Οι G8 ”έθαψαν” τις διαφορές τους για Μ.Ανατολή

Οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη προσπάθησαν να αφήσουν την άκρη τις διαφορές τους για την Μέση Ανατολή επιδεικνύοντας ενωμένο μέτωπο στο ανακοινωθέν τους που κατήρτισαν και κάνει έκκληση για κατάπαυση των εχθροπραξιών προς όλες τις πλευρές.

των Daniel Dombey, James Blitz και Caroline Daniel από την Αγία Πετρούπολη

Οι ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη προσπάθησαν να αφήσουν την άκρη τις διαφορές τους για την Μέση Ανατολή επιδεικνύοντας ένα ενωμένο μέτωπο στο λεπτομερές σχέδιο που κατήρτισαν και κάνει έκκληση για κατάπαυση των εχθροπραξιών προς όλες τις πλευρές.

Το σχέδιο των 5 σελίδων που συνυπέγραψαν όλοι οι ηγέτες της συνόδου της Group of Eight στην Αγία Πετρούπολη, ζητά από το Ισραήλ να επιδείξει ”την μεγαλύτερη δυνατή συγκράτηση” στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Λίβανο και υποδεικνύει ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί στην περιοχή σώμα παρατηρητών από τα Ηνωμένα Εθνη.

Επίσης όμως επιτίθεται κατά των ”ακραίων στοιχείων και όσων τους υποστηρίζουν” -μια βολή κατά της Συρίας και του Ιράν- ενώ ζητά από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και το ισλαμικό κίνημα Χεζμπολάχ να σταματήσουν τις επιθέσεις στα ισραηλινά εδάφη και να επιστρέψουν τους απαχθέντες στρατιώτες.

Μολονότι Βρετανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Tony Blair είχε αναλάβει το έργο της σύνταξης του τελικού κειμένου μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ο κ. Putin επέμεινε το σαββατόβραδο η συμφωνία να επιτευχθεί από όλους τους ηγέτες σε συνεργασία με τους αρμόδιους αξιωματούχους τους.

Το ανακοινωθέν των G8 προχωρεί πολύ περισσότερο στις προειδοποιήσεις προς το Ισραήλ, σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου George W. Bush, ο οποίος επίμονα υπογράμμιζε τις ευθύνες της Χεζμπολάχ στην τρέχουσα κρίση. Ο κ. Bush επέλεξε να συμφωνήσει στην κοινή γραμμή με τους ομολόγους του, ειδικά με τον κ. Putin και τον Γάλλο πρόεδρο Jacques Chirac.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Παρίσι έχουν επικρίνει το Ισραήλ για την ”δυσανάλογη απάντηση” στην κρίση, ενώ ο κ. Putin άφησε να εννοηθεί ότι, πέρα από το ότι θέλει να διασφαλίσει την επιστροφή των απαχθέντων στρατιωτών του, ”το Ισραήλ προωθεί ευρύτερους στρατηγικούς στόχους.”

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται: ”Η πλέον επείγουσα προτεραιότητα είναι να δημιουργηθούν συνθήκες για παύση των εχθροπραξιών σε σταθερή βάση και να τεθούν οι βάσεις για μια πιο μόνιμη λύση.”

Ανάμεσα στα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, το ανακοινωθέν ζητά ”λήξη στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και σύντομη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από την Γάζα.”

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v