Αποφυγή κινδύνου; Άλλα λένε τα ομόλογα Τζαμάικας

Μολονότι υπήρξαν κάποιες ενδείξεις πιο προσεκτικών προσεγγίσεων μετά το ξεπούλημα της περασμένης εβδομάδας, σε ορισμένες γωνιές του πλανήτη η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο παραμένει ακόρεστη. Η Τζαμάικα πούλησε ομόλογα 350 εκατ. δολαρίων 32ετούς διάρκειας και το βιβλίο παραγγελιών υπερκαλύφθηκε πέντε φορές. ”Οι διεθνείς επενδυτές διψάνε για αποδόσεις σταθερού εισοδήματος άνω του 8 τοις εκατό”, τονίζουν οι Τζαμαϊκανοί χρηματιστές.

της Helen Thomas

Η σκέψη ότι η διολίσθηση στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα θα κάνει τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν τον κίνδυνο είχε θερμή υποδοχή στις αγορές – ακόμη και οι αθεράπευτοι ταύροι παραδέχονται ότι οι επενδυτές αποθρασύνονται τελευταία.

Μολονότι όμως υπήρξαν κάποιες ενδείξεις πιο προσεκτικών προσεγγίσεων μετά το ξεπούλημα, σε ορισμένες γωνιές του πλανήτη η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο παραμένει ακόρεστη.

Η Τζαμάικα πούλησε ομόλογα 350 εκατ. δολαρίων 32ετούς διάρκειας. Η κυβέρνηση της Τζαμάικα αύξησε το μέγεθος της έκδοσης, την οποία διαχειρίστηκε η Citigroup, κατά 100 εκατ. δολάρια σε σχέση με τον αρχικό στόχο.

Τα ομόλογα αποτιμήθηκαν στις 3,46 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το αμερικανικό ομόλογο, με yield 8,12%. Το μέσο spread χρεογράφων αναδυόμενων αγορών σε σχέση με τα αμερικανικά ομόλογα περιορίστηκε την Πέμπτη σε 1,87 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τον δείκτη της JP Morgan EMBI+.

Οι προμήθειες επικινδυνότητας στα χρεόγραφα αναδυόμενων αγορών κινήθηκαν κοντά σε ιστορικά χαμηλά πριν από τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας, αλλά ακόμη και μετά τη διεύρυνση των spreads παρέμειναν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα μισά σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

Οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν με την τζαμαϊκανή έκδοση. Το Dow Jones αναφέρει ότι το βιβλίο παραγγελιών υπερκαλύφθηκε πέντε φορές και η αποτίμηση της προσφοράς ήταν πιο σφιχτή από την αρχική οδηγία για 8,25 τοις εκατό.

Η Τζαμάικα είδε τα επίπεδα χρεών της να ανεβαίνουν αισθητά μετά την τραπεζική κρίση του 2000 και το καθαρό κυβερνητικό χρέος διαμορφώνεται φέτος στο 85,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την S&P. Ο οίκος δίνει στην Τζαμάικα βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας ”Β”. Το 2005 η Βρετανία διέγραψε πάνω από 6 εκατ. στερλίνες που της χρωστούσε η Τζαμάικα.

”Εξαιτίας της υπερβάλλουσας ρευστότητας, ειδικά της υπερβολικής ρευστότητας των αγοραστών από την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρειο Αμερική, η αρχική οδηγία για 8,25 τοις εκατό ήταν πολύ ελκυστική”, δήλωσε ο Mark Croskery, χρηματιστής στην τζαμαϊκανή χρηματιστηριακή Stocks and Securities. ”Οι διεθνείς επενδυτές διψάνε για αποδόσεις σταθερού εισοδήματος άνω του 8 τοις εκατό, που φαίνεται ότι είναι το ψυχολογικό επίπεδο yield πάνω από το οποίο εφορμούν”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v