Η πτώση των εμπορευμάτων στρώνει το φετινό εορταστικό τραπέζι

Για καταναλωτές που ονειρεύονται φθηνά Χριστούγεννα, η γενική πτώση στις τιμές εμπορευμάτων είναι απάντηση στις ευχές τους. Πόσο έπεσαν οι διεθνείς τιμές γαλοπούλας, χοιρινού, ζύμης, σαλάτας αλλά και του... έλατου.

  • της Emiko Terazono
Η πτώση των εμπορευμάτων στρώνει το φετινό εορταστικό τραπέζι

Για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι μειωμένο, καθώς η πλουσιοπάροχη παγκόσμια προσφορά έχει χαμηλώσει τις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων.

Για τους καταναλωτές που ονειρεύονται να κάνουν φθηνά Χριστούγεννα, οι φθηνότερες τιμές των εμπορευμάτων αποτελούν την απάντηση στις ευχές τους.

Μετά από άνοδο επί τρία συνεχόμενα χρόνια, τα υλικά του χριστουγεννιάτικου δείπνου αναμένεται να είναι φέτος μειωμένο κατά 5% καθώς έχουν υποχωρήσει οι τιμές των πρώτων υλών όπως γαλοπούλα, πατάτες και λαχανάκια Βρυξελλών, σύμφωνα με τα στοιχεία εμπορευματων της εταιρίας Mintec.

Τα απαραίτητα υλικά για την παρασκευή ζύμης έχουν μειωθεί 15%, με κάθετη πτώση στην αξία του αλευριού, της ζάχαρης, των αποξηραμένων φρούτων και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ακόμη και τα ψεύτικα έλατα είναι φέτος φθηνότερα, αφού έχει εμφανίσει μεγάλη πτώση η τιμή του κάρβουνου, του βασικού συστατικού στην κατασκευή PVC στην Κίνα.

Στις αρχές του έτους οι τιμές των τροφίμων, που έχουν εμφανίσει έντονες διακυμάνσεις το τελευταίο διάστημα, έδειχναν ανοδική τάση. Αλλά οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε ολο τον πλανήτη βοήθησαν να συγκρατηθούν οι τιμές, ειδικά οι τιμές των σιτηρών, που σύμφωνα με τον Food and Agriculture Organisation κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα 4 ετών.

Ο ευρύτερος δείκτης τιμών τροφίμων του FAΟ, που «ζυγίζει» τις τιμές δημητριακών, κρέατος, γαλακτοκομικών, φυτικών ελαίων και ζάχαρης στις διεθνείς αγορές, διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο 2010.

Την ίδια ώρα, η πτώση στις τιμές ενέργειας (η τιμή του αργού πετρελαίου Brent έχει βουλιάξει 40% και πλέον από τον Ιούνιο), πιθανόν να βοηθήσει στην μείωση του κόστους για τους παραγωγούς, που με τη σειρά του θα προκαλέσει ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Η πτώση των τιμών σιτηρών σημαίνει φθηνότερες ζωοτροφές και φθηνότερες γαλοπούλες. Η τιμή του πουλιού που έχει γίνει διεθνές «σήμα κατατεθέν» στο χριστουγεννιάτικο δείπνο, κατά κανόνα ανεβαίνει ενόψει των Χριστουγέννων, αλλά φέτος οι τιμές είναι χαμηλότερες από του 2013, αναφέρει η Mintec.

Οι τιμές της γαλοπούλας έχουν υποχωρήσει 4% και οι καταναλωτές τείνουν να ψάχνουν ακόμη πιο φθηνές λύσεις για το τραπέζι τους, γεγονός που πιέζει ακόμη παρακάτω τις τιμές. Χάρη στην καλοκαιρία, η τιμή για τις πατάτες και τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν μειωθεί 15%, όσο και τα περισσότερα λαχανικά. Η τιμή του χοιρινού κρέατος είναι μειωμένη κατά 14%.

Η τιμή για την σταφίδα έχει διολισθήσει 32% και της τουρκικής σουλτανίνας 40%, τα αποξηραμένα φρούτα είναι 22 φθηνότερα και το βούτυρο 35%.

Δεν έχουν όμως διολισθήσει όλα τα εμπορεύματα.

Ο καφές και το γλυκό που θα ακολουθήσουν το δείπνο θα είναι φέτος ακριβότερα, καθώς η τιμή του καφέ αράμπικα έχει εκτιναχθεί 60% και πλέον λόγω της ξηρασίας στην Βραζιλία, και του κακάο 10%. Ανοδο έχουν εμφανίσει και οι τιμές πολλών ξηρών καρπών: Τα φουντούκια έχουν φέτος διπλάσια τιμή εξαιτίας της παγωνιάς που έκαψε την τουρκική παραγωγή, ενώ τα αμύγδαλα είναι 20% ακριβότερα λόγω της ξηρασίας στην Καλιφόρνια.

Τέλος, ο χαρτοπολτός μπορεί να μην ακούγεται «χριστουγεννιάτικο προϊόν» αλλά είναι η πρώτη ύλη στην κατασκευή χαρτιού περιτυλίγματος και συσκευασιών. Η τιμή του ευρωπαϊκού χαρτοπολτού έχει ενισχυθεί 13% στο 12μηνο λόγω χαμηλών αποθεμάτων και αύξησης της ζήτησης.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v