Ρεκόρ μετοχικών εκδόσεων

Οι εκδόσεις μετοχών στις διεθνείς αγορές εκτινάχθηκαν στα ύψη τον περασμένο μήνα, ωθώντας σε επίπεδα-ρεκόρ τη δραστηριότητα στις παγκόσμιες αγορές πριν από το πρόσφατο ”ξεπούλημα”. Οι διεθνείς εκδόσεις μετοχών αυξήθηκαν 64% σε ετήσια βάση στα 69,1 δισ. δολάρια, μέγεθος-ρεκόρ για τον Φεβρουάριο, περιλαμβάνοντας 17 δισ. δολ. σε δημόσιες εγγραφές για εισαγωγή στο χρηματιστήριο (ΙΡΟ), που είναι επίσης ρεκόρ Φεβρουαρίου.

του Chris Hughes

Οι εκδόσεις μετοχών στις διεθνείς αγορές εκτινάχθηκαν στα ύψη τον περασμένο μήνα, ωθώντας σε επίπεδα-ρεκόρ τη δραστηριότητα στις παγκόσμιες αγορές πριν από το πρόσφατο ”ξεπούλημα”.

Οι διεθνείς εκδόσεις μετοχών αυξήθηκαν 64% σε ετήσια βάση στα 69,1 δισ. δολάρια, μέγεθος-ρεκόρ για τον Φεβρουάριο, περιλαμβάνοντας 17 δισ. δολ. σε δημόσιες εγγραφές για εισαγωγή στο χρηματιστήριο (ΙΡΟ), που είναι επίσης ρεκόρ Φεβρουαρίου.

Η θεαματική ανάκαμψη σε σχέση με τον σχετικά ήπιο Ιανουάριο και τη δραστηριότητα στα διεθνή χρηματιστήρια, ώθησε τη συνολική έκδοση μετοχών για φέτος στα 109 δισ. δολάρια, ήτοι 11% υψηλότερα από το ρεκόρ του πρώτου διμήνου 2004.

Στο σύνολο περιλαμβάνονται 24,3 δισ. δολ. σε ΙΡΟ, που είναι αύξηση 6% σε σχέση με το ρεκόρ του πρώτου διμήνου του 2006. Τα στοιχεία συγκέντρωσε η Thomson Financial. Την ανάπτυξη καθοδήγησαν οι μεγαλύτερες προσφορές μετοχών στην πρωτογενή και τη δευτερεύουσα αγορά.

Στις μεγαλύτερες συμφωνίες μέχρι στιγμής στο έτος περιλαμβάνονται: η εισαγωγή της κινεζικής Industrial Bank στη Σαγκάη που συγκέντρωσε 2,1 δισ. δολ., η εισαγωγή της βρετανικής Sports Direct International που συγκέντρωσε 1,8 δισ. δολ. στο Λονδίνο και του Fortress Investment Group, του αμερικανικού hedge fund που συγκέντρωσε 729 εκατ. δολ. στη Νέα Υόρκη.

Οι όγκοι στην αγορά ΙΡΟ της Ευρώπης παραμένουν 25% χαμηλότερα από το ζενίθ του 2001. Κατά τους τραπεζίτες, πάντως, στο α’ εξάμηνο του 2007 θα σημειωθεί νέο ρεκόρ στους όγκους των εισαγωγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι εταιρίες της ηπείρου τείνουν να κλείνουν το έτος στις 31 Δεκεμβρίου και πολλές περιμένουν να ολοκληρωθούν οι λογιστικές καταγραφές 2006 πριν προχωρήσουν σε εισαγωγές.

Στην ατζέντα των ΙΡΟ περιλαμβάνονται σημαντικές εκδόσεις, όπως του κεφαλαίου υποδομών 3i, του hedge fund Brevan Howard και του ιρλανδικού ομίλου χάρτου και συσκευασίας Smurfit Kappa.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v