Βελτιώνεται το κλίμα στις διεθνείς αγορές

Οι traders που ”σέρνονται” πίσω στα γραφεία τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα διαπιστώσουν ότι το κλίμα στις αγορές έχει αλλάξει δραματικά. Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού και καταναλωτή στις ΗΠΑ έχουν καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για επιτάχυνση του πληθωρισμού. Όμως, μήπως η ξαφνική αισιοδοξία κρύβει παγίδες;

του Philip Coggan

Οι traders που ”σέρνονται” πίσω στα γραφεία τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές θα διαπιστώσουν ότι το κλίμα στις αγορές έχει αλλάξει δραματικά. Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού και καταναλωτή στις ΗΠΑ έχουν καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει ανάλογα, με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 4,8% από 5,24% τον Ιούνιο. Όμως, αν και η καμπύλη αποδόσεων είναι πλέον αντεστραμμένη (με το επιτόκιο στα fed funds να διαμορφώνεται στο 5,25%), ελάχιστοι ανησυχούν για ύφεση.

Αν και η αμερικανική στεγαστική αγορά δείχνει σημάδια σημαντικής επιβράδυνσης, οι αισιόδοξοι, όπως ο Chris Watling της Longview Economics, επικαλούνται τα παραδείγματα Αυστραλίας και Αγγλίας ως αποδείξεις ότι η λήξη μιας ”φούσκας” στην αγορά ακινήτων δεν οδηγεί απαραιτήτως σε ύφεση. Παράλληλα, η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων έχει οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων ενυπόθηκου δανεισμού, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει σε σταθεροποίηση της ζήτησης.

Επιπροσθέτως, η πρόσφατη υποχώρηση των πετρελαϊκών τιμών μετά την εκεχειρία στο Λίβανο αναμένεται να ανακουφίσει τους ταλαιπωρημένους Αμερικανούς καταναλωτές. Η τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ υποχώρησε κάτω από τα 3 δολάρια το γαλόνι.

Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν λάβει στήριξη από τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα, και κυρίως από την αντίληψη ότι τα αμερικανικά επιτόκια έχουν φτάσει στα ανώτατα σημεία τους. Ο δείκτης ρίσκου της UBS, ο οποίος εξετάζει παράγοντες όπως τα ομολογιακά spread και τη μεταβλητότητα, δείχνει ότι η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου έχει ενισχυθεί. Ο ”ευαίσθητος” δείκτης MSCI αναδυόμενων αγορών έχει ενισχυθεί κατά 15% από τα επίπεδα που διαμορφωνόταν στα μέσα Ιουνίου.

Όμως, ίσως επιδρούν και άλλοι παράγοντες. Ο Tim Lee της pi Economics θεωρεί την πρόσφατη υποχώρηση του γεν ως ένδειξη ότι τα ”carry trades” βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Η αντεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων στις ΗΠΑ σημαίνει ότι δεν είναι πλέον λογικό να δανείζεται κανείς σε επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού και να επενδύσει στα αμερικανικά 10ετή ομόλογα.

Όμως, με τα ιαπωνικά επιτόκια μόλις στο 0,25% (και τα ιαπωνικά μακροοικονομικά δεδομένα να εμφανίζονται μάλλον αδύναμα), υπάρχει περιθώριο δανεισμού σε γεν και αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων κάπου αλλού.

Ωστόσο, εάν η ιαπωνική οικονομία επιβραδύνεται, αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει τους επενδυτές μετοχών σε σκέψεις. Σε ένα ιδανικό σενάριο, η Ιαπωνία και η Ευρώπη θα κάλυπταν το κενό που αφήνει ο Αμερικανός καταναλωτής. Αυτό ίσως αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο, δεδομένης της ισχυρής υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v