Το ευρώ εκτοπίζει το δολάριο στις αγορές ομολόγων

Το ευρώ εκτόπισε το αμερικανικό δολάριο ως το ”διασημότερο” νόμισμα του κόσμου στις διεθνείς αγορές ομολόγων. Η αξία των ευρωνομισμάτων σε κυκλοφορία υπερέβη αυτή των δολαρίων τον προηγούμενο μήνα, για πρώτη φορά. Η αξία των δανείων που εκδόθηκαν σε ευρώ ανήλθε σε 4,836 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2006, έναντι 3,892 τρισ. δολαρίων για δάνεια σε δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της International Capital Market Association.

των David Oakley και Gillian Tett στο Λονδίνο

Το ευρώ εκτόπισε το αμερικανικό δολάριο ως το ”διασημότερο” νόμισμα του κόσμου στις διεθνείς αγορές ομολόγων, έχοντας ξεπεράσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το δολάριο.

Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία, η αξία των ευρωνομισμάτων σε κυκλοφορία υπερέβη αυτήν των δολαρίων τον προηγούμενο μήνα, για πρώτη φορά. Η αξία των δανείων που εκδόθηκαν σε ευρώ ανήλθε σε 4,836 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2006, έναντι 3,892 τρισ. δολαρίων για δάνεια σε δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της International Capital Market Association.

Ο δανεισμός σε ευρώ αντιπροσωπεύει το 45% της παγκόσμιας αγοράς, έναντι 37% του δολαρίου. Οι νέες εκδόσεις δανείων πέρυσι αντιπροσώπευαν το 49% του παγκόσμιου συνόλου.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν μια αντιστροφή της τάσης των τελευταίων δεκαετιών, όταν η αμερικανική αγορά ομολόγων έκανε την ευρωπαϊκή να μοιάζει με νάνο: το 2002, ο δανεισμός σε ευρώ αντιπροσώπευε μόλις το 27% της παγκόσμιας ”πίτας”, έναντι 51% για το δολάριο.

Ο ενισχυμένος ρόλος του ευρώ έρχεται σε μια περίοδο όπου οι καταχρεωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχωρούν σε νέες εκδόσεις δανείων. Ωστόσο, ο κύριος παράγοντας είναι η άνοδος του δανεισμού σε ευρώ από επιχειρήσεις και χρηματοοικονομικά ιδρύματα.

Ένας από τους παράγοντες που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση, είναι ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αρχίζουν να αποφεύγουν τα παραδοσιακά τραπεζικά δάνεια – προτιμώντας τις χρηματαγορές σε μεγαλύτερο βαθμό.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι η δημιουργία του ενιαίου νομίσματος το 1999, έδωσε την δυνατότητα για ανάπτυξη μιας ”βαθύτερης” και πιο ”ρευστής” αγοράς, που ενώνεται υπό την ”ομπρέλα” μιας διευρυνόμενης ευρωζώνης.

Έτσι, οι εκδότες δανείων ανά τον κόσμο θεωρούν ελκυστικότερη τη συγκέντρωση κεφαλαίων στην αγορά του ευρώ. Και, πιο πρόσφατα, η προτίμηση που δείχνουν ορισμένες ασιατικές και μεσανατολικές χώρες στο ευρώ, μετατρέποντας το ενεργητικό τους σε ευρώ από δολάρια, έχει ενισχύει ακόμα περισσότερο την τάση αυτή.

Σύμφωνα με τον Rene Karsenti, εκτελεστικό πρόεδρο της ICMA, ”η σταθερότητα των επιτοκίων στην Ευρώπη είναι αυτή που βοηθά, καθώς και το γεγονός ότι το ευρώ έχει ενισχυθεί και δείχνει να έχει αντοχές”.

Από τις αρχές του 2003, το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει σημειώσει διακύμανση μόλις 1,5 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ αντιθέτως τα αμερικανικά επιτόκια έχουν σημειώσει διακύμανση 4,25 ποσοστιαίων μονάδων.

Παράλληλα, το ευρώ έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου (περίπου 1,30 δολάρια), σε σχέση με την ισοτιμία πριν από τρία χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, οι διεθνείς αγορές κεφαλαίου έχουν διπλασιαστεί σε μέγεθος, σε όρους έκδοσης ομολόγων, κατά τα τελευταία έξι χρόνια.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v