Κολοσσοί σε τιμές ευκαιρίας...

Οι κοινοπρακτικοί όμιλοι δείχνουν να αξίζουν λιγότερο από ότι η αποτίμηση των επιμέρους μερών τους (sum of the parts). Η πτώση των μετοχών στους κολοσσούς της αμερικανικής βιομηχανίας, και οι διαμαρτυρίες από πλευράς ακτιβιστών επενδυτών να τις διασπάσουν, είναι πια γεγονός.

του John Authers

Οι κοινοπρακτικοί όμιλοι δείχνουν να αξίζουν λιγότερο από ότι η αποτίμηση των επιμέρους μερών τους (sum of the parts), καθώς η μουρμούρα των ακτιβιστών επενδυτών για διάσπασή τους έχει οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση στις τιμές των μετοχών τους.

Η General Electric, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους, διαπραγματεύεται πλέον με P/E 18,6 με βάση τα ιστορικά της κέρδη. Στις αρχές της δεκαετίας, το P/E της ήταν πάνω από 50.

Ακόμα και η Berkshire Hathaway, για την οποία κάποτε έπρεπε να καταβληθεί ένα ”Buffett premium”, τώρα διαπραγματεύεται με χαμηλό P/E (περίπου στο 14, έναντι σχεδόν 17 για τον S&P). Κάποτε είχε P/E πάνω από 100.

Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κοινοπρακτικοί όμιλοι δεν τα πάνε και τόσο άσχημα. Απλά, οι πιο σημαντικοί τείνουν να είναι μικρότεροι σε μέγεθος και να εδρεύουν στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την Marakon Associates, εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων, που διεξάγει τακτικές μελέτες για την απόδοσή τους, οι τρεις κολοσσοί με τις καλύτερες αποδόσεις της τελευταίας δεκαετίας είναι γαλλικοί -η Fimalac, η Bollore και η Wendel Investissement και καμία εκ των τριών δεν έχει κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 5 δισ. δολαρίων. Τα Ρ/Ε των Fimalac και Bollore έχουν διπλασιαστεί από το 2000 και διαμορφώνονται πλέον σε 40 και 50 αντίστοιχα.

Δυναμικοί κολοσσοί εντοπίζονται και στην Αυστραλία και στη Νότια Αφρική, με τους πιο αδύναμους να προέρχονται από την Ασία και κυρίως από την Ιαπωνία και το Χονγκ-Κονγκ.

Η Marakon εκτιμά ότι οι πιο επιτυχημένοι όμιλοι εταιριών στοχεύουν σε χρηματοοικονομική πειθαρχία και όχι στη δημιουργία ”αυτοκρατορίας”, ασκώντας πειθαρχία στις τιμές και επιτρέποντας αυτονομία στους διαφορετικούς κλάδους τους.

Κάπως έτσι ο Warren Buffett διαχειρίζεται την Berkshire. Αυτό που θεωρείται ευρέως το χειρότερο deal του Buffett –η απόκτηση της General Re το 1998- ήταν το πρώτο στο οποίο οι συνεργίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη λογική του.

Μήπως παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες στην πτώση των μετοχών των κοινοπρακτικών ομίλων; Ισως το πρόβλημα με την GE και την Berkshire Hathaway να είναι ο ίδιος ο γιγαντισμός και όχι η δομή τους. Ακόμη και πιο επικεντρωμένες εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η Microsoft και η Citigroup, δεν προσελκύουν την προτίμηση των επενδυτών.

Και στην Ευρώπη, ο κίνδυνος για εξαγορές χρηματοδοτούμενες από εκδόσεις ομολόγων είναι μεγαλύτερος από ότι στις ΗΠΑ. Αυτό αποτελεί κίνητρο για τις διοικήσεις να βελτιώσουν τις αποδόσεις και ενισχύει την πιθανότητα, οι επενδυτές να πουλήσουν σε τιμή κοντά στην αποτίμηση των επιμέρους μερών της εταιρίας.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v