Της... νύχτας τα καμώματα δεν θα σώσουν τη Ρωσία

Μνήμες Μαύρης Τετάρτης φέρνει στο νου η μεσονύχτια απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να αυξήσει τα επιτόκιά της. Το στοίχημα αξιοπιστίας και ο ρόλος της τιμής του πετρελαίου.

  • του John Authers
Της... νύχτας τα καμώματα δεν θα σώσουν τη Ρωσία

Όποτε μια κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκιά της για να ενισχύσει το νόμισμά της, κινδυνεύει να φανεί απεγνωσμένη – ιδιαίτερα αν προχωρά στην κίνηση αυτή μαύρα μεσάνυχτα. Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα το καταλάβει αυτό.

Την περασμένη εβδομάδα, αύξησε τα επιτόκιά της κατά μία ποσοστιαία μονάδα, όμως η αγορά ομολόγων είχε προετοιμαστεί για διπλάσια άνοδο, και έτσι η διολίσθηση του ρουβλιού συνεχίστηκε. Μέχρι το κλείσιμο της Δευτέρας το ρούβλι είχε καταγράψει πτώση μεγαλύτερου του 50% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, εκβιάζοντας μια αντίδραση – αυξάνοντας όμως και το ρίσκο η τράπεζα να έχει χάσει την απαραίτητη αξιοπιστία της.

Το περιστατικό αυτό θυμίζει τη Μαύρη Τετάρτη του Οκτωβρίου του 1992, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια από το 10% στο 12% και στη συνέχεια στο 15%, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ισοτιμία της στερλίνας έναντι του γερμανικού μάρκου.

Hedge funds, με επικεφαλής τον George Soros είδαν ότι τα επιτόκια δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, και συνέχισαν να πωλούν στερλίνες. Με μια ακόμα βιαστική νυχτερινή ανακοίνωση, η Βρετανία επέτρεψε την υποτίμηση της στερλίνας, και την επόμενη ημέρα μείωσε τα επιτόκια στο 9%.

Πιο πρόσφατα, τον φετινό Ιανουάριο, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υπερδιπλασίασε τα επιτόκια –τα μεσάνυχτα- για να σταματήσει τη διολίσθηση της λίρας. Το στοίχημα ήταν πετυχημένο και τα επιτόκια άρχισαν να υποχωρούν και πάλι το καλοκαίρι.

Όμως τότε η Τουρκία βρέθηκε εν μέσω του sell-off των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών –παρότι είναι εισαγωγέας πετρελαίου και θα έπρεπε να βγαίνει κερδισμένη από το φθηνό πετρέλαιο- και η λίρα βρίσκεται πλέον χαμηλότερα απ' ό,τι όταν έγινε η νυχτερινή παρέμβαση. Άλλοι εισαγωγείς πετρελαίου έχουν το ίδιο πρόβλημα, κάτι που δείχνει ρίσκο φυγής κεφαλαίων. Οι fund managers ενδέχεται να πωλούν ό,τι μπορούν, προκειμένου να ανταποκριθούν στα αιτήματα εξόφλησης.

Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα της Ρωσίας εξακολουθεί να είναι το γεγονός ότι εξαρτάται από το πετρέλαιο. Το στοίχημα της κεντρικής τράπεζας μπορεί ακόμα να χρειάζεται μια ανάκαμψη στην τιμή του πετρελαίου για να πετύχει.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v