Βρετανία: Τράπεζες και πολυεθνικές στο «στόχαστρο»

Δραστική μεταρρύθμιση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων περιλαμβάνει ο νέος βρετανικός προϋπολογισμός. Αιφνιδιαστική φορολογική "επίθεση" στις τράπεζες και "κυνήγι" των τεχνολογικών πολυεθνικών στα νέα μέτρα.

Βρετανία: Τράπεζες και πολυεθνικές στο «στόχαστρο»

Δραστική αναπροσαρμογή του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, καθώς και φορολογικό «κυνηγητό» των τραπεζών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, ανακοίνωσε ο George Osborne στον Φθινοπωρινό Προϋπολογισμό του.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι στις εταιρίες θα επιβληθεί νέος συντελεστής φόρου 25% στα κέρδη από την οικονομική δραστηριότητα στην Βρετανία τα οποία «μεταφέρονται τεχνικά» στο εξωτερικό. Ο εν λόγω δασμός έχει ονομαστεί «φόρος Google» απηχώντας τις έντονες διαμαρτυρίες για τα χαμηλά επίπεδα φόρων που πληρώνουν οι μεγάλες πολυεθνικές, ειδικά από τον τεχνολογικό κλάδο. 

Ο κ. Osborne είχε υποσχεθεί να αντλήσει εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες από τις πολυεθνικές, στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος τον Σεπτέμβριο, όταν είχε επιτεθεί εναντίον των τεχνολογικών επιχειρήσεων που «φτάνουν σε ακραία σημεία» για να μειώσουν το φορολογικό τους βάρος.

Σε μια αναπάντεχη κίνηση, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί σημαντικά το ποσό των φόρων που θα μπορούν να συμψηφίζουν έναντι ζημιών από το εταιρικό χαρτοφυλάκιο. Οι τράπεζες και οι επενδυτές αιφνιδιάστηκαν με τους αναπάντεχους νέους περιορισμούς και οι μετοχές των τραπεζών υποχωρούν κάθετα στο βρετανικό χρηματιστήριο. Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε όριο στον συμψηφισμό προγενέστερων ζημιών για φορολογικούς λόγους. Η νέα στρατηγική που περιορίζει την χρήση αυτή, αναμένεται να παράγει επιπλέον 3,5 δισ. στερλίνες στα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο υπουργός τόνισε ότι τα έσοδα από τους φόρους επιχειρήσεων στον τραπεζικό τομέα, έχουν διολισθήσει από τα £7,3 δισ. πριν την κρίση το 2006-07 στα £1,6 δισ. το 2013-14. «Δεν αντέχουμε να μην δούμε πληρωμή φόρου από ορισμένες επιχειρήσεις για τα επόμενα 15-20 χρόνια,» σχολίασε.

Ανακοίνωσε επίσης δραστική μεταρρύθμιση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων –όπως είχαν ανακαλύψει πρώτοι οι Financial Times. Το παλαιό σύστημα καθορισμού του φόρου θα αντικατασταθεί από σταδιακό μέτρο, που η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα σημαίνει πως το 95% των αγοραστών κατοικίας, θα πληρώσουν λιγότερο.

Οι αλλαγές, θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Με τους νέους συντελεστές, δεν θα πληρώνεται καθόλου φόρος για τις πρώτες 125.000 στερλίνες του τιμήματος αγοράς οικίας, Στις £250.000 ο φόρος θα ανέρχεται στο 2%, στις £925.000 στο 5%, στο 1,5 εκατ. στερλίνες στο 10% και στο 12% για κάθε τιμή πάνω από το £1,5 εκατ.

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν θα γίνουν πρόσθετες περικοπές στις δαπάνες και το κοινωνικό κράτος κατά τα δύο πρώτα χρόνια θητείας του νέου κοινοβουλίου.

Κατά τα λοιπά, εμφανίστηκε σημαντική πτώση στις προβλέψεις για τις πληρωμές των τόκων του δημοσίου χρέους, που το 2017 θα είναι 16 δισ. στερλίνες λιγότερες απ'όσο αναμενόταν, που σημαίνει ό τι η κυβέρνηση θα έχει περισσότερα περιθώρια να αντεπεξέλθει στους στόχους ελλείμματος.

Το υπουργείο αναβάθμισε τους στόχους για την ανάπτυξη του επόμενου χρόνου, αλλά υποβάθμισε τις προβλέψεις για τους διεθνούς ανάπτυξης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης κάποιες μικρές υλοποιήσεις προεκλογικών υποσχέσεων, όπως την κατάργηση των δασμών αεροπορικών εισιτηρίων για τα παιδιά.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v