Επενδύσεις με το δάχτυλο στη σκανδάλη...

Καθώς ηχούν τα τύμπανα του πολέμου για την επέμβαση στη Συρία, ο συντάκτης επενδύσεων των FT εξετάζει ποιες τοποθετήσεις μπορεί να «ωφεληθούν» από τις εξελίξεις. Το παράδειγμα του Ιράκ το 2003 και οι κινήσεις μετοχών και εμπορευμάτων.

Με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να ετοιμάζονται για επικείμενη επιχείρηση στη Συρία, η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση. 

Το πετρέλαιο ανέβηκε, οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν και οι μετοχές δέχτηκαν πλήγμα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η δε αγορά του Ντουμπάι βούλιαξε 7% στην προοπτική στρατιωτικής επιχείρησης.

Όπως αναλύει ο James Mackintosh, η Συρία δεν έχει μεγάλη σημασία για τους επενδυτές, καθώς δεν είναι μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα, κι επίσης δεν έχει αξιοσημείωτα μερίδια στο διεθνές εμπόριο. Ωστόσο, ενδεχόμενο χτύπημα στη χώρα ενέχει την πιθανότητα γενικότερης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Ουσιαστικά, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μ. Ανατολή επηρεάζουν με δύο τρόπους τους επενδυτές εκτός της ευρύτερης περιοχής: μπορούν να διαταράξουν την ομαλή παροχή πετρελαίου κι επιπλέον αυξάνουν τη ζήτηση για όπλα.

Ο συντάκτης εξετάζει πώς απέδωσαν οι εν λόγω επενδυτικές κατηγορίες σε σχέση με έναν δείκτη αναφοράς (εν προκειμένω, τον S&P 500) κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο Ιράκ το 2003.

Είναι εντυπωσιακό το πώς οι επενδυτές τοποθετήθηκαν στη φήμη και πώς αντέδρασαν όταν συνέβη το πραγματικό γεγονός... 

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v