Επιστρέφει η διάθεση για ανάληψη ρίσκου

Τα νερά φαίνονται καθαρά και μπορείτε να βουτήξετε και πάλι. Η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου επιστρέφει, μετά την ισχυρή πτώση των μετοχών το Μάιο, και οι traders φαίνονται να έχουν αποφασίσει ότι τα τελευταία οικονομικά δεδομένα τούς δίνουν το δικαίωμα να συμπεριφέρονται σαν να μη συνέβη ποτέ η διόρθωση.

του John Authers

Τα νερά φαίνονται καθαρά και μπορείτε να βουτήξετε και πάλι. Η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου επιστρέφει, μετά την ισχυρή διόρθωση του Μαΐου και οι traders φαίνονται να έχουν αποφασίσει ότι τα τελευταία οικονομικά δεδομένα, σε συνδυασμό με διάφορες φραστικές αναφορές από κεντρικές τράπεζες, τους δίνουν το δικαίωμα να συμπεριφέρονται σαν να μη συνέβη ποτέ η διόρθωση.

Στις ΗΠΑ οι αγορές πήραν την παύση στις αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve που ήθελαν και επέλεξαν να εκλάβουν τα στοιχεία πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα ως σημάδι ότι η παύση της Fed θα είναι αορίστου χρόνου.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, ο οποίος έδειξε ενίσχυση 0,4% τον Ιούλιο, ήταν ευθυγραμμισμένος με απαισιόδοξες εκτιμήσεις αναλυτών, αλλά πυροδότησε μια δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πάρτι στην αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις υποχωρούν πλέον των 12 μονάδων βάσης από τη Δευτέρα, ενώ η αγορά παραγώγων Fed funds ”βλέπει” την πιθανότητα νέας αύξησης επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα εντός του έτους, μόλις στο 33%. Ταυτόχρονα, ο S&P αναρριχήθηκε σε επίπεδα που δεν είχαμε δει από τα τέλη Μαΐου.

Στην Ιαπωνία η αφορμή που έκανε τους επενδυτές να στραφούν στις μετοχές ήταν διαφορετική. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας τον προηγούμενο μήνα, όπου αποφασίστηκε η αύξηση επιτοκίων, αποκαλύπτουν ότι οι τραπεζίτες ήθελαν ακόμη να δείξουν ”φιλόξενοι” και δεν ήθελαν να δώσουν την εντύπωση ότι σπεύδουν να αυξήσουν τα επιτόκια. Ο δείκτης Nikkei κατέγραψε άνοδο 1,5%, ”σκαρφαλώνοντας” στις 16.000 μονάδες για πρώτη φορά από το Μάιο.

Η επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο μπορεί να φανεί στην τιμή του χρυσού, η οποία ανέκαμψε μεν, αλλά παραμένει 12% χαμηλότερα από το υψηλό στο οποίο ”αναρριχήθηκε” το Μάιο. Επίσης φαίνεται στην ανάκαμψη των χρηματιστηρίων των αναπτυσσόμενων αγορών, τα οποία δεν έχουν επιστρέψει μεν στα υψηλά του Μαΐου, αλλά έχουν πλέον εντυπωσιακές αποδόσεις στο έτος. Ο ρωσικός δείκτης RTS, για παράδειγμα, καταγράφει άνοδο 47% στο 2006.

Είναι δικαιολογημένη αυτή η γενικευμένη ευφορία; Πιθανότατα όχι. Άλλωστε, ο δομικός πληθωρισμός εμφάνισε άνοδο από 2,6% σε 2,7% τον Ιούλιο και τα πολιτικά ρίσκα ανά τον κόσμο παραμένουν. Όμως μέχρι στιγμής, με την περίοδο ανακοινώσεων κερδοφορίας να έχει ολοκληρωθεί και ελάχιστες σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις από τώρα έως την αργία της Labor Day, οι traders φαίνονται να έχουν αποφασίσει ότι μπορούν να ησυχάσουν για το υπόλοιπο του Αυγούστου.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v