Ποιοι κέρδισαν από τη ”μίνι κρίση”

Ενώ οι περισσότεροι επενδυτές κλαίνε στα πληκτρολόγιά τους, υπάρχουν και κάποιοι που πανηγυρίζουν - μεταξύ αυτών ο John Meriwether της πάλαι ποτέ LTCM, η Deutsche Bank και όσοι ”σόρταραν” τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ. Κλυδωνισμοί για τα hedge funds που, αν και περιόρισαν τις απώλειές τους, έχασαν τα κέρδη του Φεβρουαρίου. Ο απολογισμός του μίνι κραχ.

του James Mackintosh

Τα hedge funds ταλαντεύτηκαν αυτή την εβδομάδα μέσα στην αναταραχή των διεθνών αγορών, αλλά πάντως τα περισσότερα περιόρισαν τις απώλειες σε λίγες ποσοστιαίες μονάδες, χάνοντας τα κέρδη που είχαν βγάλει στις αρχές του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις μετά τη μίνι κρίση.

Τα μεγαλύτερα πλήγματα υπέστησαν τα κεφάλαια αναδυόμενων αγορών και τα προθεσμιακά κεφάλαια (futures funds) που διαχειρίζεται ηλεκτρονικός υπολογιστής και τα οποία αναζητουν τις τάσεις στις αγορές, αναφέρουν οι επενδυτές.

Ο Arki Busson, πρόεδρος του EIM, ταμείο hedge funds 10 δισ. δολ., εκτιμά ότι τα hedge funds έχασαν τα δύο τρίτα (2/3) των κερδών του μήνα σε μία μέρα, αλλά όπως τονίζει ”το καλό είναι ότι δεν έγιναν καταστροφές”.

Ενώ πάντως οι περισσότεροι επενδυτές ”κλαίνε” στα πληκτρολόγιά τους, υπάρχουν και κάποιοι που πανηγυρίζουν.

Ορισμένα hedge funds ευνοήθηκαν από τις πτωτικές τάσεις, ειδικά εκείνα που είχαν επιθετικά ”σορτάρει” σε ομόλογα της υποδεέστερης αγοράς στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, τα οποία και είχαν πολύ κακή εμφάνιση.

Μεταξύ αυτών που έβγαλαν κέρδος ήταν το ταμείο Paulson & Co, νεοϋορκέζικο hedge fund με 5 δισ. δολ. υπό διαχείριση, που εκτιμάται ότι έχει απολαύσει αύξηση 23%-25% και στα δύο κεφάλαιά του μέχρι στιγμής στο έτος.

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα της WSJ, υπάρχει κι ένα γνωστό στην αγορά όνομα που ευνοήθηκε ιδιαίτερα από την πτώση: Ο John Meriwether, πρώην ”αστέρι” της Long Term Capital Management που σήμερα διευθύνει hedge fund 2,6 δισ. δολ., το JWM Partners, απόλαυσε κέρδη όταν έκλεισαν οι αγορές την Τρίτη, με θετικές αποδόσεις για τον Φεβρουάριο.

Ο 59χρονος Meriwether ευνοήθηκε από ανοδικές τοποθετήσεις στο γεν και ιαπωνικά χρεόγραφα και αμερικανικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

Ένας ακόμη νικητής ήταν ο Greg Lippmann της Deutsche Bank, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει βγάλει κέρδη από συναλλαγές ύψους 250 εκατ. δολ. για τον όμιλο, με θέσεις short σε δείκτη υποδεέστερων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ (πρόκειται για τα δάνεια προς δανειολήπτες με επισφαλές ιστορικό), ο οποίος διολίσθησε 7% την Τρίτη.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v