Lex: Παραμελημένες μετοχές

Η ”στρατιά” των αναλυτών της Wall Street δεν εκτίμησε σωστά τις μετοχές με την καλύτερη απόδοση πέρυσι. Οι πιο επικερδείς από αρκετές δεκάδες στρατηγικές stock-picking που κατέγραψε η Merrill Lynch το 2006 ήταν η επιλογή των 50 εταιριών του S&P 500 με τη λιγότερη κάλυψη από τους αναλυτές. Η ομάδα αυτών των εταιριών απέδωσε σχεδόν 25%, έναντι σχεδόν 15% για όλες τις μετοχές του S&P.

Η ”στρατιά” των αναλυτών της Wall Street δεν εκτίμησε σωστά τις μετοχές με την καλύτερη απόδοση πέρυσι. Κυριολεκτικά. Οι πιο επικερδείς από αρκετές δεκάδες στρατηγικές stock-picking που κατέγραψε η Merrill Lynch το 2006 ήταν η επιλογή των 50 εταιριών του S&P 500 με τη λιγότερη κάλυψη από τους αναλυτές. Η ομάδα αυτών των εταιριών απέδωσε σχεδόν 25%, έναντι σχεδόν 15% για όλες τις μετοχές του S&P.

Είναι δελεαστικό να συμπεράνουμε ότι οι αναλυτές απέτυχαν να εντοπίσουν τις προοπτικές αυτών των εταιριών, προτιμώντας να ακολουθήσουν το ”πλήθος”. Αυτό όμως θα ήταν λίγο άδικο. Η ισχυρή απόδοση των μετοχών αυτής της ”ομάδας” ίσως οφείλει πολλά στην έλλειψη κάλυψης.

Καθώς πολλοί επενδυτές θέλουν διακαώς να έχουν καλύτερη απόδοση από αυτή της αγοράς γενικότερα, ορισμένες λιγότερο γνωστές μετοχές προσφέρουν την ελπίδα για μεγαλύτερες κινήσεις όσον αφορά στην τιμή, όταν έρχονται στο φως νέες πληροφορίες ή μια άλλη άποψη γι’ αυτές.

Η απόδοση των ”Ανέραστων 50” αντανακλά επίσης μια συνεχιζόμενη προτίμηση των επενδυτών για εμφανώς υποτιμημένες εταιρίες, έναντι αυτών με προοπτικές ανάπτυξης. Οι αναλυτές, στο κάτω κάτω, τείνουν να επικεντρώνονται σε εξέχουσες μετοχές και ”κλίνουν” προς τις συστάσεις ”αγοράς”, ενισχύοντας έτσι συχνά τις ήδη υψηλές αποτιμήσεις.

Οι μετοχές αξίας του δείκτη μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης Russell 1000 και του δείκτη μετοχών χαμηλής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 απέδωσαν 22% και 23% αντίστοιχα πέρυσι, ελάχιστα χαμηλότερα από την απόδοση των ”Ανέραστων 50”.

Η ”αμέλεια” των αναλυτών, ωστόσο, δεν φαίνεται να αποτελεί μια ιδιαίτερα επιστημονική επενδυτική λογική, μακροπρόθεσμα. Ευτυχώς, οι αναλυτές της Merrill Lynch προσφέρουν δύο ”κλασικές” εναλλακτικές, με βάση την αξία: τις 50 μετοχές του S&P είτε με τον χαμηλότερο λόγο τιμής/ταμειακής ροής, ή τις υψηλότερες μερισματικές αποδόσεις.

Οι τελευταίες μάλλον έδωσαν στους επενδυτές ακόμα μεγαλύτερη συνολική απόδοση το 2006, απ’ ό,τι οι ”Ανέραστες 50”, αν προστεθεί η μερισματική απόδοση στο 22% σχεδόν της εκτίμησης της τιμής της μετοχής. Το ρευστό, εν συντομία, εξακολουθεί να είναι ο ”βασιλιάς”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v