Δεν θα φέρει ο... κρίνος την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Τι αναμένουν οι αναλυτές από τα κρίσιμα στοιχεία για την ανάπτυξη(;) του ΑΕΠ ευρωζώνης. Σε αναμμένα κάρβουνα διεθνείς ρυθμιστές και επενδυτές, παγερό παραμένει το Βερολίνο. «Πόσο θα περιμένουν την ανάπτυξη από τον... κρίνο;» αναρωτιέται ο El-Erian.

  • των Claire Jones (Φρανκφούρτη) και Stefan Wagstyl (Βερολίνο)
Δεν θα φέρει ο... κρίνος την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Η οικονομική στρατηγική των ηγετών της ευρωζώνης θα τεθεί υπό... αυστηρή επιτήρηση την Παρασκευή, όταν ανακοινωθούν τα μεγέθη για το ΑΕΠ που προβλέπεται να δείξουν ότι η ευρωζώνη παραμένει ανήμπορη να αποτινάξει τις επιδράσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τα στατιστικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή προβλέπεται να δείξουν ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε μόλις 0,1% από το β' στο γ' τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ αναλυτών του Bloomberg.

Μια τόσο αναιμική ανάπτυξη θα αφήσει το ΑΕΠ της σε επίπεδο σχεδόν 2,5% χαμηλότερο από αυτό πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers το φθινόπωρο του 2008. Εν τω μεταξύ, η ανεργία στην περιοχή παραμένει κολλημένη στο 11,5% και ο πληθωρισμός είναι χαμηλός στο 0,4%, πολύ χαμηλότερος από τον στόχο της ΕΚΤ για σχεδόν 2%.

Η κατάσταση έχει κρούσει συναγερμό στους διεθνείς αξιωματούχους, που φοβούνται ότι τα προβλήματα απειλούν την ανάκαμψη και πέρα από την ευρωζώνη. Ο Mark Carney, διοικητής της Bank of England, δήλωσε χθες ότι το φάσμα της στασιμότητας πλέον στοιχειώνει την Ευρώπη.

Αν τα δεδομένα είναι τόσο άσχημα, οι συνάδελφοι του κ. Carney στην ΕΚΤ θα πιεστούν να επεκτείνουν τις αγορές ενεργητικών με αγορές εταιρικών ομολόγων και κρατικών χρεογράφων.

Πρόσφατη έκθεση της κεντρικής τράπεζας έδειξε ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν αυστηρές, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις της περιοχής, με το 13% να αναφέρει ότι το βασικό πρόβλημα είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση - όσο και πέρσι. Η ΕΚΤ ελπίζει ότι με το σχέδιό της να αγοράσει χρεόγραφα με ενυπόθηκα αντικρίσματα από την επόμενη εβδομάδα θα περιορίσει αυτές τις πιέσεις.

Αλλά το πρόβλημα της ευρωζώνης φαίνεται ότι είναι τόσο μεγάλο που ακόμη κι ένα πολιτικά ακανθώδες πρόγραμμα μαζικών αγορών κρατικών ομολόγων δεν θα κατάφερνε να την αναζωογονήσει.

Η στασιμότητα στον πυρήνα της έχει προκαλέσει μια σειρά αιτήματα προς πολιτικούς, ειδικά του Βερολίνου, να χρησιμοποιήσουν τα δημοσιονομικά τους περιθώρια και να αυξήσουν τις δαπάνες. Την ίδια ώρα, το Παρίσι και η Ρώμη συνεχίζουν να επικρίνονται για τον αργό ρυθμό προώθησης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Ο Mohamed El-Erian, ανώτατος οικονομικός σύμβουλος στην Allianz, που πιστεύει ότι οι χώρες του πυρήνα όπως η Γερμανία είχαν επαναπαυθεί στην ταχεία ανάπτυξη που πετύχαινε η περιφέρεια μέσω δανεισμού μέχρι να ξεσπάσει η κρίση, δήλωσε: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να επενδύσουν στις λοκομοτίβες της παραγωγικής ανάπτυξης: Επνακατάρτιση του εργατικού δυναμικού, τόνωση μεταποίησης και μεταρρύθμιση εταιρικών φόρων». Και πρόσθεσε: «Κάθονται και περιμένουν αυτό που ονομάζω παρθένα ανάπτυξη - μια ανάπτυξη που θα εμφανιστεί από μόνη της».

Η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, η Γερμανία, αναμένεται να επεκταθεί 0,1% μετά από συρρίκνωση 0,2% στο προηγούμενο τρίμηνο. Ανάλογη αναμένεται να είναι η ανάπτυξη στη Γαλλία, ενώ για την Ιταλία προβλέπεται ελαφρά συρρίκνωση, που σημαίνει την τρίτη ύφεση στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης από τότε που ξέσπασε η κρίση. Τα στοιχεία για τις τρεις αυτές χώρες θα κοινοποιηθούν πριν από τα συνολικά για την ευρωζώνη, το πρωί της Παρασκευής.

Το Βερολίνο γνωρίζει καλά ότι η οικονομία του κομπιάζει και το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε στο μηνιαίο δελτίο του ότι προβλέπει το μέγεθος της Παρασκευής να δείξει σταθεροποίηση του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο. Το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης επίσης μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2014 από 1,9% σε 1,2% και για τον επόμενο χρόνο περιμένει 1%. Δεν υπάρχουν όμως ενδείξεις για αλλαγή στη δημοσιονομική πολιτική, πέρα από τη μέτρια αύξηση των επενδύσεων υποδομής που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble έχει αποσαφηνίσει ότι το Βερολίνο θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα των 10 δισ. ευρώ χωρίς να παραβιάσει τη δέσμευσή του για μηδενικό έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 2015. Η έξτρα επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από τα μεγαλύτερα των αναμενομένων φορολογικά έσοδα και θα μοιραστεί στην περίοδο 2016-18, ώστε να αντιστοιχεί μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ τον χρόνο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde επέκρινε διακριτικά το πρόγραμμα, σχολιάζοντας ότι είναι «το λιγότερο δυνατό από το απαραίτητο».

O Mujtaba Rahman, διευθυντής της συμβουλευτικής Eurasia Group, σχολιάζει ότι οι ανησυχίες αυτές δεν πρόκειται να μεταπείσουν το Βερολίνο, ακόμη κι αν είναι χειρότερα τα μεγέθη της Παρασκευής. «Δεν υπάρχουν πολιτικά περιθώρια στη Γερμανία για παραπάνω δράση. Οι ψηφοφόροι έχουν σε μεγάλη αξία τη δέσμευση για ισορροπημένο προϋπολογισμό».

Το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων σχολίασε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά επιχειρήματα εναντίον της χρήσης τυχόν διαθέσιμων κεφαλαίων σε δαπάνες, επειδή «δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί η αξιοπιστία των δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη».

Ο κεϊνσιανιστής οικονομολόγος Peter Bofinger ήταν ο μόνος από τους πέντε συμβούλους που διαφώνησε.
«Δεν χρειαζόμαστε αυτήν τη στιγμή περισσότερη αγορά, αλλά περισσότερη κυβέρνηση. Οι Γερμανοί πολιτικοί δεν αντιλαμβάνονται ότι αποτελούμε τμήμα ενός ευρύτερου όλου, της ευρωζώνης, που δεν θα επιβιώσει αν δεν βοηθήσουμε να επιβιώσει», δήλωσε.

Ο συντηρητικός συνάδελφός του Lars Feld αντέταξε: «Είμαστε σε καλή θέση, οπότε δεν χρειαζόμαστε καμία μεγάλη υποστήριξη».

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v