Σε 200 τρισ. δολ. η αξία μετοχών-ομολόγων το 2010

Στα 140 τρισ. δολάρια διαμορφώθηκε η συνδυαστική αξία μετοχών και ομολόγων στις διεθνείς αγορές στα τέλη του 2005, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της McKinsey Global Institute, η οποία προβλέπει ότι έως τα τέλη του 2010 η αξία των αξιογράφων θα εκτιναχθεί στα 200 τρισ. δολάρια. Σε ιστορικό υψηλό, στα 6 τρισ. δολάρια, οι διεθνείς κεφαλαιακές ροές.

του Michael Mackenzie

Η συνολική αξία των αξιογράφων σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να φθάσει τα 200 τρισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του 2010, ενώ μετά αναμένεται να καταγραφεί επιβράδυνση, καθώς οι baby boomers αρχίζουν να συνταξιοδοτούνται και να περιορίζουν την κατοχή μετοχών και ομολόγων.

Στην ετήσια έρευνά της για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά, η McKinsey Global Institute αναφέρει ότι η αξία των αξιογράφων που βασίζονται στο ρευστό, τα οποία αγοράζονται και πωλούνται στις χρηματοοικονομικές αγορές – όπως οι μετοχές και τα ομόλογα – αυξήθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 140 τρισ. δολαρίων στα τέλη του 2005. Τρεις φορές δηλαδή υψηλότερα από την αξία του παγκόσμιου ΑΕΠ και 118 τρισ. δολάρια υψηλότερα από το 2003.

Η άνοδος αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με τη διευθύντρια της MGI, Diana Farrell. Η ίδια αναμένει αύξηση του συνόλου σε επίπεδο υψηλότερο των 200 τρισ. δολαρίων στα τέλη του 2010, κάτι που υποδηλώνει ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 8% περίπου.

”Μετά το 2010, η αύξηση των αξιογράφων αναμένεται να επιβραδυνθεί καθώς ο κόσμος αρχίζει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του για συνταξιοδότηση και περίθαλψη”, σημείωσε η κ. Farrell.

Οι μετοχές ήταν η βασικότερη πηγή ανάπτυξης των αξιογράφων το 2005, έχοντας καταγράψει αύξηση 7,100 τρισ. δολαρίων έναντι του προηγούμενου έτους.

Στην έρευνα εξαιρούνται τα Παράγωγα και τα αξιόγραφα που βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών και που δεν επιδέχονται πράξεων στις αγορές. Ωστόσο, η ταχύτατη ανάπτυξη των Παραγώγων έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αύξηση του ποσού των αξιογράφων, επισήμανε η κ. Farrell. ”Τα Παράγωγα επιτρέπουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις αγορές χρήματος, καθώς τα ρίσκα μπορούν να αντισταθμιστούν με hedging”, τόνισε.

Οι παγκόσμιες κεφαλαιακές ροές κατέγραψαν ιστορικό υψηλό όλων των εποχών στα 6 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2005, υπερδιπλασιάζοντας τα επίπεδα του 2002. Οι κεφαλαιακές ροές μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και ευρωζώνης αντιστοιχούν στο 80% του συνόλου.

Ενώ οι αναδυόμενες αγορές πιστώνονται το 10% των παγκόσμιων κεφαλαιακών ροών, ο τομέας αναμένεται να ενισχύσει το συνολικό του μερίδιο στο μέλλον, τόνισε η κ. Farrell.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v