EKT: Ποιες είναι οι επιλογές του Ντράγκι

Ποια μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΚΤ την Πέμπτη και πώς αλλάζουν τα δεδομένα. Το πρόβλημα χρηματοδότησης στις ΜμΕ του Νότου και το στοίχημα της αναβίωσης της αγοράς ABS. Γιατί θα αργήσει το «μεγάλο μπαζούκα».

EKT: Ποιες είναι οι επιλογές του Ντράγκι

Τα μέτρα στα οποία προβλέπεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Πέμπτη και τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν παρουσιάζει στον John Aurhers των F.T. ο Alberto Galo, αναλυτής της RBS, χαμηλώνοντας τις προσδοκίες για το ενδεχόμενο ριζικής λύσης.

Ο κ. Galo υποστηρίζει πως ένα από τα βασικά μακροοικονομικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ είναι οι δυσκολίες που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες της περιφέρειας, όπου το κόστος δανεισμού είναι σχεδόν διπλάσιο από τις χώρες του πυρήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε μείωση του επιτοκίου κατά 15 μονάδες βάσης και στην εισαγωγή ενός ειδικού LTRO ύψους 40 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζει, αυτά τα μέτρα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας μπορεί να οδηγήσουν χαμηλότερα την ισοτιμία του ευρώ και θα μειώσουν περαιτέρω το spread για τα ομόλογα της περιφέρειας. Προσθέτει, ωστόσο, ότι δεν θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές όσον αφορά την τόνωση του δανεισμού.

Ο ίδιος εκτιμά ότι πραγματικό «μπαζούκα» της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη των τραπεζών και την τόνωση του δανεισμού είναι η «πιστωτική» και όχι η «ποσοτική χαλάρωση» και θα έχει ως στόχο την αναβίωση της αγοράς ABS (Asset Backed Securities) στην Ευρώπη.

Ωστόσο προέβλεψε πως η ΕΚΤ δεν είναι έτοιμη αυτήν τη στιγμή να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός εργαλείου για την αναζωογόνηση της αγοράς ΑΒS, κάτι το οποίο αναμένεται να κάνει κάποια στιγμή το επόμενο έτος.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v