Οι ”αρκούδες” περιμένουν τη δικαίωση

Άραγε ήρθε πράγματι η ώρα της καθολικής βύθισης στα διεθνή χρηματιστήρια; Ήρθε η στιγμή την οποία περιμένει από το 1996 η θρυλική ”αρκούδα” της Dresdner, ο Albert Edwards; Ο ίδιος έχει μεταστρέψει πάντως τη σύστασή του για στάθμιση χαρτοφυλακίου σε μάξιμουμ υπερστάθμιση στα ομόλογα και επιθετική υποστάθμιση στις μετοχές. Και ιδού τι είπε στους πελάτες της Dresdner το σαββατοκύριακο.

του Paul Murphy

Άραγε ήρθε πράγματι η ώρα της καθολικής βύθισης στα διεθνή χρηματιστήρια; Ήρθε η στιγμή την οποία περιμένει από το 1996 η θρυλική ”αρκούδα” της Dresdner Kleinwort, ο επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής Albert Edwards;

Η δική του απάντηση είναι θετική και ο ίδιος έχει μεταστρέψει τη σύστασή του για στάθμιση χαρτοφυλακίου σε μάξιμουμ υπερστάθμιση στα ομόλογα και επιθετική υποστάθμιση στις μετοχές. Ιδού τι είπε στους πελάτες της Drsdner το σαββατοκύριακο:

”Πιστεύουμε ότι η μακρά και ευρέως αναμενόμενη διόρθωση των χρηματιστηρίων έχει έλθει. Η κάθετη επιδείνωση στη ροή των στατιστικών στοιχείων από τις ΗΠΑ θα διευρύνει τις απώλειες κάτω από κρίσιμα τεχνικά επίπεδα στήριξης. Εκτιμούμε ότι τα κρατικά ομόλογα θα αποτελέσουν καταφύγιο, ειδικά καθώς οι ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις εν γένει θα δεινοπαθήσουν ενόσω εκτυλίσσεται το μάζεμα των θέσεων σε carry trade του γεν”.

Βεβαίως, ο Edwards είναι ο πιο διάσημος κινδυνολόγος του Λονδίνου όσον αφορά στα χρηματιστήρια. ”Οι τακτικοί αναγνώστες μας γνωρίζουν ότι δεν μεταστρέφουμε τις συστάσεις για στάθμιση χαρτοφυλακίου και τη στάση έναντι των χρηματιστηρίων πολύ συχνά, καθώς προτιμούμε μια μακροπρόθεσμη εικόνα. Εξαιτίας των θέσεών μας για την ”εποχή των παγετώνων”, διατηρούμε διαρθρωτική υποστάθμιση στις μετοχές σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα από τον Οκτώβριο του 1996!”.

Ο Edwards πέφτει εντελώς ”έξω” επί μακρόν, σε βαθμό που να χαρακτηρίζεται γραφικός.

Ο ίδιος πάντως απαντά τα εξής: ”Ακούμε συνέχεια ότι η καλύτερη επένδυση είναι οι μετοχές. Αξίζει όμως να σκεφτούμε ότι, όσο καιρό εμείς είμαστε υποσταθμισμένοι στις μετοχές, οι αποδόσεις των μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων παραμένουν ανάλογες και με πολύ λιγότερη μεταβλητότητα”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v