Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Π.Ο.Υ.: Ο ιός Εμπολα απειλεί ολόκληρα κράτη με κατάρρευση

Αποδίδοντας το ξέσπασμα του ιού στην αυξανόμενη κοινωνική και οικονομική ανισότητα, ο παγκόσμιος οργανισμός προειδοποιεί ότι ένα σοκ είναι ικανό να γονατίσει μια ολόκληρη χώρα.

  • του Barney Jopson (Ουάσιγκτον)
Π.Ο.Υ.: Ο ιός Εμπολα απειλεί ολόκληρα κράτη με κατάρρευση

Ο ιός Έμπολα απειλεί να προκαλέσει κατάρρευση κράτους στη δυτική Αφρική, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που στις ΗΠΑ κρίθηκε απαραίτητη η αναμόρφωση της διαχείρισης του ιού, μετά την προσβολή Αμερικανίδας νοσοκόμας.

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ υγειονομικό περιστατικό να απειλεί την ίδια την επιβίωση της κοινωνίας και των κυβερνήσεων σε ήδη πολύ φτωχές χώρες», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΠΟΥ, Margaret Chan, σε ανακοίνωσή της. «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ μολυσματική ασθένεια να συμβάλει τόσο έντονα στην πιθανότητα κατάρρευσης κράτους».

Οι ΗΠΑ εν τω μεταξύ δεσμεύθηκαν να μεταρρυθμίσουν τη διαχείριση των περιστατικών Έμπολα, καθώς οι διαδικασίες που περιέγραφαν ως αποφασιστικές δεν κατάφεραν να αποτρέψουν να έλθει σε επαφή εργαζόμενος στις υπηρεσίας υγείας στο Τέξας την περασμένη εβδομάδα.

Ο Thomas Frieden, επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Αντιμετώπισης Ασθενειών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα: «Πρέπει να ξανασκεφτούμε την αντιμετώπιση του ελέγχου του ιού Έμπολα, γιατί είναι απαράδεκτο να υπάρχει ακόμη κι ένα κρούσμα».

Τόνισε ότι το Κέντρο εφαρμόζει άμεσα μέτρα για να αλλάξει τη μέθοδο νοσηλείας της νοσοκόμας που προσβλήθηκε στο Ντάλας και να εξετάσει πιο βαθιές μακροπρόθεσμες αλλαγές.

Υποσχέθηκε επίσης να διπλασιαστούν οι επιχειρήσεις κατάρτισης στα αμερικανικά νοσοκομεία, σχολιάζοντας ότι «κάθε νοσοκομείο στη χώρα πρέπει να σκεφτεί την πιθανότητα του Έμπολα».

Η νοσοκόμα, την οποία τα αμερικανικά μίντια ονόμασαν Nina Pham, μολύνθηκε ενώ φρόντισε τον ασθενή Thomas Eric Duncan, ο οποίος πέθανε την περασμένη εβδομάδα αφού είχε μολυνθεί στη Λιβερία, πριν ταξιδέψει για τις ΗΠΑ.

Ο δρ Frieden δήλωσε ότι τα νέα βήματα περιλαμβάνουν παρακολούθηση του προσωπικού την ώρα που βγάζουν τις προστατευτικές στολές τις οποίες φορούν όταν περιποιούνται ασθενή, διαδικασία που ενέχει κινδύνους.

Το Κέντρο Ελέγχου και Αντιμετώπισης Ασθενειών CDC αναζητεί επίσης εναλλακτικούς τύπους προστατευτικού εξοπλισμού και την πιθανή χρήση ψεκασμού με χημικά που σκοτώνουν τον ιό, στα άτομα που βγαίνουν από μονάδες περίθαλψης του Έμπολα.

Ο δρ Frieden δήλωσε: «Η περίθαλψη του Έμπολα είναι δύσκολη. Φροντίζουμε να την κάνουμε ασφαλέστερη και ευκολότερη». Είπε ότι το Κέντρο CDC δεν έχει ακόμη εντοπίσει πώς η νοσοκόμα, που φορούσε προστατευτική στολή κατά την περίθαλψη του Duncan, κόλλησε τον ιό.

Η κ. Chan, σχολίασε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε εκ μέρους της στις Φιλιππίνες ότι «το ξέσπασμα του ιού καταδεικνύει τους κινδύνους από την αυξανόμενη κοινωνική και οικονομική ανισότητα στον κόσμο. Οι πλούσιοι έχουν την καλύτερη αντιμετώπιση. Οι φτωχοί αφήνονται να πεθάνουν».

Και πρόσθεσε: «Η επί δεκαετίες παραμέληση των θεμελιωδών συστημάτων και υπηρεσιών υγείας σημαίνει ότι τυχόν σοκ, όπως ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο καθώς αλλάζει το κλίμα, μια ένοπλη σύρραξη ή μια ανεξέλεγκτη μετάδοση ασθένειας, μπορούν να γονατίσουν μια ευάλωτη χώρα».

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v