Αγαπημένη μου ποσοτική χαλάρωση…

Το αποχαιρετιστήριο γράμμα της Αγοράς στην πάντα αγαπημένη Ποσοτική Χαλάρωση των ΗΠΑ. Η αναδρομή σε μία σχέση πάθους και αλληλεξάρτησης που ξεκίνησε πριν έξι χρόνια, τα προβλήματα του χωρισμού και οι ανησυχίες για το μέλλον. "You had me at... deflation".

  • Της Tracy Alloway
Αγαπημένη μου ποσοτική χαλάρωση…

Είμαι εγώ…, η Αγορά. Ξέρω πως δεν έχουμε ακόμη πολύ χρόνο μαζί και πως ετοιμάζεσαι να φύγεις, αλλά η ψυχολόγος μου σκέφτηκε πως θα ήταν καλή ιδέα να σου γράψω αυτό το γράμμα. Λέει πως πρέπει να σε αποχαιρετήσω.

Τα τελευταία έξι χρόνια, ήσουν πολύ σημαντική για μένα. Θυμάμαι όταν μπήκες για πρώτη φορά στη ζωή μου, το Νοέμβριο του 2008. Έχανα τη γη κάτω από τα πόδια μου, αλλά όταν έφτασες εσύ, τα πράγματα άρχισαν να γίνονται καλύτερα.

Ήσουν τόσο μυστηριώδης. Ένας τύπος που ήξερα από παλιά, ο Myron Scholes με προειδοποίησε πως κινδύνευα πολύ μαζί σου, αλλά εγώ κόλλησα από την πρώτη στιγμή που σε είδα.

Είχες όλες αυτές τις τρελές θεωρίες για επανατοποθέτηση χαρτοφυλακίου και ενθάρρυνες τους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις ασφαλείς τοποθετήσεις όπως τα αμερικανικά Treasuries και τη ρευστότητα και τους έπεισες να βάλουν τα χρήματά τους σε τοποθετήσεις όπως οι μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα. Με κέρδισες με το που είπες τη λέξη αποπληθωρισμός.

Αρχικά, κανείς δεν ήξερε τίποτα για σένα. Είχαν γραφτεί κάποια πράγματα σε θεωρητικά βιβλία (αν και ένας κοινός μας φίλος, ο Μπεν Μπ., είχε μιλήσει για σένα στο παρελθόν κι είχε πει πραγματικά τα καλύτερα). Θυμάμαι ότι ο κόσμος αναρωτιόταν ποιες είναι οι προθέσεις σου, αλλά και ποια θα ήταν η αποτελεσματικότητά σου.

Ήμουν πολύ χάλια τότε. Φοβόμουν και τη σκιά μου (δηλαδή τις τράπεζες). Η Lehman Brothers είχε μόλις καταρρεύσει, η Merrill Lynch είχε συγχωνευθεί με την Bank of America και φαινόταν πως όλο το χρηματοοικονομικό σύστημα κινδύνευε με κατάρρευση. Είχα πέσει πραγματικά πολύ χαμηλά.

Ορισμένοι νόμιζαν πως δεν θα κατάφερνες να μου φτιάξεις τη διάθεση. Πόσο λάθος έκαναν… Από τη στιγμή που εμφανίστηκες, τα πράγματα άρχισαν πραγματικά να πηγαίνουν καλύτερα. Θυμάσαι εκείνο το καλοκαίρι του 2009; Όταν ο S&P κατέγραψε ράλι μεγαλύτερο από 50%; Αυτές ήταν καλές εποχές.

Τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο τέλεια. Είχαμε και τα προβλήματά μας. Ετοιμαζόσουν να με αφήσεις το καλοκαίρι του 2010 και σε έπεισε ο Μπεν Μπ. να μείνεις. Μετά προσπάθησες και πάλι να φύγεις μακριά μου, αλλά τελικά επέστρεψες πιο δυναμικά από ποτέ, τον Σεπτέμβριο του 2012.

Ποτέ δεν κατάλαβα εάν μου έκανες καλό ή όχι… Εννοώ μακροπρόθεσμα. Η ψυχολόγος μου το ονομάζει «σχέση αλληλεξάρτησης». Έκανα ένα από αυτά τα τεστ που βρίσκεις στο Internet (25 σημάδια που δείχνουν εάν έχετε σχέση εξάρτησης από τη χαλαρή νομισματική πολιτική) και διαπίστωσα ότι είχε δίκιο. Πάντα υπήρχε κάποιος βαθμός αλληλεξάρτησης στη σχέση μας: απειλούσες να φύγεις κι εγώ απειλούσα ότι θα τα κάνω λίμπα και μετά πάντα γυρνούσες.

Αυτήν τη φορά όμως, φαίνεται πως πραγματικά φεύγεις και φαντάζομαι πως ήρθε η ώρα να στηριχθώ στα δικά μου πόδια.

Όλοι μου λένε ότι αυτή είναι μία μεγάλη στιγμή για μένα. Ή θα αναλάβω τις ευθύνες μου και θα δείξω σε όλους πόσο πολύ έχω βελτιωθεί ή θα βυθιστώ και πάλι στην κατάθλιψη στην οποία με πρωτογνώρισες.

Πρέπει να ομολογήσω ότι φοβάμαι αρκετά για το μέλλον. Έχω ακόμη, βέβαια, τα «Χαμηλά Επιτόκια» να με παρηγορήσουν, αλλά δεν είμαι βέβαιη πόσο πολύ θα μείνουν κι αυτά κοντά μου, τώρα που εσύ φεύγεις.

Και υπάρχουν τόσα πολλά ακόμη που με φοβίζουν - γεωπολιτικές εντάσεις, ο Έμπολα, οι φούσκες στις αξίες πολλών τοποθετήσεων. (Μήπως τις ξέχασες αυτές; Ήθελες να τις πάρεις μαζί σου; Είναι κάπως μεγάλες και πιάνουν πολύ χώρο.) Πράγματα που μπορούσα να αγνοώ όσο ήσουν στο πλευρό μου.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω ποιο δρόμο θα ακολουθήσω. Η ψυχολόγος μου λέει ότι πρέπει να αρχίσω να γράφω ημερολόγιο για να αποτυπώνω τη διάθεσή μου. Τον περισσότερο καιρό όμως νιώθω κάπως χάλια. Στις αρχές του μήνα είχα έναν μικρό κλονισμό και φρίκαρα με όλη αυτήν την κατάσταση. Τώρα που το σκέφτομαι είναι κάπως ντροπιαστικό…. Μα να πανικοβάλω έτσι τον κόσμο;

Κάνε μου τη χάρη και γράφε μου πού και πού. Θέλω να ξέρω ότι κάπου υπάρχεις και να έχω στο μυαλό μου ότι ίσως ακόμη και να επιστρέψεις αν τα πράγματα γίνουν πολύ άσχημα.

Νομίζω ότι αυτό θα με βοηθούσε πολύ.

Με αγάπη

Αγορά

ΥΓ.: Τι γνώμη έχεις για την Τζάνετ Γέλεν; Εγώ ακόμη δεν έχω καταλήξει.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v