Οι τρεις παγκόσμιοι «άρχοντες της σοκολάτας»

Η διεθνής βιομηχανία επεξεργασίας κακάο κυριαρχείται πλέον από τρεις μεγάλες επιχειρήσεις που καταλαμβάνουν το 60% της αγοράς. Η επίδραση του συγκεντρωτισμού επηρεάζει βαθιά πελάτες και καλλιεργητές.

  • του Emiko Terazono
Οι τρεις παγκόσμιοι «άρχοντες της σοκολάτας»

Η εξαγορά των επιχειρήσεων επεξεργασίας κακάο της Archer Daniels Midland από την Olam πρόσφατα, ανέβασε την εταιρία σε στάτους πρωταθλητή στην διεθνή αγορά σοκολάτας. Επίσης, άφησε τον κλάδο «όμηρο» στα χέρια τριών επιχειρήσεων.

Η Barry Callebaut, ελβετικός όμιλος κακάο και σοκολάτας, η Cargill, αμερικανική επιχείρηση που ανήκει σε οίκο εμπορίας εμπορευμάτων και η διευρυμένη Olam, θα καταλαμβάνουν το 60% της διεθνούς αγοράς επεξεργασίας κακάο, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία με την ADM. Καλώς ήλθατε στον κόσμο των «Μεγάλων της Σοκολάτας».

Ο κλάδος, που επεξεργάζεται τους καρπούς του κακάο και τους μετατρέπει σε ρευστή μορφή, σκόνη και βούτυρο, για να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή σοκολάτας και αρωματικών για την ζαχαροπλαστική, τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίζει όλο μεγαλύτερη «συγκέντρωση» εξαιτίας της μεγάλης εντάσεως κεφαλαίων που χαρακτηρίζει την φύση των επιχειρήσεων.

Το ξεκίνημα αυτής της διαδικασίας τοποθετείται στο 1996, όταν συγχωνεύθηκαν η βελγική σοκολατοποιία Callebaut και η γαλλική Cacao Barry.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990s υπήρχαν περίπου 40 σημαντικές μονάδες επεξεργασίας κακάο. Μέσα σε μια δεκαετία ο αριθμός έπεσε στις 9, ενώ οι ADM, Barry Callebaut και Cargill, κυριαρχούν έκτοτε στον κλάδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το «ABC του κακάο» (από τα αρχικά των παραπάνω επιχειρήσεων) κατέλαβε το 41% της παραγωγικής δυνατότητας του προϊόντος στον πλανήτη το 2006.

Η ADM, μαζί με την Cargill, μετέβαλλαν την φύση της εμπορίας και επεξεργασίας κακάο στην δεκαετία του 1990, όταν απόκτησαν, με εξαγορές, την τεχνογνωσία της εμπορίας των καρπών. Εκτοτε, οι μεγαλύτερες εταιρίες του τομέα μεγαλώνουν όλο και περισσότερο, προσθέτοντας συνέχεια παραγωγική δυνατότητα. Το 2013 η Barry Callebaut αγόρασε την ασιατική Petra Foods, εδραιώνοντας την θέση της στην κορυφή της κατάταξης.

Οπωσδήποτε οι έμποροι του κακάο «παρακολουθούν» και τις κινήσεις των πελατών τους, τους παρασκευαστές σοκολάτας, έναν κλάδο που χαρακτηρίζεται από ταχύ συγκεντρωτισμό. Το Top 5 αυτού του κλάδου, που περιλαμβάνει Mars, Mondelez και Nestlé, καταλαμβάνει 65% και πλέον των συνολικών πωλήσεων σοκολάτας στον πλανήτη.

Η μεγάλη σημασία που έχουν οι πολυεθνικές μάρκες και η αύξηση στο κόστος έρευνας και ανάπτυξης καθώς και προώθησης προϊόντων σε μια παγκοσμιοποιημένη και ανταγωνιστική αγορά, έχει υποχρεώσει τον κλάδο σε συγκεντρωτισμό.

Όμως, όσο οι «Μεγάλοι της Σοκολάτας» μεγαλώνουν, τόσο πιέζονται οι καλλιεργητές του κακάο. Οι καλλιεργητές λαμβάνουν σήμερα μόλις 6% από κάθε πλάκα σοκολάτα, σε σύγκριση με 16% στην δεκαετία του 1980, σύμφωνα με την Ecobank, που σημαίνει ότι είναι ελάχιστη η αξία που καταλήγει στην πρώτη ύλη.

Οι κορυφαίες επιχειρήσεις κακάο και σοκολάτας έχουν πλέον ενωθεί σε ένα πρόγραμμα δράσης που έχει στόχο να ενθαρρύνει την καλλιέργεια «βιώσιμων» δένδρων κακάο. Όμως, αν δεν αλλάξει η κατανομή των μεριδίων επί της αξίας ή αν δεν μεγαλώσει όλη η πίτα, οι καλλιεργητές δεν θα έχουν πια πολλά κίνητρα για να συνεχίσουν την καλλιέργεια των δένδρων.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v