”Αποθέωση” Bernanke για την ομαλή προσγείωση

Ο διοικητής της Fed περιέγραψε μια εικόνα ανάκαμψης της αμερικανικής ανάπτυξης, επιβράδυνσης του πληθωρισμού και μειωμένων επενδυτικών κινδύνων κι άφησε σοβαρά υπονοούμενα ότι τα επιτόκια ίσως μείνουν σταθερά στο 5,25% για αρκετό διάστημα, προκαλώντας ευφορία στις αγορές. Οι γερουσιαστές και των δύο κομμάτων ”έλουσαν με εύσημα” τον κ. Bernanke, αναγνωρίζοντάς του την επίτευξη της πολυπόθητης ”ομαλής προσγείωσης.”

του Krishna Guha από την Ουάσιγκτον

Μετοχές και ομόλογα αναρριχήθηκαν όταν ο κ. Ben Bernanke δημοσιοποίησε μια ήπια σε γενικές γραμμές ανάλυση για την αμερικανική οικονομία στην εξαμηνιαία παρουσίασή του στο Κογκρέσο.

Ο διοικητής της Federal Reserve περιέγραψε μια εικόνα ανάκαμψης της ανάπτυξης, επιβράδυνσης του πληθωρισμού και μειωμένων επενδυτικών κινδύνων.

Επιπλέον άφησε σοβαρά υπονοούμενα ότι τα επιτόκια ίσως μείνουν σταθερά στο 5,25% για αρκετό διάστημα δηλώνοντας ότι ”η τρέχουσα στάση της νομισματικής πολιτικής είναι πιθανό να προκαλέσει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και σταθερή υποχώρηση του πληθωρισμού”.

Η απουσία πιο επιθετικής φρασεολογίας για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια και η παραδοχή των συνεχιζόμενων κινδύνων της αγορά ακινήτων έγινε δεκτή με ανακούφιση στον επενδυτικό κόσμο, που τελευταία προβληματιζόταν με τις δηλώσεις στελεχών της Fed.

Νωρίτερα, ο Βρετανός ομόλογος του κ. Bernanke, κ. Mervyn King, είχε πιο σκληρό τόνο καθώς δημοσιοποίησε την τριμηνιαία έκθεση της Bank of England, που προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τον στόχο σε διετή ορίζοντα, εάν δεν αυξηθούν εκ νέου τα επιτόκια.

Οι γερουσιαστές και των δύο κομμάτων ”έλουσαν με εύσημα” τον κ. Bernanke, αναγνωρίζοντάς του την ορθότητα της απόφασης να σταματήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων μετά την τελευταία αύξηση του Ιουνίου 2006, που προκάλεσε ομαλή προσγείωση.

”Έχετε τα εύσημα όλων, και τα δικά μου”, δήλωσε ο κ. Chuck Schumer, Δημοκρατικός γερουσιαστής Νέας Υόρκης.

Ο διοικητής της Fed δήλωσε στα μέλη του Κογκρέσου ότι η Κεντρική Τράπεζα αναμένει αύξηση ΑΕΠ μεταξύ 2,5% και 3% φέτος και 2,75% με 3% τον επόμενο χρόνο, με τον δομικό πληθωρισμό στο 2% με 2,25% φέτος και 1,75% με 2% του χρόνου - ένα επίπεδο στο οποίο νιώθουν ”άνετα” οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v