Στη γωνία ο Κάμερον για την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων

Ακόμα και πιστοί σύμμαχοι της Μεγάλης Βρετανίας αντιδρούν στην απαίτηση να μπει φραγμός στην εσωτερική μετανάστευση εντός ΕΕ. Η «απειλή» Μέρκελ και η στάση Φινλανδών και Σουηδών.

Στη γωνία ο Κάμερον για την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων

Ο Ντ. Κάμερον προειδοποιήθηκε από δυο κοντινούς του συμμάχους ότι θα αντιταχθούν σε οποιοδήποτε προσπάθεια της Βρετανίας να βάλει όρια στους ευρωπαϊκούς κανόνες για ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων. Εξέλιξη που αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα για τον βρετανό πρωθυπουργό που προσπαθεί να περιορίσει την μετανάστευση.

Ο Κάμερον, που πετάει για το Ελσίνκι την Πέμπτη για συνομιλίες με τους ηγέτες της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής, αντιμετωπίζει προειδοποιήσεις από τους Φιλανδούς: η ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων είναι «ιερή», ενώ υπάρχει ελάχιστη στήριξη στα σχέδια για σημαντική αλλαγή των συνθηκών.

Ο Alexander Stubb, ο Φιλανδός αγγλόφιλος πρωθυπουργός, δήλωσε πως θέλει να βοηθήσει τον Κάμερον, αλλά υπάρχουν γραμμές που ακόμα και οι στενότεροι σύμμαχοί του δεν θα περάσουν σε μια επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρώπη.

Ο Stefan Löfven, Σουηδός κεντροαριστερός πρωθυπουργός άσκησε επίσης κριτική στην έκκληση Κάμερον για να μπουν όρια στην ελεύθερη μετακίνηση, στοχεύοντας στις προτάσεις του βρετανού πρωθυπουργού να υιοθετηθεί ένα σύστημα ποσοστώσεων. «Δεν είναι υπέρ μιας εσωτερικής αγοράς, την αποφασίσουμε από κοινού και μετά μια ή δυο χώρες δηλώσουν ότι θέλουν να αλλάξει. Ισως να υπάρχουν άλλα πράγματα που θέλουμε να αλλάξουν».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της προηγούμενης εβδομάδας η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να φύγει η Βρετανία από την Ευρώπη αντί να αλλάξει τους κανόνες για την ελεύθερη διακίνηση.

Ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ, νέος πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε την Τετάρτη: Δεν έχω πρόβλημα με τον Ντ. Κάμερον. Αυτός έχει πρόβλημα με τους άλλους πρωθυπουργούς.

Ωστόσο ο Κάμερον επέμεινε ότι έχει σχέδιο: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε τις διασφαλίσεις για την ενιαία αγορά, θέλουμε να ξεφύγουμε από μια στενότερη ένωση, θέλουμε μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό».

Ο Κάμερον θα βρεθεί ανάμεσα σε φίλους φιλελεύθερους ευρωπαϊους ηγέτες στο Ελσίνκι για μια διήμερη συνάντηση στην οποία θα συζητηθεί το ελεύθερο εμπόριο και η κλιματική αλλαγή.

Αλλά ο κος Stubb δηλώνει: «Πρέπει να καταλάβουμε τι θέλει η Μεγάλη Βρετανία και η Μεγάλη Βρετανία να καταλάβει ποια είναι τα όρια για τις άλλες χώρες – μέλη». Εκτιμά ως «ιερές» τις αρχές της ΕΕ για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και ανθρώπων.

«Δεν ξέρω αν μπορεί να βρεθεί κάποια μορφής συμφωνία», υποστηρίζει. «Αλλά το να αρχίσουμε να βάζουμε κάποιου είδους περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το βρίσκω δύσκολο».

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v