Λίβανος: Στα 2 δισ. δολ. το κόστος των επιθέσεων

Ο υπουργός Οικονομικών του Λιβάνου δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα ζημίες ύψους 2 δισ. δολαρίων, σε μια χώρα που δαπάνησε την τελευταία 10ετία για την ανοικοδόμηση μετά τον εμφύλιο 1975-1991 και ανέμενε την καλύτερη τουριστική περίοδο από το 1974 και ανάπτυξη 5% και άνω, χάρη στην εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου.

των Roula Khalaf και Ferry Biedermann από τη Βηρυτό

Ο υπουργός Οικονομικών του Λιβάνου δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο έχουν προκαλέσει ζημίες ύψους 2 δισ. δολαρίων στις υποδομές, σε μια καταστροφική πορεία που συνεχίζεται ανελέητα με επιδρομές σε όλη τη χώρα.

Καθώς τα ισραηλινά βομβαρδιστικά χτυπούν στρατιωτικές βάσεις και φορτηγά που μεταφέρουν ιατρικές προμήθειες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέσως της εθνικής οδού Βηρυτός-Δαμασκός, ο υπουργός Οικονομικών Jihad Azour, δήλωσε στους FT ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αποτιμήσει το μέγεθος των ζημιών και ότι το κόστος αυξάνεται ώρα με την ώρα.

”Πρόκειται για δισεκατομμύρια δολάρια όσον αφορά τις ζημιές στις υποδομές –ξεπερνούν τα 1,5-2 δισ. δολ.,” δήλωσε, εξηγώντας ότι έχουν καταστραφεί δρόμοι, γέφυρες, τηλεπικοινωνίες, σταθμοί παραγωγής ενέργειας, αεροδρόμια και ακόμη και εμπορικές εγκαταστάσεις όπως εργοστάσια επεξεργασίας γάλακτος και τροφίμων.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει λάβει αναφορές για 50-60 χιλιάδες ανθρώπους που υποχρεώθηκαν σε εσωτερική μετακίνηση από το νότιο Λίβανο και τα βόρεια προάστια της Βηρυτού, τις περιοχές που έχουν υποστεί τις περισσότερες ισραηλινές επιθέσεις.

Ο κ. Azour αναφέρει ότι ο σκοπός του Ισραήλ είναι πολύ πιο προωθημένος από την επιστροφή των δύο στρατιωτών που απήγαγε η Χεζμπολάχ την περασμένη Πέμπτη στο πλαίσιο διασυνοριακής ανταλλαγής πυρών. ”Μέσα σε πέντε μέρες όλα έγιναν εφιάλτης: οι καταστροφές δεν έχουν στόχο μια ομάδα μόνο και δεν είναι μόνο η Χεζμπολάχ που ”την πληρώνει.” Ολη η κοινωνία του Λιβάνου υποφέρει,” δήλωσε ο υπουργός σε μια φάση που οι διπλωματικές προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στρέφονται στο Ισραήλ.

Κατά τον κ. Azour η μέθοδος των επιθέσεων δείχνει ότι το Ισραήλ ”κόβει” τη χώρα σε τμήματα και απομονώνει ορισμένα, ιδιαίτερα στις νότιες και ανατολικές περιοχές, όπου έχει ισχυρή παρουσία η Χεζμπολάχ, ενώ παράλληλα απομονώνει το σύνολο της χώρας από αέρος, ξηράς και θάλασσας.

Οι ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις των ισραηλινών επιθέσεων είναι επίσης σημαντικές σε μια χώρα που δαπάνησε μια δεκαετία και πλέον στην ανοικοδόμηση μετά τον εμφύλιο 1975-1991.

Ο κ. Azour αναφέρει ότι ο Λίβανος ανέμενε την καλύτερη τουριστική περίοδο από το 1974 και ότι η οικονομία αναμενόταν να αναπτυχθεί 5% και άνω καθώς η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο αυξάνει τα έσοδα από άμεσες ξένες επενδύσεις και τουρισμό.

Οι τράπεζες σχεδόν απαγορεύουν τις αναλήψεις δολαρίων από τους λογαριασμούς, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι ο κόσμος θα σπεύσει να μετατρέψει λίρες Λιβάνου σε δολάρια.

Ο κ. Azour δήλωσε ότι ο αριθμός των δολαρίων που υπάρχουν στο σύστημα είναι περιορισμένος και επέμεινε ότι τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σε ξένο συνάλλαγμα ανέρχονται στα 13 δισ. δολάρια, περισσότερα δηλαδή από την αξία των εισαγωγών 18 μηνών, και θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε πίεση στο εθνικό νόμισμα.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v