Τα κέρδη-ρεκόρ δεν ενισχύουν τις επενδύσεις

Οι επιχειρήσεις στις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες συνεχίζουν να απολαμβάνουν κέρδη-ρεκόρ παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό και τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών. Όμως, παρά τα χαμηλά επιτόκια, προτιμούν ακόμη τα ρευστά διαθέσιμα και δεν προχωρούν σε νέες επενδύσεις. Γιατί;

του Paul Betts

Οι επιχειρήσεις στις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες συνεχίζουν να απολαμβάνουν κέρδη-ρεκόρ παρά τον ανταγωνισμό από τις αναπτυσσόμενες αγορές και τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχύ του τρέχοντος οικονομικού κύκλου αλλά και στις αναδιαρθρώσεις στις οποίες προχώρησαν μετά το 2001.

Δεν υπάρχει τίποτα παράξενο μέχρι εκεί, όπως σχολιάζει η Banque de France, σε πρόσφατη μελέτη. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κάνουν κάτι χρήσιμο με όλα αυτά τα κέρδη, προτιμώντας αντ’ αυτού να ”κάθονται” πάνω σε τεράστια αποθέματα ή να επιστρέφουν χρήματα στους μετόχους μέσω προγραμμάτων επαναγορών ιδίων μετοχών ή ειδικά μερίσματα.

Οι 100 μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου έχουν στην παρούσα φάση 1,1 τρισ. δολ. σε ρευστά διαθέσιμα. Πρόκειται για ποσοστό 9% των ισολογισμών τους. Ακόμη και εάν τα επίπεδα του χρέους τους αυξάνονται ξανά, καθώς εμπλέκονται σε νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων, η διασπορά κεφαλαίου τους παραμένει ιδιαίτερα ”αμυντική” εάν όχι, σε ορισμένες περιπτώσεις, εντελώς ανεπαρκής.

Η παλιά θεωρία ότι τα κέρδη του παρόντος θα δημιουργήσουν τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις του μέλλοντος δεν φαίνεται να ισχύει πλέον. Η γαλλική κεντρική τράπεζα υπογραμμίζει ότι τα επίπεδα εταιρικών επενδύσεων στις βιομηχανικές χώρες ποτέ δεν ήταν τόσο χαμηλά, σε σχέση με το σύνολο του ΑΕΠ.

Ουδείς θα πρέπει να ”γελιέται” από πρόσφατα στατιστικά που δείχνουν ισχυρή ανάκαμψη των επενδύσεων, καθώς το μόνο που αντανακλούν είναι την πολύ χαμηλή βάση από την οποία προέρχεται η αύξηση. Όμως, το πιο παράδοξο είναι γιατί οι επιχειρήσεις συσσωρεύουν ρευστό αντί να το επενδύσουν σε παραγωγικές μονάδες καινοτομώντας, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα χαμηλών μακροπρόθεσμων επιτοκίων.

Η προφανής εξήγηση είναι ότι οι εταιρίες έχουν σταματήσει απλώς να αναλαμβάνουν ρίσκα. Η έκθεση της Banque de France αναφέρει ότι οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες συνεχίζουν να περιορίζουν τις επενδύσεις σε διάφορους κλάδους και ιδιαίτερα σε αυτόν της ενέργειας.

Όμως η αποστροφή προς την ανάληψη ρίσκου ενδέχεται να αποτελεί και επίπτωση των υπερβολών της προηγούμενης δεκαετίας, πριν την ύφεση που ακολούθησε τη ”φούσκα” των dotcom.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v