Κρίση... απαισιοδοξίας απειλεί την ευρωζώνη

Αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις, η ΕΚΤ θα δράσει και χωρίς πλήρη ομοφωνία στα μέλη του συμβουλίου, τονίζει ο P. Praet. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο πεσιμισμός για την ανάπτυξη, προειδοποιεί.

  • της Claire Jones (Φρανκφούρτη)
Κρίση... απαισιοδοξίας απειλεί την ευρωζώνη

O ανώτατος οικονομολόγος της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος η απαισιοδοξία για την ανάπτυξη να υπονομεύσει την ανάκαμψη της ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ότι οι ρυθμιστές είναι πανέτοιμοι να δράσουν, αν η οικονομική στασιμότητα επιμείνει.

Αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο εκφράζουν όλο και μεγαλύτερες ανησυχίες ότι η ευρωζώνη θα αντιμετωπίζει επί χρόνια χαμηλή ανάπτυξη και αδύναμο πληθωρισμό - και η ανάπτυξη μόλις 0,2% που ανακοινώθηκε για το γ' τρίμηνο δεν καθησύχασε καθόλου.

Ο Peter Praet, μέλος του ανώτατου εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υπεύθυνου για τα οικονομικά ζητήματα, δήλωσε ότι η μεγάλη ανησυχία τους είναι να μη διαδοθούν παραπάνω αυτοί οι φόβοι. Επιμένει ότι το κυβερνητικό συμβούλιο θα προχωρήσει σε φρέσκα μέτρα, ακόμη κι αν δεν τα υποστηρίξουν όλοι οι ρυθμιστές, αν οι προοπτικές για την οικονομία της περιφέρειας επιδεινωθούν ή αν δεν επαρκέσουν τα υπάρχοντα μέτρα για διόγκωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας κατά €1 τρισ.

"Υπάρχει πράγματι μια αποδυνάμωση στην ορμητικότητα της ανάπτυξης, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημά μου είναι ο μακροπρόθεσμος πεσιμισμός για την ανάπτυξη που φιλτράρεται στις προσδοκίες και οι αρχές πρέπει γενικά να το προσέξουν ιδιαίτερα αυτό," δήλωσε ο κ. Praet στους Financial Times.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jack Lew, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη θα μείνει σε μία δεκαετία οικονομικής στασιμότητας αν δεν βρουν οι πολιτικοί και οι ρυθμιστές φρέσκα μέτρα για να αναζωογονηθεί η οικονομία. Το ΔΝΤ και ο Mark Carney, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, έχουν εκφράσει ανάλογες επιφυλάξεις.

Αν και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δηλώνουν ότι αυτοί οι φόβοι θα αντιμετωπιστούν μόνο αν γίνουν περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις από τις κυβερνήσεις, ορισμένοι επενδυτές εξακολουθούν να περιμένουν περισσότερη χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα. Στις αρχές του μήνα, οι αξιωματούχοι δημιούργησαν επιτροπές για να καταρτίσουν τις προετοιμασίες πρόσθετης δράσης, μεταξύ των οποίων πλήρη ποσοτική χαλάρωση.

"Αυτό που θέλαμε να δείξουμε όταν είπαμε ότι δημιουργήθηκαν επιτροπές είναι ότι θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε, αν χρειαστεί, ταχύτατα τα πρόσθετα μέτρα", δήλωσε.

Η επιτροπή δεν έχει κανένα ταμπού για τα μέτρα που θα μελετήσει, τόνισε.

Η ΕΚΤ μέχρι στιγμής έχει αγοράσει καλυμμένα ομόλογα 10,5 δισ. ευρώ και αναμένεται να αρχίσει τις αγορές ομολόγων ABS αυτήν την εβδομάδα, αλλά ο ισολογισμός της εξακολουθεί να συρρικνώνεται λόγω των αποπληρωμών προηγούμενων δανείων από τις τράπεζες.

Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η έλλειψη χρεογράφων στη «λίστα με τα ψώνια» της ΕΚΤ θα την υποχρεώσει να αγοράσει εταιρικά ομόλογα και κρατικό χρέος.

Πάντως ο κ. Praet σχολίασε ότι οι αγορές υποτιμούν τις δυνατότητες των τραπεζών να αυξήσουν την προσφορά πακέτων δανείων που ξαναπακετάρονται είτε ως ενυπόθηκα asset-backed securities, είτε ως καλυμένα ομόλογα.

"Για παράδειγμα, έχουμε δει ότι οι δυνατότητες εκδόσεων έχουν αυξηθεί πάρα πολύ... Ελπίζουμε ότι το ίδιο θα γίνει και με τα ABS... Παρ' όλα αυτά, επαναλαμβάνουμε ότι αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που έχουμε λάβει, θα λάβουμε και πρόσθετα μέτρα.

Ο κ. Praet διασκέδασε τις φήμες για διαφωνία ανάμεσα στα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου και τόνισε ότι η ΕΚΤ θα δράσει αν το απαιτήσουν οι περιστάσεις, ακόμη κι αν δεν υπάρχει πλήρης συμφωνία στα μέλη του συμβουλίου της.

"Το κυβερνητικό συμβούλιο έχει αποδείξει πάντα ότι μπορεί να αποφασίζει υπό όλες τις περιστάσεις. Και πολύ συχνά χρειάστηκε να λάβουμε πολύ δύσκολες αποφάσεις", υπενθύμισε. "Βεβαίως η ομοφωνία έχει πολύ μεγάλη σημασία, αλλά... είναι πάρα πολύ σημαντικό να πειστούν οι αγορές, και πιστεύω ότι πρέπει να πειστούν οι αγορές, γιατί έχουμε πάρει δύσκολες αποφάσεις σε δύσκολους καιρούς και το συμβούλιο, εν τέλει, μπορεί να λήξει τη συζήτηση".

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v