Ομόλογα: Ευκαιρίες και παγίδες στα «σκουπίδια»

Γιατί τα επονομαζόμενα «junk bonds» έχουν αποδώσει καλύτερα από τον Μάιο σε σχέση με τα «ασφαλή» κρατικά ομόλογα που χάνουν έως 10%. Ο συντάκτης επενδύσεων των FT, James Mackintosh, σκανάρει τις αποδόσεις και προειδοποιεί.

Από τις αρχές Μαΐου, τα κρατικά 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ, τα ασφαλέστερα ομόλογα στην Αμερική, έχουν χάσει σχεδόν 10%.

Από την άλλη, οι απώλειες για τα εταιρικά ομόλογα που υπάγονται σε «επενδυτική» αξιολόγηση έχουν καταγράψει απώλειες άνω του 6%.

Η πιο επικίνδυνη μορφή χρέους, τα επονομαζόμενα junk bonds, έχουν χάσει μόλις 2%. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Η πτώση στις ομολογιακές αποδόσεις συνδέεται με τον επιτοκιακό κύκλο, που επηρεάζει περισσότερο τα κρατικά ομόλογα και λιγότερο τα junk bonds, που έχουν ως «μαξιλάρι» τις υψηλές αποδόσεις, οι οποίες όμως συνδέονται με το ρίσκο χρεοκοπίας των εκδοτών.

Ο συντάκτης επενδύσεων των Financial Times, James Mackintosh, εξετάζει τις ομολογιακές αποδόσεις από το 2002, εξηγεί τις διαφορές στα spreads των αποδόσεων και προειδοποιεί για τις παγίδες. 

 

© The Financial Times Limited 2013. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v