Η Fed δεν είναι έτοιμη για μείωση επιτοκίων

Είναι πολύ νωρίς για τη Federal Reserve να ”χαλαρώσει την άμυνά της” όσον αφορά στον πληθωρισμό, όπως τόνισε σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Fed, Don Kohn, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε μείωση των πληθωριστικών πιέσεων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο ίσως αντανακλά έκτακτους παράγοντες.

Η Fed δεν είναι έτοιμη για μείωση επιτοκίων
του Krishna Guha στην Ουάσιγκτον

Είναι πολύ νωρίς για τη Federal Reserve να ”χαλαρώσει την άμυνά της” όσον αφορά στον πληθωρισμό, όπως τόνισε σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Fed, Don Kohn, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε μείωση των πληθωριστικών πιέσεων τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο ίσως αντανακλά έκτακτους παράγοντες.

Η ομιλία του –η πρώτη από μέλος της Επιτροπής Ανοικτής Κεφαλαιαγοράς της Fed που αναφέρεται στις προσδοκίες για την οικονομία, μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο– υπογραμμίζει ότι η Fed δεν έχει διάθεση να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον κ. Kohn, τα πρόσφατα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή ήταν ”ενθαρρυντικά συνεπή με την πτωτική τάση του πληθωρισμού που ανέμενε η FOMC”.

Ο ίδιος όμως χαρακτήρισε τα στοιχεία ”θορυβώδη”, προσθέτοντας ότι ”πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μέρος της πρόσφατης αντιστροφής του πληθωρισμού ίσως αντανακλά έκτακτες επιρροές”, που προκλήθηκαν από εταιρίες, λόγω των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου.

Εναλλακτικά, η μείωση των τιμών θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας βραχύβιας ”διόρθωσης” στα αποθέματα, σημείωσε.

Όπως δήλωσε ο κ. Kohn, ”πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς να επαναπαυτούμε ότι η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2006 έχει πραγματικά περάσει και ότι ο αποπληθωρισμός είναι αρκετά ταχύς ώστε να προλάβει μια νέα αύξηση του πληθωρισμού”.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η αγορά εργασίας είναι ”σχετικά σφιχτή”, λέγοντας πως ενώ το εργατικό κόστος δεν έχει αυξηθεί τόσο γρήγορα όσο αρχικά εκτιμήθηκε, ο ρυθμός αύξησης των μισθών έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Kohn, θα υπήρχε πρόβλημα αν η αύξηση των μισθών μετακυλιόταν στους καταναλωτές μέσω υψηλότερων τιμών, ή, πιο μακροπρόθεσμα, αν δεν ανταποκρίνεται στις αυξήσεις της παραγωγής.

Ο κ. Kohn έδωσε μια σχετικά αισιόδοξη εικόνα των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας στο σύνολό της, παρά την προειδοποίηση για τους κινδύνους στον τομέα της στέγασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο ”είναι άγνωστό αν η ενδεχόμενη σταθεροποίηση που φαίνεται να επικρατεί θα είναι ’απρόσβλητη’ από μια αύξηση των πιο μακροπρόθεσμων επιτοκίων” - που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί αν η αγορά ομολόγων αποφασίσει ότι η Fed δεν πρόκειται τελικά να μειώσει τα επιτόκια.

Ακόμα και αν η κατασκευή νέων σπιτιών σταθεροποιηθεί γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, ο τομέας των κατασκευών θα εξακολουθήσει να επιβαρύνει την οικονομία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, επισήμανε ο κ. Kohn.

Ωστόσο, ο κ. Kohn υποβάθμισε τις ανησυχίες ότι η επιβράδυνση της οικονομίας διευρύνεται, χαρακτηρίζοντας την επιβράδυνση στον τομέα της μεταποίησης ”προσωρινή διόρθωση”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v