«Κόκκινος Οκτώβρης» στις αγορές

Οι διεθνείς αγορές διένυσαν έναν πολυτάραχο Οκτώβριο, με παλιούς φόβους να αναβιώνουν και νέους να γεννιούνται, κι έκλεισαν ...άνω – κάτω, όπως συμπεραίνει η S&P. Τελευταία σε αποδόσεις η Ελλάδα μεταξύ των αναπτυσσόμενων. Τα στατιστικά του μήνα και οι ερμηνείες τους.

«Κόκκινος Οκτώβρης» στις αγορές

Τα διεθνή χρηματιστήρια εμφάνισαν ακατάληπτες διακυμάνσεις τον Οκτώβριο και, μολονότι συνολικά τερμάτισαν με κέρδη, οι 35 από τις 46 αγορές διολίσθησαν τον εξεταζόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Dow Jones Indices.

«Με δυο λόγια, η αγορά έγινε άνω-κάτω τον Οκτώβριο,» σχολιάζει ο Howard Silverblatt, senior αναλυτής δεικτών.

Οι φόβοι για την ανάπτυξη στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Κίνα, η πτώση των τιμών πετρελαίου που μείωσε τα έσοδα ορισμένων κρατών και ο τρόμος για τον ιό Έμπολα, πίεσαν χαμηλά τις μετοχές στις πρώτες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, καθώς αρκετά χρηματιστήρια διολίσθησαν σε φάση διόρθωσης, δηλαδή 10% και πλέον χαμηλότερα από το υψηλό τους.

Οι τόνοι άλλαξαν όμως (τουλάχιστον στις ΗΠΑ) και τα καλά εταιρικά αποτελέσματα άρχισαν να επιδρούν. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed έληξε το QE, όπως αναμενόταν, αλλά δήλωσε ότι θα κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά. Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα η Bank of Japan αιφνιδιαστικά πολλαπλασίασε το πρόγραμμα παροχής στήριξης, «σηκώνοντας» πολλά χρηματιστήρια.

Τα στατιστικά της S&P για αυτόν τον μήνα έχουν ως εξής:

• Το Χονγκ Κονγκ (5,20%), η Αυστραλία (4,63%) και οι ΗΠΑ (2,65%) πρωτοστάτησαν μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών, ενώ η Νορβηγία (-9,59%), η Πορτογαλία (-8,44%) και η Ιταλία (-6,08%) ήρθαν τελευταίες.

• Η Τουρκία, (10,20%), η Νότιος Αφρική (6,14%) και η Ινδία (4,42%) πρωτοστάτησαν μεταξύ των αναπτυσσόμενων αγορών, ενώ η Ελλάδα (-15,06%), η Τσεχία (-10,39%) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (-9,38%) ήρθαν τελευταίες.

• Εμφανίστηκε διεθνώς άνοδος 0,69% που οφειλόταν στο 2,65% των ΗΠΑ: Χωρίς τις ΗΠΑ, σημειώθηκε πτώση -1,18%.

• Η Ιαπωνία κέρδισε χάρη στον πολλαπλασιασμό του προγράμματος ρευστότητας, αλλά και πάλι έκλεισε με πτώση 1,59% στον μήνα.

• Οι αναπτυσσόμενες αγορές τα πήγαν καλύτερα από τις ανεπτυγμένες τον Οκτώβριο, εμφανίζοντας κέρδη 1,45% με 16 από τις 23 αγορές να κλείνουν αρνητικά. Την χειρότερη εμφάνιση είχε η Ελλάδα με -15,06%, καθώς επέστρεψαν οι φόβοι για την οικονομία και το χρέος της.

• Οι πετρελαιοπαραγωγικές οικονομίες διολίσθησαν, καθώς η Αίγυπτος υποχώρησε 7,10%, τα Εμιράτα έχασαν 9,38% και η Ρωσία υποχώρησε 2,66%.

• Η Τουρκία είχε την καλύτερη εμφάνιση με άνοδο 10,20%, ενώ η Νότιος Αφρική ενισχύθηκε 6,14%. Στο συνολο του έτους μέχρι στιγμής, οι αναδυόμενες αγορές έχουν ενισχυθεί 3,79% με πολύ μεγάλες μεταξύ τους αποκλίσεις –από το +34,06% της Ινδίας μέχρι το - 29,51% της Ελλάδας.

 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v