Με το βλέμμα στα επιτόκια…

Η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται αμφότερες να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια κατά τη φετινή χρονιά, αλλά δεν προβλέπεται να κάνουν κάποια κίνηση την τρέχουσα εβδομάδα. Η ΕΚΤ πάντως, εξαιτίας των γερμανικών μισθών και των γαλλικών εκλογών, θα προτιμήσει να αυξήσει τα επιτόκια όσο το δυνατόν νωρίτερα και μέσα στην εβδομάδα θα αφήσει να εννοηθεί ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο.

του Chris Flood

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται αμφότερες να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια κατά τη φετινή χρονιά, αλλά δεν προβλέπεται να κάνουν κάποια κίνηση την τρέχουσα εβδομάδα.

Η δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών της Βρετανίας αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό 10 ετών σχεδόν και αυτή η ισχύς είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα αποτιμήσει η Bank of England στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, όταν οι ρυθμιστές της πιστωτικής πολιτικής αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια έχοντας μελετήσει τα νέα δεδομένα για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Την ίδια ώρα η γερμανική οικονομία αύξησε τους ρυθμούς ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο του περσινού έτους και η βιομηχανική παραγωγή Νοεμβρίου, που θα ανακοινωθεί την Τρίτη, εκτιμάται ότι αυξήθηκε από το 3,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο στο 5,1%.

Την Τρίτη θα ανακοινωθεί επίσης το γερμανικό εμπορικό έλλειμμα, που αναμένεται ότι συρρικνώθηκε ελαφρώς από τα 17,3 δισ. ευρώ του Οκτωβρίου στα 16,2 δισ. ευρώ. Το εμπόριο είχε θετική συμβολή στην ανάπτυξη του τελευταίου τριμήνου 2007 και η αρχική εκτίμηση για την αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ το 2006, που θα δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη, αναμένεται στο 2,6%.

Για το σύνολο της ευρωζώνης, ο Thomas Meyer, επικεφαλής ευρωπαϊκής οικονομίας στην Deutsche Bank, εκτιμά ότι η μελέτη των δεδομένων, που περιλαμβάνουν τις επικείμενες συνομιλίες για τις μισθοδοτικές αυξήσεις στη Γερμανία και τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία την άνοιξη, υποδεικνύει ότι η επόμενη αύξηση στα ευρωπαϊκά επιτόκια θα είναι καλύτερα να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και ως εκ τούτου περιμένει η ΕΚΤ να αφήσει να εννοηθεί μέσα στην εβδομάδα ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο.

Όσο για τις ΗΠΑ, τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο Νοεμβρίου, που θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη, αναμένεται να δείξουν ελαφρά διεύρυνση του ελλείμματος από τα 58,9 δισ. δολ. του Οκτωβρίου στα 59,6 δισ. δολάρια.

Οι λιανικές πωλήσεις Δεκεμβρίου, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, αναμένεται ότι αυξήθηκαν από το 5,9% του Νοεμβρίου στο 6%. Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας έχουν τονώσει τον Αμερικανό καταναλωτή και η αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων έχει αφομοιώσει τις πιέσεις του πληθωρισμού.

Μετά λοιπόν και τα, ισχυρότερα των αναμενόμενων, μεγέθη για την απασχόληση της περασμένης Παρασκευής, τα στοιχεία της τρέχουσας εβδομάδας προβλέπεται να ενισχύσουν την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία θα αποφύγει φέτος την ύφεση, παρά την επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v