Νιγηρία: «The end» στις εξαγωγές πετρελαίου προς ΗΠΑ

Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία, η Νιγηρία δεν πούλησε το καλοκαίρι ούτε ένα βαρέλι πετρέλαιο στην Αμερική. Οι επιπτώσεις της αμερικανικής «σχιστολιθικής επανάστασης» στην Αφρική και οι νέοι πελάτες από την Ασία.

  • του Javier Blas
Νιγηρία: «The end» στις εξαγωγές πετρελαίου προς ΗΠΑ

Η Νιγηρία έγινε η πρώτη χώρα που σταματά εντελώς τις πωλήσεις πετρελαίου στις ΗΠΑ, λόγω της επίδρασης της «σχιστολιθικής επανάστασης» στην αμερικανική επικράτεια. Πρόκειται για μια θεαματική ανατροπή, αφού η αφρικανική χώρα μέχρι πριν μόλις 4 χρόνια περιλαμβανόταν στους 5 μεγαλύτερους προμηθευτές πετρελαίου της Αμερικής.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, η Νιγηρία δεν εξήγαγε ούτε ένα βαρέλι αργό πετρέλαιο στα αμερικανικά διϋλιστήρια τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από το 1973 που υπάρχουν συγκρισιμα στοιχεία. Σύμφωνα με τις ενδείξεις η τάση επαναλήφθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Πολλοί παραγωγοί πετρελαίου έχουν δει μείωση των εξαγωγών τους προς τις ΗΠΑ, καθώς αυξάνεται η αμερικανική παραγωγή λόγω της χρήσης νέας τεχνολογίας άντλησης από σχιστολιθικά κοιτάσματα. Η Νιγηρία είναι όμως η πρώτη χώρα που διακόπτει πλήρως την εξαγωγή αργού στις ΗΠΑ.

Στο ζενίθ του Φεβρουαρίου 2006, οι ΗΠΑ εισήγαγαν 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την Νιγηρία –που αντιστοιχούν στην ποσότητα που μεταφέρει ένα σούπερ-τάνκερ μεγέθους Exxon Valdez καθημερινά.

Το 2012 οι πωλήσεις της Νιγηρίας είχαν ήδη μειωθεί στα 0,5 εκατ. β/η αλλά και πάλι η χώρα περιλαμβανοταν στο Top5 των εξαγωγεων, μαζί με την Σαουδική Αραβία, τον Καναδά, το Μεξικό και την Βενεζουέλα. Στις αρχές του έτους οι πωλήσεις μειώθηκαν στα περίπου 100.000 β/η και τον Ιούλιο σταμάτησαν εντελώς.

Η Νιγηρία είναι μέλος του OPEC και η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής, ,με διεθνείς επιχειρήσεις όπως ExxonMobil, Royal Dutch Shell, Total και Chevron να δραστηριοποιούνται στις πηγές της.

Η σχιστολιθική επανάσταση έχει επηρεάσει άνισα τους προμηθευτές των ΗΠΑ, πλήττοντας ιδιαίτερα τους παραγωγούς της Αφρικής όπως Νιγηρία, Αλγερία, Λιβύη και Αγκόλα, οι οποίες παράγουν υψηλής ποιότητας αργό, ανάλογο με εκείνο που αντλείται τώρα στις νέες πετρελαιοπηγές της βορείου Ντακότα.

Οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής όπως η Σ.Αραβία και το Κουβέιτ έχουν υποστεί μικρότερα πλήγματα, καθώς αντλούν ποικιλία χαμηλοτερης ποιότητας, την οποία εξακολουθούν να αγοράζουν τα αμερικανικά διυλιστήρια.

Συνολικά, οι εισαγωγές αργού των ΗΠΑ έφτασαν στο ζενίθ των 10,8 εκατ. β/η τον Ιούλιο 2005. Εκτοτε έχουν μειωθεί κατά το ένα τρίτο στα 7,6 εκατ. β/η τον Ιούλιο, καθώς εκτινάχθηκε η εγχώρια παραγωγή.

Η Νιγηρία από την πλευρά της έχει ισοφαρίσει τις επιπτώσεις από την μείωση των πωλήσεων στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις εξαγωγές προς την Ασία. Σύμφωνα με την υπηρεσία πετρελαϊκών πληροφοριών Platts, οι πωλήσεις νιγηριανού πετρελαίου στους μεγαλύτερους εισαγωγείς της Ασίας –Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία και Ν. Κορέα- έχουν αυξηθεί 40% και πλέον μέχρι στιγμής στο έτος, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2013.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το πετρελαϊκό εμπόριο Αφρικής-ΗΠΑ θα έχει σταματήσει εντελώς στα επόμενα 2-3 χρόνια καθώς κι άλλοι εξαγωγείς θα ακολουθήσουν την τύχη της Νιγηρίας. Αν γίνει αυτό, η Αφρική θα χρειαστεί να βρει νέους πελάτες για το πετρέλαιό της και να ανταγωνιστεί τους μεσανατολίτες παραγωγούς στις καίριες ασιατικές αγορές.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v