ΗΠΑ: Τα εταιρικά κέρδη αψηφούν τη βαρύτητα

Το σερί ίσως να μην έχει ακόμα τερματίσει. Έπειτα από 13 συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης των κερδών σε ποσοστό υψηλότερο του 10%, οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου των αμερικανικών εταιριών θα έδειχναν, επιτέλους, επιβράδυνση, με μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. Όμως, ο ”νόμος της βαρύτητας” συνεχίζει να παραβλέπεται.

του Tony Tassell

Το σερί ίσως να μην έχει ακόμα τερματίσει. Έπειτα από 13 συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης των κερδών σε ποσοστό υψηλότερο του 10%, οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου των αμερικανικών εταιριών θα έδειχναν, επιτέλους, επιβράδυνση, με μονοψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.

Ωστόσο, ο ”νόμος της βαρύτητας” συνεχίζει να παραβλέπεται. Με τα αποτελέσματα των 203 εκ των εταιριών του S&P 500 να έχουν ήδη ανακοινωθεί, ο εκτιμώμενος ρυθμός αύξησης για το α’ τρίμηνο φθάνει το 10%, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες προβλέψεις αναλυτών σε δημοσκόπηση της Thomson Financial.

Οι εταιρίες δείχνουν επίσης ”επιδεξιότητα” στο ”παιχνίδι” της πρόβλεψης χαμηλότερων μεγεθών και της ανακοίνωσης, τελικά, αποτελεσμάτων που ξεπερνούν τις εκτιμήσεις. Το 68% περίπου των δημοσιευμένων οικονομικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων –όπως συνέβη και στα προηγούμενα τρίμηνα.

Εν τούτοις, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ανησυχούν οι χρηματιστηριακές αγορές. Τα ”σερί” δεν κρατούν για πάντα και η Thomson Financial σημειώνει ότι ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης των εταιρικών κερδών για το 2007 έχει υποχωρήσει από το 9,3% που αναμενόταν την 1η Ιανουαρίου, στο 7,8%. Μπορεί να είναι νωρίς ακόμα, όμως ο αριθμός των αρνητικών ανακοινώσεων σχετικά με τις προβλέψεις για τα αποτελέσματα α’ τριμήνου ήταν μεγαλύτερος από αυτόν των προηγούμενων τριμήνων.

Tα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου βασίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στον ασφαλιστικό κλάδο. Ο εν λόγω κλάδος, επωφελούμενος του μειωμένου αριθμού τυφώνων, υπεραπέδωσε το δ’ τρίμηνο. Ο τομέας των ασφαλιστικών εταιριών που προσφέρουν πολλαπλή ασφαλιστική κάλυψη αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση κερδών κατά 349% το διάστημα αυτό.

Οι επενδυτικές τράπεζες, λόγω αυξημένων κερδών από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και την κινητικότητα στα επιχειρηματικά deals, αναμένεται να ενισχυθούν κατά 53%.

Αν εξαιρεθεί ο χρηματοοικονομικός τομέας από τον δείκτη S&P 500, η Thomson Financial σημειώνει ότι ο εκτιμώμενος ρυθμός ανάπτυξης των εταιρικών κερδών μειώνεται στο μόλις 1,7% για το δ’ τρίμηνο. Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό, ακόμα και αν το συνολικό επίπεδο των κερδών περιορίζεται λόγω του ενεργειακού τομέα. Αν εξαιρεθεί ο κλάδος της ενέργειας από τον δείκτη S&P 500, ο εκτιμώμενος ρυθμός ανάπτυξης των κερδών για τους υπόλοιπους εννέα κλάδους θα ήταν 14%.

Μπορεί για μια ακόμα φορά να αποδειχθεί ότι οι αναλυτές είναι απαισιόδοξοι, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Όμως, ακόμα και μια μέτρια επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των εταιρικών κερδών δεν μπορεί να αποτελεί θετικό ”φόντο” για τις μετοχές.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v