Τα ομόλογα και το μπρα ντε φερ μεταξύ Ντράγκι και... εκλογών

Οι επενδυτές λαμβάνουν θέσεις για «σημαντικές» αποδόσεις ομολόγων χάρη στο QE της ΕΚΤ, αλλά τα ερωτήματα παραμένουν. Οι προβλέψεις για αποδόσεις, spreads και τα ρίσκα του 2015.

  • του Andrew Bolger
Τα ομόλογα και το μπρα ντε φερ μεταξύ Ντράγκι και... εκλογών

Οι επενδυτές σε ευρωπαϊκά πιστωτικά εργαλεία εναποθέτουν τις ελπίδες τους για αποδόσεις στο 2015 στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα ομόλογα της επενδυτικής βαθμίδας θα αποκομίσουν οπωσδήποτε τα περισσότερα κέρδη, αλλά το θέμα είναι αν θα καταφέρουν να κάνουν και τα junk bonds την επαναφορά.

Η εκτίναξη στις πωλήσεις υψηλής απόδοσης ομολόγων ήταν το κυρίαρχο θέμα στις ευρωπαϊκές αγορές κεφαλαίου της Ευρώπης κατά το α΄εξάμηνο του 2014 και μέχρι στιγμής τα επίπεδα εκδόσεων έχουν φτάσει στο ρεκόρ των 128,6 δισ. δολ. –υψηλότερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σύγκριση με πέρσι, που ήταν επίσης ρεκόρ-, σύμφωνα με την Dealogic.

Ήταν όμως μια χρονιά με δύο διαφορετικά «μισά» για την ευρωπαϊκή αγορά υψηλής απόδοσης. Οι εκδόσεις είχαν ξεπεράσει το περσινό σύνολο τον Ιούλιο, ενώ οι μήνες που ακολούθησαν κατέλαβαν μόνο το 22% της συνολικής φετινής δραστηριότητας.

Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι επενδυτές άρχισαν να αποσύρονται από την επενδυτική αυτή τάξη στα τέλη Ιουνίου εξαιτίας των γεωπολιτικών φόβων για την Ουκρανία και μετά την προειδοποίηση της διοικητού της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Federal Reserve, Janet Yellen, ότι οι αποτιμήσεις στα ομόλογα υψηλής απόδοσης «δείχνουν να είναι υπερτιμημένα».

Η αγωνία για τον κλάδο εντάθηκε με την πολυσυζητημένη κατάρρευση στη Βρετανία της Phones 4U, που υπενθύμισε στους επενδυτές ότι και η υψηλή απόδοση ενέχει κινδύνους. Όταν όλες οι διεθνείς αγορές αναταράχτηκαν τον Οκτώβριο, το yield στον δείκτη Euro High Yield Index της JPMorgan, που κινείται αντίστροφα με τις τιμές, εκτινάχθηκε 5,29% και 145 μονάδες βάσης πάνω από το χαμηλό του Ιουνίου.

Αντιθέτως, η αγορά της επενδυτικής κλάσης έχει παρουσιάσει σταθερή εμφάνιση σε όλη τη διάρκεια του έτους, με τα yields να έχουν μειωθεί στο μισό, ελάχιστα πάνω από το 1%.

Ο Suki Mann, επικεφαλής ευρωπαϊκής πιστωτικής στρατηγικής της UBS, σχολιάζει ότι η εμφάνιση των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας έχει ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες, με τους επενδυτές να απολαμβάνουν αποδόσεις 7,6% φέτος.

Ο άλλος παράγοντας που τρομοκράτησε τους επενδυτές στην υψηλή απόδοση πρόσφατα ήταν οι φοβοι ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει αποπληθωρισμό, προοπτική που έχει αυξήσεις τις πιθανότητες για περισσότερη ποσοτική χαλάρωση από τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi.

Η UBS προβλέπει αρκετές δυνατότητες συρρίκνωσης των spreads το 2015 τόσο στην επενδυτική βαθμίδα όσο και στην υψηλή αποδοση, καθώς οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα καταλήξει σε QE μεγάλης κλίμακας που θα περιλαμβάνει αγορές εταιρικών και κρατικών ομολόγων, στην τακτική συνεδρίαση της 5ης Μαρτίου 2015.

«Από πλευράς συνολικής απόδοσης, προσβλέπουμε σε 3,5% από την επενδυτική βαθμίδα και 7% από την υψηλή απόδοση, με βάση τις νέες εκτιμήσεις για το spread», δηλώνει ο κ. Mann.

Ο Marco Baldini, της Barclays, σχολιάζει ότι η αγορά έχει εξαρτηθεί πλήρως από τις προσδοκίες για quantitative easing της ΕΚΤ. «Αν πιστέψουμε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει με αγορές κρατικών κι εταιρικών ομολόγων, τότε η συρρίκνωση του spread έχει πολλά περιθώρια ακόμη. Η επενδυτική βαθμίδα θα ευνοηθεί κατά κύριο λόγο από το QE της ΕΚΤ, αλλά αυτό θα μεταδοθεί και σε άλλους τομείς της αγοράς. Η επίδραση θα μετριαστεί όταν η Fed γίνει πιο επιθετική με τα επιτόκια».

Οι επενδυτές στο high-yield πιθανότατα θα ανησυχούν και για το αυξανόμενο πολιτικό ρίσκο της επόμενης χρονιάς, με την επίμονα υψηλή ανεργία, την πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη αλλά και τις εκλογές για Πρόεδρο στην Ελλάδα πολύ σύντομα, στη Βρετανία τον Μάιο, στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο και στην Ισπανία τον Δεκέμβριο.

Η Standard & Poor's τονίζει ότι οι μετασεισμικές δονήσεις της κρίσης και η λιτότητα έχουν συμβάλει σε άνοδο της δημοτικότητας πολιτικών κομμάτων που τάσσονται κατά της Ε.Ε. και κατά της λιτότητας, όπως το Ukip στη Βρετανία, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, οι Podemos στην Ισπανία, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία.

«Αν αυξηθεί η δημοτικότητα και η εκλογική επιτυχία κάποιων από αυτά τα κόμματα, μπορεί να επέλθουν απρόβλεπτες επιπτώσεις οι οποίες θα έχουν πιστωτικές επιπτώσεις σε κρατικό κι επιχειρηματικό επίπεδο» αναφέρει ο οίκος.

Η RBS διενήργησε έρευνα που δείχνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε QE στο α΄ εξάμηνο του επόμενου έτους το οποίο θα χαμηλώσει περαιτέρω τα yields των ομολόγων, αλλά πολύ λίγοι πιστεύουν ότι θα καταφέρει να απανεκκινήσει την ανάπτυξη.

Ο Alberto Gallo της RBS εκτιμά ότι η αμερικανική υψηλή απόδοση κερδίζει την ευρωπαϊκή με καλύτερες αποτιμήσεις και θεμελιώδη, και περιμένει ότι οι συνολικές αποδόσεις του high yield στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το ευρωπαϊκό και θα κινηθούν στο 6%.

«Αντιθέτως, η Ευρώπη έχει χειρότερα θεμελιώδη, με επίμονα χαμηλή ανάπτυξη και χωρίς ουσιαστική ανάκαμψη. Επίσης πλησιάζει στον αποπληθωρισμό και υπάρχει ακόμη ένα ευάλωτο κομμάτι από περίπου το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων της περιφέρειας, με καθαρό χρέος υπερτετραπλάσιο από τα κέρδη τους».

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v