περισσότερο τις παγκόσμιες αγορές.

Από την άλλη πλευρά οι μετοχές ανεβαίνουν έως σήμερα ταχύτερα απ’ ότι τα εταιρικά κέρδη, γεγονός που ο Ewen Cameron Watt αποδίδει στα QE και τα χαμηλά επιτόκια. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα.

Υπέρ των μετοχών, πάντως, δείχνει η εικόνα στα ομόλογα με τις αποδόσεις τίτλων ισχυρών οικονομιών να βρίσκονται στο ναδίρ.

Ο μεγαλύτερος φόβος του ως επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής; Το πετρέλαιο και οι παρενέργειες που μπορεί να έχει στην παγκόσμια οικονομία η ταχύτατη πτώση της τιμής…

© The Financial Times Limited 2015. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v