Τα πρακτικά της Fed ξύπνησαν τις ”αρκούδες”

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε τις συνεδριάσεις της στο νέο έτος την Τετάρτη, με ένα εμφατικό ”ράλι” που ακολούθησε την ισχυρή εκκίνηση της Ευρώπης. Όμως η δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Federal Reserve του προηγούμενου μήνα αφύπνισε τις ”αρκούδες”.

του John Authers

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε τις συνεδριάσεις της στο νέο έτος την Τετάρτη, με ένα εμφατικό ”ράλι” που ακολούθησε την ισχυρή εκκίνηση της Ευρώπης. Όμως η δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Federal Reserve του προηγούμενου μήνα αφύπνισε τις ”αρκούδες”.

Εντός λίγων λεπτών από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, o δείκτης Nasdaq, ο οποίος κατέγραφε κέρδη 1,6%, υποχώρησε κατά 2,5% για να ανακάμψει αργότερα και να κλείσει με άνοδο 0,3% στην ημέρα. Ο S&P 500 επέδειξε μικρότερη μεταβλητότητα αλλά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με αρνητικό πρόσημο.

Εν τω μεταξύ, η ομολογιακή αγορά δεν έδειξε να προβληματίζεται. Οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησαν κατά 2 μονάδες βάσης μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών, μια πτώση που δεν αποτελεί σημαντική αντίδραση.

Το δολάριο είχε ήδη κινηθεί ανοδικά, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο έναντι του ευρώ, και δεν μετακινήθηκε μετά την ανακοίνωση των πρακτικών - σε αντίθεση με τη δραματική αντίδραση των μετοχών. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες υποχώρησαν, εν μέρει επειδή είχαν καταγράψει εντυπωσιακά κέρδη το πρωί μετά τις έντονες πιέσεις στις πετρελαϊκές τιμές.

Όμως τι ήταν αυτό που δυσαρέστησε τόσο τη χρηματιστηριακή αγορά από τα πρακτικά της Fed;

Εάν υπήρχαν στοιχεία για τη μελλοντική νομισματική πολιτική στα πρακτικά, ήταν καλά κρυμμένα. Οι πιο ενδιαφέρουσες παράγραφοι είναι αλληλοαντικρουόμενες. Από τη μία πλευρά, τα μέλη της Fed τονίζουν ότι υπάρχει ”σημαντική αβεβαιότητα για τον πιθανό ρυθμό στην υποχώρηση του δομικού πληθωρισμού και ότι τα ρίσκα ως προς την επιθυμητή πτωτική οδό ενισχύονται”. Αυτό το σημείο ενισχύει την επιχειρηματολογία των ”γερακιών”.

Ωστόσο, από την άλλη, αποκαλύφθηκε ότι ένα μέλος είχε πει ότι η επίσημη ανακοίνωση της Federal Reserve θα έπρεπε ”να δίνει έμφαση στο ότι η πολιτική ενδέχεται να αναπροσαρμοστεί και προς τις δύο κατευθύνσεις, ανάλογα με την εξέλιξη της εικόνας του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης”. Αυτό είναι σαφέστατα ένα σημείο υπέρ των ”περιστερών”.

Στην επίσημη συνοδευτική δήλωση της Federal Reserve δεν υπήρξε κάποιο ξεκάθαρο σημάδι ότι οδεύει άμεσα σε μείωση των επιτοκίων. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, η ομολογιακή αγορά απομακρύνθηκε ήσυχα από ένα ξεκάθαρο ”στοίχημα” σε άμεση μείωση επιτοκίων από τη Fed, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου να ενισχύεται πλέον των 25 μονάδων βάσης. Η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ενισχύθηκε σημαντικά στο μεσοδιάστημα, ήταν λιγότερο επιφυλακτική. Αυτό πιθανότατα εξηγεί και τις διαφορετικές αντιδράσεις των δύο αγορών.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v