Έχει τελειώσει το πάρτι στα εμπορεύματα;

Από την αρχή του έτους παρατηρείται άτακτη υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου, των μετάλλων και ορισμένων παράγωγων συμβολαίων αγροτικών προϊόντων. Μήπως το πενταετές ράλι στα εμπορεύματα έφθασε στο τέλος του; Οι αναλυτές των Deutsche Bank, JP Morgan, UBS και Barclays Capital προσπαθούν να ξεδιαλύνουν τον ”γρίφο” των εμπορευμάτων.

του Kevin Morrison

Η ”κατάρρευση” στις τιμές του πετρελαίου, των μετάλλων και ορισμένων παράγωγων συμβολαίων αγροτικών προϊόντων φέτος έχει οδηγήσει σε σενάρια ότι το πενταετές ράλι στα εμπορεύματα ίσως έφτασε στο τέλος του.

Το πετρέλαιο υποχωρεί ήδη κατά 14% από τα τέλη του 2006, ο χαλκός έχει υποχωρήσει κατά 10%, ενώ το σιτάρι και το καλαμπόκι υποχωρούν πλέον του 9% στο έτος.

Ο Michael Lewis, επικεφαλής ανάλυσης εμπορευμάτων στην Deutsche Bank, επισημαίνει ότι οι πτώσεις στις τιμές των εμπορευμάτων συνδέονται λόγω του κλίματος απαισιοδοξίας για τον κλάδο, αλλά ότι υπάρχουν και συγκεκριμένοι λόγοι για την πτώση σε κάθε μεμονωμένο εμπόρευμα.

”Οι πετρελαϊκές τιμές υποχωρούν λόγω της καλοκαιρίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη”, σχολίασε. Ο αναλυτής επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών του 2006 οι θερμοκρασίες ήταν 10% υψηλότερες του φυσιολογικού.

Οι υψηλότερες μετρήσεις στα θερμόμετρα θα οδηγούσαν, εάν όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες παρέμεναν σταθεροί, σε υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 17% και του πετρελαίου κατά 21%, πρόσθεσε.

Στην πραγματικότητα τα παράγωγα συμβόλαια φυσικού αερίου στις ΗΠΑ υποχωρούν κατά περίπου 15% σε σχέση με τον μέσο όρο του Νοεμβρίου και οι πετρελαϊκές τιμές υποχωρούν κατά 12% περίπου από τον μέσο όρο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

”Εάν εξετάσετε την επίπτωση του καιρού στη ζήτηση, η υποχώρηση στην τιμή του πετρελαίου δεν είναι υπερβολική”, τόνισε ο κ. Lewis, προσθέτοντας ότι οι πετρελαϊκές τιμές ενδέχεται να προστατευθούν από περαιτέρω σημαντική υποχώρηση, καθώς ο ΟPEC θα προσπαθήσει να στηρίξει τις τιμές εάν κυλήσουν περαιτέρω προς τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Ο John Normand, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της JP Morgan, τόνισε ότι η πετρελαϊκή τιμή δέχεται πιέσεις και από πωλήσεις σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις λόγω της ισχνής απόδοσης των δεικτών αναφοράς των εμπορευμάτων.

Μία από τις πιο δημοφιλείς οδούς για επενδύσεις σε εμπορεύματα είναι μέσω των δεικτών, ο πιο διάσημος εκ των οποίων είναι ο Goldman Sachs Commodity Index. Πέρυσι ο GSCI υποχώρησε κατά 15,1% και ο Dow Jones-ΑIG Commodity Index ενισχύθηκε κατά 2,1%, αλλά και οι δύο δείκτες κατέγραψαν τη χειρότερη απόδοση της τελευταίας πενταετίας.

Οι απώλειες στον GSCI οφείλονται κυρίως στη δομή των τιμών στην αγορά παραγώγων του πετρελαίου, όπου οι μελλοντικές τιμές είναι υψηλότερες από τις τρέχουσες, σε ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως contango.

”Τα τελευταία δύο χρόνια οι επενδυτές κρατούσαν τα συμβόλαια πετρελαίου παρά το contango, καθώς υπήρχε υψηλή ζήτηση και τα αποθέματα διαμορφώνονταν σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα. Όμως αυτό δεν συμβαίνει σήμερα, καθώς η ζήτηση επιβραδύνεται και τα αποθέματα έχουν αυξηθεί, οπότε οι επενδυτές ίσως μπαίνουν στον πειρασμό να πουλήσουν πετρέλαιο”, υποστήριξε ο κ. Normand.

Όσο για τα μέταλλα, ο ψευδάργυρος έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση στο 2007, υποχωρώντας κατά 15% έπειτα από κέρδη 125% εντός του προηγούμενου έτους. Ο John Reade, αναλυτής μετάλλων της UBS, εκτιμά ότι η τιμή του ψευδάργυρου έχει επηρεαστεί από την αναπροσαρμογή στις ποσοστώσεις των μετάλλων στον δείκτη Dow Jones-AIG Commodity Index.

Ο Kevin Norrish, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης εμπορευμάτων της Barclays Capital θεωρεί ότι η υποχώρηση στις τιμές των μετάλλων οφείλεται επίσης στην ενίσχυση των αποθεμάτων, ιδίως στην περίπτωση του χαλκού, όπου τα αποθέματα έχουν ήδη ενισχυθεί κατά 7% εντός του 2007. Τα αποθέματα χαλκού διαμορφώνονται πλέον στα επίπεδα του 2004, όταν η τιμή του ήταν 3.000 δολάρια τον τόνο.

Ο κ. Norrish επισήμανε ότι η πτώση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων οφείλεται εν μέρει στο απαισιόδοξο κλίμα που επικρατεί στις αγορές ενέργειας και μετάλλων. Οι τιμές στο σιτάρι και το καλαμπόκι έφθασαν σε υψηλά 10 ετών στο τελευταίο τρίμηνο του 2006 καθώς τα αποθέματα και στα δύο εμπορεύματα υποχώρησαν σε χαμηλά 20 ετών.

”Από πλευράς θεμελιωδών μεγεθών, η εικόνα ορισμένων αγροτικών εμπορευμάτων εμφανίζεται πολύ σφιχτή λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για βιοκαύσιμα και περιμένουμε ότι οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού θα παραμείνουν ισχυρές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους”, τόνισε ο κ. Norrish.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v