Οι 10 ημέρες που θα ταράξουν τις αγορές ομολόγων

Κρίσιμες και ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις για τις αγορές ομολόγων καλούνται να λάβουν τα κεντρικά τραπεζικά ιδρύματα σε ΗΠΑ, ευρωζώνη, Βρετανία και Ιαπωνία, τα οποία συνεδριάζουν τις προσεχείς 10 ημέρες, για να καθορίσουν το ύψος των επιτοκίων. Η αρχή γίνεται σήμερα από την ECB και την BoE, ενώ την σκυτάλη παίρνει στις 8 Αυγούστου η FED. Ακολουθεί στις 11 Αυγούστου η συνεδρίαση της BoJ.

της Joanna Chung

Στις ερχόμενες 10 ημέρες, οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ, της ευρωζώνης, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, θα λάβουν τις αποφάσεις τους για τα επιτόκια, που θα έχουν πιθανότατα μεγάλες επιπτώσεις για τους επενδυτές ομολόγων.

Σήμερα Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης στο 3%, στην τέταρτη κίνηση αύξησης από τον Δεκέμβριο. Επίσης σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να κρατήσει σταθερό το κόστος δανεισμού στο 4,5%.



Την ερχόμενη Τρίτη, η αμερικανική Federal Reserve ενδέχεται να αυξήσει το επιτόκιο του δολαρίου για 18η συνεχόμενη φορά, στο 5,5% αν και πάντως οι απόψεις διχάζονται για το αν θα γίνει η κίνηση. Και τέλος την Παρασκευή, όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, που τον περασμένο μήνα έβαλε τέλος σε έξι χρόνια μηδενικών επιτοκίων, αυξάνοντάς τα στις 25 μονάδες βάσης.



Αυτή η τάση επιβολής αυστηρότερης πιστωτικής πολιτικής, που έχει στόχο να αποθερμάνει τις πληθωριστικές πιέσεις και να κρατήσει υπό έλεγχο την οικονομική ανάπτυξη, δεν είναι θετική για τις αγορές ομολόγων. Το ξεπούλημα που έχει εκδηλωθεί, έχει στείλει, λόγου χάρη, την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου 59 μονάδες βάσης υψηλότερα από την 1η Ιανουαρίου, καθώς οι τιμές υποχωρούν.

Αλλά η προοπτική ότι η Κεντρική Τράπεζα με την μεγαλύτερη δύναμη στις αγορές, η αμερικανική Fed, ετοιμάζεται να κάνει παύση, ενθαρρύνει τους επενδυτές να ρωτήσουν: μήπως ήρθε η ώρα να γίνουμε αισιόδοξοι για τα ομόλογα;

Ο Bill Gross, διευθυντικό στέλεχος της Pimco, μεγαλύτερης στον κόσμο στις συναλλαγές ομολόγων, απαντά θετικά. Στην τελευταία έκθεσή του, ο κ. Gross ανακήρυξε την περασμένη εβδομάδα το τέλος της πτωτικής αγοράς για την αμερικανική αγορά ομολόγων. Εκτιμά ότι ”τα υψηλά επιτόκια έχουν επιτευχθεί”, υποδεικνύοντας ότι οι τιμές των ομολόγων έχουν ήδη φτάσει σε χαμηλό και άρα οι αποδόσεις σε ζενίθ.

Με την άποψή του συντάσσεται και ο Andrew Roberts, στρατηγικός αναλυτής της Merrill Lynch. ”Οι αποδόσεις έχουν κορυφωθεί και η αμερικανική αγορά ομολόγων προετοιμάζεται για θετική πορεία,” αναφέρει.

”Η αμερικανική οικονομία ακολουθεί φθίνουσα πορεία, υπό την καθοδήγηση της στεγαστικής αγοράς… Μου κάνει εντύπωση που οι περισσότεροι δεν πιστεύουν ότι η επόμενη κίνηση των αποδόσεων είναι πτωτική.”

Ωστόσο, δεν υπάρχει σύμπνοια. Ο Kevin Gaynor, επικεφαλής οικονομικής έρευνας της RBS Global Banking & Markets, αναφέρει ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό δεν έχουν εξαφανιστεί. ”Οι Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν ολοκληρώσει και θα γίνουν κι άλλες αυξήσεις μέσα στο μήνα, ακόμη κι αν χρειαστεί να το κάνει με το ζόρι η Fed.”

”Είμαστε σε μια κατάσταση όπου οι αγορές επικεντρώνονται υπερβολικά στον αμερικανικό πιστωτικό κύκλο και όχι αρκετά στο γεγονός ότι τα επιτόκια στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και να αποσύρουν ρευστότητα από τον σύστημα,” συμπληρώνει ο Marc Ostwald, στρατηγικός αναλυτής του Insinger de Beaufort.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων σε άλλες οικονομίες, όπως η Αυστραλία, η Ευρώπη και η Κίνα δεν θα πρέπει να αγνοούνται. ”Είναι επικίνδυνο το συμπέρασμα ότι οι αποδόσεις έχουν φτάσει σε ζενίθ,” αναφέρει.

Πάντως ο Steven Major της HSBC, πιστεύει ότι εάν κάνει παύση η Fed θα σημαίνει μια πτωτική διόρθωση έναντι των αυξήσεων επιτοκίων που έχουν ήδη προεξοφληθεί στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. ”Θα είναι για να καθρεφτίζει τον κίνδυνο ότι η επιβράδυνση στις ΗΠΑ θα επηρεάσει άλλες οικονομίες, υποχρεώνοντας πιο διευκολυντική στάση από τις Κεντρικές Τράπεζες,” δηλώνει.

”Είναι κατάλληλη εποχή για αγορές ομολόγων, αλλά όχι απαραίτητα στις ΗΠΑ. Υπάρχει ένα όριο στα ανοδικά περιθώρια της αμερικανικής αγοράς, με δεδομένα τα επίπεδα των επιτοκίων στις αγορές χρήματος σε σύγκριση με τις αποδόσεις των ομολόγων. Υπάρχει μεγαλύτερη αξία και διάρκεια στις αγορές γερμανικών Bunds και ιαπωνικών JGB, τα οποία θα ευνοηθούν από την επιβράδυνση στον διεθνή κύκλο αύξησης επιτοκίων.”

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v