Lex: Ανάπτυξη ΗΠΑ/Ευρώπης

Οι Αμερικανοί έχουν ταλέντο στην αυτοπροβολή. Κατά πόσον όμως αυτό αφορά τα μακρο-οικονομικά δεδομένα; Η επικρατούσα άποψη, ότι η Ευρώπη είναι ουραγός σε σχέση με την πιο δυναμική αμερικανική οικονομία, έχει καθιερωθεί για τα καλά.

Οι Αμερικανοί έχουν ταλέντο στην αυτοπροβολή. Κατά πόσον όμως αυτό αφορά τα μακρο-οικονομικά δεδομένα; Η επικρατούσα άποψη, ότι η Ευρώπη είναι ουραγός σε σχέση με την πιο δυναμική αμερικανική οικονομία, έχει καθιερωθεί για τα καλά.

Η απογοητευτική αρχική εκτίμηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο β’ τρίμηνο κατέδειξε ετήσιους ρυθμούς 2,5% έναντι 5,6% στο προηγούμενο τρίμηνο. Ενας τέτοιος υποτονικός ρυθμός ανάπτυξης, ωστόσο, θα θεωρείτο σημαντικό επίτευγμα στην οικονομία της ευρωζώνης.

Οι αναθεωρήσεις μέχρι την τελική καταμέτρηση, μεταβάλλουν την εικόνα. Η ανακοίνωση του ΑΕΠ συνοδεύτηκε με πτωτικές αναθεωρήσεις του πραγματικού ρυθμού ανάπτυξης και στα τρία προηγούμενα έτη.

Η Goldman Sachs εκτιμά ο μέσος όρος της αναθεώρησης της τριμηνιαίας ανάπτυξης του ΑΕΠ μεταξύ 1999 και 2004 ήταν μείον 0,4 ποσοστιαίες μονάδες. Η ανάπτυξη της ευρωζώνης στην ίδια περίοδο ήταν, κατά μέσο όρο, προσαρμοσμένη ανοδικά κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Μετά τις αναθεωρήσεις εξακολουθεί να υπάρχει μια απόκλιση ανάμεσα στην ανάπτυξη των ΗΠΑ και της ευρωζώνης –της τάξης τής μιας ποσοστιαίας μονάδας στην δεκαετία έως το 2004.

Η ανώτερη παραγωγικότητα των ΗΠΑ εξηγεί σε ένα βαθμό αυτή τη διαφορά, η οποία ωστόσο από αυτή την άποψη έχει περιοριστεί, εν μέρει χάρη στην αυξημένη γενναιοδωρία των ευρωπαϊκών στατιστικών υπηρεσιών στην καταμέτρηση της βελτίωσης της ποιότητας.

Στο μεγαλύτερο βαθμό, η απόκλιση εξηγείται με την ταχύτερη αύξηση του αμερικανικού πληθυσμού: η αύξηση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ παραμένει πρακτικώς όμοια.

Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε καλύτερη χρηματιστηριακή εμφάνιση. Πράγματι, μετά το 1973, μολονότι συνολικά οι αμερικανικές μετοχές απολαμβάνουν πραγματική ανάπτυξη 50% υψηλότερη, οι αποδόσεις τους είναι ουραγοί σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς.

Μια σειρά παρεμβολές επηρεάζουν την σχέση ανάμεσα στην ανάπτυξη και τις μετοχές. Για παράδειγμα, το Χρηματιστήριο δεν εσωκλείει όλα τα κέρδη που δημιουργούνται στο εσωτερικό της χώρας, ενώ τα μερίδια των κερδών επί του ΑΕΠ καταγράφουν διακύμανση μέσα στο χρόνο.

Αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο είναι ότι οι μεταβολές στον ρυθμό αύξησης ΑΕΠ έχουν μεγάλη βραχυπρόθεσμη επίδραση στα εταιρικά κέρδη και την μετοχική εμφάνιση. Το σημαντικό μήνυμα για τους επενδυτές είναι ότι η αμερικανική ανάπτυξη όχι μόνο δεν επιβραδύνεται, αλλά πιθανότατα αναπτύσσεται ταχύτερα απ’όσο έδειξε η αρχική εκτίμηση.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v