Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η Fed θα αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια

«Γεράκι» αποδείχθηκε η Janet Yellen στην επίσημη πρώτη της, αποφασίζοντας να αρχίσει νωρίτερα τις αυξήσεις επιτοκίων. Πώς περιμένουν το χρονικό της κλιμάκωσης οι αγορές. Οι νέες οδηγίες της Fed για απασχόληση και πληθωρισμό.

  • του Robin Harding (Ουάσιγκτον)
Γιατί η Fed θα αυξήσει νωρίτερα τα επιτόκια

Η Janet Yellen ξεκίνησε την θητεία της ως πρόεδρος της Federal Reserve με αρκετά «γερακίσιες», επιθετικές, προβλέψεις, που υποδεικνύουν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν νωρίτερα απ'όσο αναμενόταν.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ προβλέπουν ότι το επίσημο επιτόκιο θα έχει ανέλθει στο 1% ως τα τέλη του 2015. Η μέση πρόβλεψη του Δεκεμβρίου ήταν για 0,75%. Η επίσημη πρόβλεψη για τα επιτόκια στα τέλη του 2016 ανέβηκε από το 1,75% στο 2,25%.

Όλα δείχνουν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα γίνει νωρίτερα στο 2015 απ'όσο υποδείκνυαν οι προβλέψεις της Fed τον Δεκέμβριο. Για να έχει χώρο για τρεις αυξήσεις επιτοκίων ως τα τέλη του 2015, η Fed θα πρέπει να αρχίσει τις αυξήσεις το καλοκαίρι εκείνου του έτους.

Οι προβλέψεις υποδεικνύουν ότι η Fed αρχίζει να πιστεύει πως υπάρχει λιγότερη αναξιοποίητη παραγωγική δυνατότητα στην οικονομία, και θα χρειαστούν πιο πρώιμες αυξήσεις επιτοκίων για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός δεν θα ξεπεράσει τον στόχο του 2%.

Η επιτροπή καθορισμού πιστωτικής πολιτικής Federal Open Market μείωσε τις μηνιαίες αγορές ομολόγων κατά 10 δισ. δολ. στα 55 δισ. δολ. τον μήνα, και ανανέωσε την πρόθεση αντικατάστασης του «ορίου» του 6,5% στην ανεργία για την πρώτη αύξηση επιτοκίων.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι θα περάσει «σημαντικό διάστημα» ανάμεσα στην λήξη του προγράμματος αγορών ομολόγων και τις αυξήσεις επιτοκίων. Η κα Yellen δήλωσε στην συνέντευξη τύπου ότι «είναι δύσκολο να προσδιοριστεί» το διάστημα αλλά «θα είναι γύρω στους έξι μήνες.» Αν οι αγορές ομολόγων λήξουν όπως αναμένεται το φθινόπωρο, σημαίνει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα γίνουν κοντά στον Απρίλιο 2015.

Η κα Yellen δήλωσε ότι εμφανίστηκε μόνο μια «πολύ περιορισμένη ανοδική τάση» στις προβλέψεις για τα επιτόκια των αξιωματούχων της Fed και προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να δίνεται υπερβολική σημασία στις προβλέψεις. Είπε ότι «σχεδόν τίποτα δεν έχει αλλάξει» στις εκτιμήσεις της επιτροπής για τις οικονομικές προοπτικές και το ανακοινωθέν της Fed αποτελεί οδηγό για την στρατηγική της Fed και όχι «συνωμοσία προβλέψεων» των αξιαμωτούχων.

Η κα Yellen δήλωσε ότι το «όριο» του 6,5% της ανεργίας, αποδείχθηκε «πολύ χρήσιμο» αλλά πρέπει να καταργηθεί καθώς η ανεργία προσεγγίζει πλέον αυτό το επίπεδο. Τόνισε οτι «το νόημα της αλλαγής είναι απλώς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες» όσον αφορά την χρονική στιγμή της αύξησης επιτοκίων. Η κα Yellen ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ακόμη μακριά από την πλήρη απασχόληση, η οποία θα απαιτήσει αυξήσεις επιτοκίων για να αποτραπεί ο πληθωρισμός.

Η κα Yellen δήλωσε οτι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ξεκινήσουν συζητήσεις για «διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στους στόχους της Fed για παραγωγή μέγιστης απασχόλησης και διατήρησης της σταθερότητας τιμών, καθώς η πλήρης απασχόληση αργεί και ο πληθωρισμός είναι τιθασευμένος. «Από κάθε άποψη παραμένουν μεγάλα κενά στην αγορά εργασίας,» είπε.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της νέας «οδηγίας» της κεντρικής τράπεζας είναι η δήλωσε ότι τα επιτόκια πιθανότατα θα παραμείνουν κάτω από το μακροχρόνιο επίπεδο –το οποίο ο η Fed υπολογίζει στο 4%- ακόμη κι αν αποκατασταθεί η ομαλότητα στην ανεργία και τον πληθωρισμό.

«Η Επιτροπή περιμένει πως, ακόμη κι αν η απασχοληση και ο πληθωρισμος βρεθούν κοντά στα επιθυμητά επίπεδα, οι οικονομικές συνθήκες θα επιβάλλουν, για ένα διάστημα, την διατήρηση του επιτοκίου federal funds κάτω από τα όρια τα οποία θεωρούνται ομαλά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα,» αναφέρεται στο ανακοινωθέν της FOMC.

Πρόκειται για μια πιο μαλακή δήλωση «περιστέρα» που μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τα πιο μακροπρόθεσμα επιτόκια, παρά την «γερακίσια» οδηγία ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα αρχίσουν νωρίτερα.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v