Κυρίαρχα τα funds και στην αγορά ομολόγων ΗΠΑ

Τα μεγάλα hedge funds έχουν αδράξει τόσο μεγάλο μερίδιο από τις συναλλαγές εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου, που η δραστηριότητά τους ξεπερνά εκείνη πολλών επενδυτικών τραπεζών, οι οποίες παραδοσιακά κυριαρχούσαν στην αγορά. Η αντιστροφή προκαλεί μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη καθώς τα hedge funds προσπαθούν τώρα να εξασφαλίσουν άμεση πρόσβαση στο MTS όπου συναλλάσσονται τα ομόλογα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

των Richard Beales από τη Νέα Υόρκη και Gillian Tett από το Λονδίνο

Τα μεγάλα hedge funds έχουν αδράξει τόσο μεγάλο μερίδιο από τις συναλλαγές εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου, που η δραστηριότητά τους ξεπερνά εκείνη πολλών επενδυτικών τραπεζών, οι οποίες παραδοσιακά κυριαρχούν στην αγορά.

Ειδικότερα, η Citadel, fund με έδρα στο Σικάγο, εκτιμάται ότι καταλαμβάνει πάνω από το 10% των συναλλαγών στα ομόλογα με τη μεγαλύτερη ρευστότητα, σύμφωνα με πηγές της Wall Street.

Η εκτίναξη της σημασίας των hedge funds έχει προκύψει επειδή η Citadel και οι ομόλογοί της χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα μοντέλα αυτόματων συναλλαγών μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών (computer-driven trading models), με την εκμετάλλευση των οποίων πολύ συχνά αξιοποιούνται και οι ελάχιστες αποκλίσεις στις τιμές, δημιουργώντας πολύ υψηλούς όγκους συναλλαγών.

Η μεταστροφή καταδεικνύει τον βαθμό στον οποίο επαναπροσδιορίζουν οι αυτόματες ηλεκτρονικές συναλλαγές τις κεφαλαιαγορές.

Ο ακαδημαϊκός Benn Steil, που εργάζεται στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων δήλωσε: ”Όταν τα hedge funds αρχίζουν να καταλαμβάνουν τέτοιο κομμάτι της αγοράς, όλα τα πράγματα αλλάζουν όνομα- δεν πρόκειται πλέον για τραπεζικούς πελάτες”.

Είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια το μέγεθος της αγοράς που καλύπτουν τα hedge funds, αφού δεν δημοσιεύουν δεδομένα για τις ροές των συναλλαγών τους. Παράλληλα, οι δύο πλατφόρμες που κυριαρχούν στις ηλεκτρονικές συναλλαγές κρατικών ομολόγων, η BrokerTec, μονάδα του Icap, και η eSpeed, δεν είναι πρόθυμες να συζητήσουν για τις δραστηριότητες των πελατών τους.

Πάντως τους τελευταίους μήνες η Citadel και άλλα funds έχουν διαθέσει κάποια δεδομένα σε Ευρωπαίους χρηματοοικονομικούς παράγοντες, γιατί θέλουν να συμμετάσχουν στο MTS, την κυρίαρχη πλατφόρμα συναλλαγών ευρωπαϊκών ομολόγων, μέλη της οποίας είναι σήμερα μόνο τράπεζες.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Citadel αντιστοιχεί στο 10% τουλάχιστον των συναλλαγών στα eSpeed και BrokerTec, που με τη σειρά τους εκτιμάται ότι καταλαμβάνουν τα 2/3 των συναλλαγών στα αμερικανικά ομόλογα με τη μεγαλύτερη ρευστότητα.

Πριν από 20 χρόνια, οι τράπεζες που ορίζονταν ”primary dealers” στα ομόλογα, καταλάμβαναν το 80% όλων των συναλλαγών στην διατραπεζική αγορά. Ωστόσο, ένας trader εκτιμά ότι αυτή η αναλογία έχει πλέον σχεδόν ανατραπεί.

Η μεταστροφή στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων προκαλεί μεγάλη συζήτηση στην Ευρώπη, καθώς τα hedge funds προσπαθούν τώρα να εξασφαλίσουν άμεση πρόσβαση στο MTS, ώστε να πραγματοιούν τις αυτοματοποιημένες στρατηγικές τους και στα ομόλογα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v